Min grunnoppskrift på köfte – tyrkiske kjøttboller

Få retter, om noen, har en så sentral plass i det tyrkiske kjøkken som köfte, disse deilige kjøttkakene eller kjøttbollene i forskjellige fasonger. Det sies at tyrkerne lærte å lage köfte av perserne, ordet kommer nemlig fra det persiske koofteh, hamret kjøtt. Men det er lenge siden og tyrkerne har siden nærmest adoptert köfte som sin nasjonalrett.

Som med de fleste kjære kulinariske nytelser finnes köfte i utallige varianter. Den kan lages av kjøttdeig fra storfe, kalv eller lam – eller en blanding. Den kan smaksettes med løk, hvitløk, spisskummen, pul biber, paprika – eller bare salt og pepper. Den kan tilsettes brødsmuler, egg, bulgur eller ris – eller lages uten noen slike tilsetninger. Noen definitiv oppskrift på köfte fins derfor ikke, men enkelte varianter er blitt allemannseie og det skulle ikke forundre meg om enkelte dukker opp på bloggen etter hvert 😉

Men først til min egen grunnoppskrift, som er løst basert på Adanaköfte, fra det sørøstre Tyrkia, hvor de bruker litt mer chili enn i resten av landet. Men i ordentlig Adanaköfte skal kjøttet kuttes til kjøttdeig for hånd, det skal inneholde halefett, kjøttet skal være en blanding av lam og kalv og de skal formes som lange strimler på grillspyd som så grilles på kullgrill. Det har jeg på ingen måte tid eller fasiliteter til på en vanlig dag.

Så jeg skal ikke på noen måte påstå at dette er Adanaköfte. Men jeg liker de rene smakene som kommer med denne versjonen av köfte, og det er min inspirasjon. Derfor bruker jeg verken krydder, brødsmuler eller egg i denne versjonen. Den er den rene og gode kjøttsmaken jeg er etter, lett smaksatt med salt, hvitløk og litt urter, pluss et lite kick fra en relativt mild chili. Denne oppskriften passer derfor utmerket til både storfe, kalv og lammekjøtt, men setter krav til både kvaliteten på kjøttet og at köftene ikke overstekes, da kan de fort bli tørre. Er du redd for å oversteke, tilsett et par spiseskjeer brødsmuler i köftedeigen, da beholder den saftigheten bedre, men, og kanskje er dette bare noe jeg innbiller meg, hva vet jeg, men jeg synes både kjøttsmaken og konsistensen blir noe kompromittert når en gjør det. Men gjør som du selv føler for!

Serveringstips

Jeg liker å holde det enkelt, nettopp for å fremheve den rene kjøttsmaken, og serverer derfor gjerne köfte med ris eller bulgur og en enkel tomat- og agurksalat til, men hvilken som helst salat med ferske og rene råvarer passer godt til. Ta det du har! Jeg synes ikke saus er nødvendig til, men lager av og til en enkel tomatsaus av hermetiserte tomater og litt hvitløk, smaksatt med salt og pepper og kokt i 5-10 minutter. Den passer veldig godt! Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva det serveres med.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken) og Instagram (@vidiberg).

Ingredienser

 • 500 g kjøttdeig av storfe, kalv eller lam, eller en blanding
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 mild chili, finhakket
 • 4 ss finhakket bladpersille
 • 1/2 ts salt

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle til alt er noenlunde jevnt fordelt. Bland bare akkurat nok, det gjør noe med konsistensen om man holder på for lenge.
 2. Form til 8 relativt flate, ovale köfte. Jeg pleier å veie dem for å få samme størrelse, men har du brukbart øyemål går det nok fint likevel.
 3. Om du har tid, dekk til köftene og sett i kjøleskapet en halvtimes tid så smakene får satt seg litt.
 4. Varm en tykkbunnet stekepanne på medium/høy varme. Ha i 1 ss olivenolje.
 5. Når det ryker av oljen, ha i så mange köfte du får plass til uten at temperaturen på stekeflaten faller veldig. Her er det viktig å bevare høy varme, så stek heller i flere omganger.
 6. Stek köftene i 2-3 minutter til de har fått en fin brunfarge. Snu dem og stek i nye 2-3 minutter på den andre siden. Skru ned varmen litt og fortsett å stek til de er gjennomstekte, ca. 6-8 minutter. Vend dem jevnlig så de ikke blir brente. For å få gode og saftige köfte er det viktig å ikke oversteke köftene, så sjekk gjerne kjernetemperaturen med et steketermometer om du har det, köftene er ferdige ved 67-68 grader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *