Køfte (tyrkiske kjøttboller) med tomat- og løksalat

Tyrkisk köfte med tomat- og løksalat

Det er kaldt i Istanbul om dagen. Det har snødd i flere dager og temperaturen kryper godt under nullpunktet på natta. Og med sjøen bare et steinkast unna er det ikke fritt for at denne kulda går tett på kroppen. Da er det godt med litt varmende mat – og mat som minner litt om varmere dager.

Nettopp det gjør disse lett krydrede köftene, som sammen med en fantastisk frisk og syrlig tomat- og løksalat like gjerne kunne vært servert på stranden midt på sommeren.

Tomat- og agurksalat
Nesten sommer?

Jeg har her valgt en relativt klassisk tilnærming til köftene, lett krydret med litt spisskummen og finhakket løk, og med brødrasp i deigen for å få litt spenst i köftene. Det er ikke alltid jeg bruker brødrasp, jeg synes som regel det tar litt vekk fra den rene kjøttsmaken jeg liker så godt. Men her passer det seg. Det hele blir nesten som de köftene en får servert på en köfterestaurant.

Til köftene, som uansett hvordan man snur og vender på det har en del fett i seg, er det veldig godt med en litt skarp og syrlig kontrast. Tyrkerne har en fantastisk salat av tomat og rå løk som passer veldig godt til både köfte og grillet kjøtt. Nøkkelen her ligger i å mykne løken først med litt salt, sumak og muskelkraft så den ikke blir for dominerende. Og siden det er så mye smak i de andre bestanddelene av salaten, blir den like god med tomatene en får nå på vinteren. Det må sies at jeg nok ikke er 100% tradisjonell i min tilnærming; de fleste her bruker gul løk. De tilsetter gjerne også litt paprika, av den tynne varianten en får her i Tyrkia. Jeg bruker rødløk og bladpersille. Gjør som du vil.

Server det hele med litt ris, bulgur eller godt brød til. Eller dropp karbohydratene og gå for en rød linsesuppe til. Godt og varmende! Holder til 2-4 porsjoner, avhengig av hva det serves til.

Ingredienser – köfte

 • 500 g karbonadedeig
 • 2 ss finhakket løk
 • 2 ss brødrasp
 • 1/2 ts malt spisskummen
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts svart pepper, kvernet
 • olje eller smør, til steking

Ingredienser – tomat- og løksalat

 • 1 liten rødløk, skrelt, delt i to og skjært i tynne strimler
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts sumak
 • 1 sitron, saften
 • 2 tomater, skjært i tynne skiver og så i ruter på ca. 1 cm.
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Hakk løken så fint du kan og bland alle köfteingrediensene (unntatt olje/smør) godt sammen i en bolle og dekk til med clingfilm.
 2. Lag salaten ved å skrelle løken og dele den i to. Skjær den i så tynne skiver du klarer, bruk din skarpeste kniv eller en mandolin. Bland løken sammen med sumak, 1/4 ts salt og saften fra en halv sitron. Skvis det hele godt med nevene. Dette gjøres for å mykne og mildne løken, så den ikke blir så dominerende. La stå i 15 minutter.
 3. Skjær tomatene i tynne skiver og så i biter på ca. 1 cm. Med mindre tomatene er solmodne og i sesong, strø 1/4 ts salt over tomatene.
 4. Form köftene som du vil, jeg lagde avlange pølser ved å klemme dem sammen og rulle dem lett mellom hendene. Jeg bruker ca. 1 stor spiseskje deig til hver köfte, og får da 10-12 köfter. Ha litt vann på hendene etter behov, da blir det lettere å jobbe med deigen.
 5. Gjør ferdig salaten ved å blande sammen løk, tomater (inkludert saft som har rent ut), bladpersille, resten av sitronsaften og extra virgin olivenolje. Smak til med salt og pepper (men husk at det allerede er en del salt i salaten).
 6. Stek köftene i godt med olje eller smør, eller en blanding, på medium varme i en tykkbunnet stekepanne til de er gjennomstekte, rundt 10 minutter avhengig av tykkelse på köftene og varmen i panna. Med mindre du er helt trygg på kjøttet skal köftene ikke ha noen rosafarge inni. Snu på dem hele tiden så de blir jevnt stekt og beholder en relativt rund form. Strø gjerne over litt finhakket bladpersille og noen chiliflak ved servering.

Tips

 • Disse köftene blir ganske lett krydret. For en sterkere smak av krydder kan du doble mengden spisskummen til 1 ts.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken) og Instagram (@vidiberg).

SaveSave

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *