Hvordan koke kikerter

Tørre kikerter / Et kjøkken i Istanbul

Det finnes veldig gode kikerter å få kjøpt både på boks og glass, og disse fungerer godt til de fleste formål. Men det er ikke til å slå under en stol at kikertene får enda bedre smak, og mer egenart, om du kjøper de tørre og koker de selv. Og skal du lage virkelig god hummus er det helt vitalt å koke kikertene selv.

Den gode nyheten er at det er veldig enkelt å koke kikerter. Faktisk er det ikke ulikt eltefritt brød. Det krever litt planlegging, for det tar litt tid. Men 99% av denne tiden passer kikertene seg helt selv. Kokte kikerter holder seg dessuten veldig bra i fryser, så det er bare å lage en stor porsjon og fryse ned i passe størrelser.

Den gode nyheten er at det er veldig enkelt å koke kikerter.

Jeg koker kikerter på to forskjellige måter, avhengig av hva jeg skal bruke de til. Det vil si: avhengig av om jeg skal bruke kikertene til å lage hummus eller ikke. Og skal jeg lage falafel koker jeg de ikke i det hele tatt, da holder det å sette de i vann. Tre måter å tilberede tørre kikerter på, altså.

Den allsidige kikerten: Historie, tilberedningstips og oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Tre retter med kikerter tilberedt på tre forskjellige måter: Kikertsalat (med kikerter kokt til al dente), falafel (med bløtlagte men ikke kokte kikerter) og hummus (med kikerter kokt til de er helt myke).

Heldigvis er det veldig enkelt å bruke tørre kikerter, de er ganske takknemlige og det er ganske mye slingringsmonn med timingen. Det eneste som kan ødelegge er å tilsette salt for tidlig. Salt gjør det nesten umulig å få kikertene myke, så vent med det til de er blitt som du vil ha de.

Det eneste du må huske på er å planlegge litt, siden selve prosessen tar litt tid. Riktignok klarer kikertene seg utmerket på egen hånd i 99% av den tiden. Men det tar altså minst 5-6 timer fra start til slutt, gjerne et halvt døgn eller mer, alt etter hvor lenge du lar kikertene stå i vann før du koker de.

100 gram tørre kikerter gir ca. 250 gram ferdigkokte kikerter, som tilsvarer én boks ferdigkokte hermetiserte kikerter

Det kan være greit å ha noen forholdstall i hodet. 100 gram tørre kikerter gir ca. 250 gram ferdigkokte kikerter, som tilsvarer én boks ferdigkokte hermetiserte kikerter på 400 gram etter at du har helt ut laken.

Oppskriften nedenfor gir ca. 1,2 kg. ferdigkokte kikerter, eller tilsvarende fem bokser hermetiserte kikerter. Frys ned det du ikke bruker i en tett beholder.

Hvordan koke kikerter - enkel fremgangsmåte / Et kjøkken i Istanbul

Hvordan koke kikerter

Ingredienser

 • 500 g tørkede kikerter
 • vann
 • 2 ts natron

Sånn gjør jeg det

 1. Ha de tørre kikertene i en stor kasserolle eller bolle. Fjern eventuelle brune eller stygge kikerter og ha i vann til det går minst dobbelt så langt oppover sidene på kasserollen som kikertene. De sveller ganske så mye. La stå i 8-12 timer, gjerne over natten. (Har du det travelt kan du korte ned svelletiden til 2-4 timer ved å helle i varmt vann fra vannkokeren, men du får best resultat av å la de stå lenger og i kaldt vann.) Planlegger du å lage falafel er kikertene nå klare til bruk.
 2. Skal du lage alt annet enn falafel, hell ut vannet og skyll kikertene raskt. Ha kikertene i en kasserolle og dekk med ferskt vann så du har noen centimeter klaring til kikertene. Tilsett natron. Natronet gjør at kikertene mykner lettere og korter ned koketiden ganske mye. Har du ikke natron kan du droppe det og påregne lenger koketid i stedet. Noen bruker også bakepulver men det har jeg personlig ingen erfaring med. IKKE salt vannet. Dette er viktig, da salt gjør det nærmest umulig å få kikertene myke. Vent med saltet til kikertene er helt ferdigkokt.
 3. Kok opp og la putre på lav varme til kikertene er så myke som du vil ha de. Skum av underveis og ha eventuelt i mer vann om nødvendig. Sjekk hvordan det ligger an etter et kvarter, og sjekk hvert femte minutt eller så etter dette.
 4. Skal du bruke kikertene til alt annet enn hummus, kok til kikertene er al dente, eller så myke du vil ha de. Når de er akkurat passe, trekk kasserollen av varmen og ha i raust med salt – jeg har i et par teskjeer. La stå med lokket på til kasserollen har kommet til romtemperatur. Kikertene vil ikke mykne noe særlig mer etter du tar de av varmen, men ventetiden gjør at saltet får trengt litt inn og gitt kikertene mye mer smak. Hell av kokevæsken og bruk de kokte kikertene som anvist i oppskriften du følger.
 5. Skal du bruke kikertene til hummus, kok til kikertene er helt myke. Du skal enkelt kunne mose en kikert mellom to fingre. Trekk av varmen og bruk kikertene som anvist i oppskriften du følger (min oppskrift her). Ikke hell ut kokevannet og lag hummusen mens kikertene og kokevæsken ennå er varm. Hvorfor kan du lese om i 5 tips for perfekt hummus, og min oppskrift på hummus finner du her.

Les også

Innlegget ble først publisert 16. november 2015 og substansielt oppdatert 15. januar 2017.

SaveSave

9 Comments

 • Den effekten av natronet ble litt voldsom. Gryta så jo ut som et kjemiforsøk fra skolen. Litt mye skum.

  • Det kan bli litt skum ja. Det blir det for så vidt uansett, natron eller ei, selv om det kanskje blir litt mer med natron. Greit å bruke ei stor gryte og skumme av litt underveis 🙂 Men det pleier å roe seg etter de første minuttene – det er sjelden jeg skummer av mer etter 4-5 minutter. Håper likevel kikertene ble bra!

   • De ble veldig myke, og som du sa det var bare de første 5 minuttene det ble litt voldsomt her :). Nå skal de skrelles og bli til hummus 🙂

 • Jeg bor også i Istanbul, og lurer på en ting: Hva er Natron på tyrkisk, evt hva erstatter du med? Ellers takk for mange flotte tips og oppskrifter her!

  EBA.

  • Tusen takk, så hyggelig å høre! Natron heter karbonat på tyrkisk, du finner det på de aller fleste supermarkeder.

   Hva driver du med i Istanbul? Send meg gjerne en mail ([email protected]), alltid moro å høre fra andre nordmenn i samme by 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *