Brokkoli med tahinisaus

Nydelig kombinasjon som passer utmerket til hvitt kjøtt, fisk eller belgfrukter.
Brokkoli med tahinisaus
Brokkoli med tahinisaus
Av

Jeg får aldri nok bruksområder for tahini. Den er en av mine absolutte favorittingredienser. Brokkoli med tahinisaus er en perfekt match for den jordnære sesampastaen.

Jeg trodde lenge at brokkoli rett og slett var for sunn til å være god på smak. At det var en grønnsak som kun de mest ihuga kostholdsfanatikerne kunne snakke om med entusiasme. Men etterhvert fant jeg ut at den bare trenger litt hjelp. Med rett tilberedning og gode smaker til har brokkolien et fantastisk potensiale!

For å få frem den gode smaken varmebehandler jeg brokkolien her to ganger, om enn kort tid av gangen: Kokt til al dente, så stekt for mer smak. Det er viktig å være litt nøye i tilberedningen; overkokt og vassen brokkoli er ikke godt.

Brokkolien passer veldig godt til den nøtteaktige smaken en får fra sesam, så jeg har likegodt blandet brokkolien med sesam i to varianter: ristede sesamfrø og tahinisaus. Og ikke så mye annet. Enkelt og veldig, veldig godt!

Tahini er en sesampasta og fås i matvarebutikker med godt utvalg eller spesialforretninger. Se etter et arabisk merke om mulig. Brokkoli og sesam passer godt som tilbehør til det meste av hvitt kjøtt, fisk eller belgfrukter, eller som del av et tapasbord. Holder til fire porsjoner som siderett.

Brokkoli med tahinisaus

Bli den første til å vurdere
Siderett
Midtøsten-inspirert
20 minutter
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 1 brokkoli
  • 2-3 ss smør
  • 2-3 ss olivenolje
  • 1 lite hvitløksfedd
  • 3 ss (50 g) tahini
  • 1/2 sitron, saften
  • vann
  • 2 ss sesamfrø, ristede (pluss ekstra til pynt)
  • 1 ts svartfrø (nigellafrø), pluss ekstra til pynt (kan sløyfes)
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Skjær ut store brokkolibuketter og skjær hver bukett i to eller tre på langs så de er omtrent like tykke. Behold mesteparten av stilken, den er god på smak og gjør også at det ser mye finere ut.
  • Kok brokkolien i godt med saltet vann til den er al dente, ca. 3 minutter. Ha umiddelbart over i en stor bolle med iskaldt vann, gjerne med isbiter, for å stoppe kokeprosessen. Renn av og tørk godt når brokkolien har kjølnet.
  • Lag tahinisausen: Mos hvitløksfeddet med litt salt i en morter. Bland sammen med tahini og sitronsaft. Bland så inn vann til sausen er relativt flytende, sånn et sted mellom kremfløte og rømme. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft eller tahini.
  • Smelt smør og olivenolje i en stor stekepanne. Fres brokkolien i et par minutter på medium/høy varme til den begynner å få litt farge. Ikke overfyll pannen, gjør det heller i to eller tre omganger. Brokkolien er allerede kokt så poenget med stekingen er å få karamellisert noe av det ytre for mer og bedre smak.
  • Rist sesamfrøene i en tørr nonstickpanne.
  • Bland brokkolien med sesam- og nigellafrø. Hell over mesteparten av tahinisausen og dryss over ekstra sesam- og nigellafrø til pynt. Server med resten av tahinisausen i en skål. Eventuelt kan du servere all sausen ved siden av, om du foretrekker det.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

  1. Brokkoli *er* jo godt, selv om man ike er kostholdfanatiker. Som aleneboer opplever jeg ofte at det blir for mye når jeg har kokt en hel brokkoli, men det er greit, redtene kan varmes i stekepanne og spides til speilegg f.eks. Blir faktisk veldig god når den blir stekt, som du sier. Dette der ut som en spennende oppskrift som må prøves!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.