Tyrkisk moussaka

Enkel hverdagsmat med masse smak.
Tyrkisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Hvem elsker vel ikke kombinasjonen kjøttdeig, aubergine og tomatsaus? Den tyrkiske versjonen av moussaka er minst like god – og mye enklere – enn den greske varianten.

Moussaka skal faktisk ha hatt sin opprinnelse i Tyrkia. Under det osmanske rikets storhetstid ble retten utbredt over det meste av riket, med til dels store regionale forskjeller.

Tilfeldighetene (eller kanskje det var markedsføringen) skulle ha det til at det var den greske varianten som skulle bli best kjent utenfor egne landegrenser.

I mine øyne er imidlertid både den tyrkiske og den arabiske varianten bedre. Skader ikke at de begge er enda enklere å lage, heller!

Moussaka = Aubergine + tomatsaus

Fellesnevneren for de aller fleste typer moussaka er aubergine og tomatsaus.

Enkelte steder, særlig på Balkan og til dels også i Hellas, kan man riktignok bruke andre grønnsaker som potet i stedet for aubergine. De fleste variantene inneholder også kjøttdeig. Unntaket er den arabiske varianten med kikerter, som serveres og er like god både varm og kald.

I Tyrkia er moussaka en gryte bestående av omtrent like deler kjøttdeig, aubergine og tomatsaus. En hellig treenighet som aldri slår feil!

Tyrkisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det er mange måter å tilberede tyrkisk moussaka på.

Den klassiske varianten lages med en saus laget for det meste på tomatpuré, masse olje og litt vann. Det fungerer tildels greit i Tyrkia hvor både tomatpuré og olje kan holde høy kvalitet, men gir et ganske fett resultat som kan bli i overkant for norske vaner. Jeg bruker derfor mindre olje og en blanding av tomatpuré og hakkede tomater til tomatsausen. Jeg synes det gir både bedre smak og en lettere rett.

Gjør retten så mild eller sterk som du liker

I denne oppskriften har jeg også tilsatt både tyrkisk chilipaste (acı biber salçası) og tyrkiske chiliflak (pul biber).

Hvor spicy disse er varierer ganske mye. Mine varianter er begge ganske spicy og jeg får derfor en spicy gryte. Vil du ha en mild gryte, er det selvfølgelig bare å droppe chilipaste eller chiliflak!

Får du ikke tak i disse ingrediensene går det også helt fint an å lage retten uten. Smaken blir da litt mindre klassisk, men veldig god blir den likevel.

Moussaka er enkel hverdagsmiddag

I den klassiske tyrkiske musakka, som den heter her, er det også paprika. Tyrkerne har mange forskjellige varianter lange og slanke paprika med tynne vegger som brukes til gryter som denne.

Jeg synes imidlertid den er best uten – jeg synes paprikaen forstyrrer den gode treenigheten kjøttdeig, aubergine og tomat. Om du ønsker må du gjerne ha i 1 valgfri paprika i biter sammen med løken.

Som med mange retter du lager ofte, finner du etter hvert måter å gjøre dem enda bedre på. I min andre bok Aubergine & tahini, som handler om nettopp hverdagsmaten fra Tyrkia og Midtøsten, får du en ny og forbedret oppskrift på denne retten.

Tyrkisk moussaka med diverse tilbehør
NY OG FORBEDRET OPPSKRIFT: Kjøper du Aubergine & tahini, får du en ny og forbedret versjon av denne gryten. Foto: Bahar Kitapci

Jeg har endret både noen forholdstall, og tilsatt et par ingredienser til som gjør gryten ekstra god. Ikke et vondt ord om oppskriften du finner her på bloggen, tvert om!

Men har du boka, anbefaler jeg å ta en titt i den. Det er i alle fall sånn jeg lager min tyrkiske moussaka nå om dagen. Du finner oppskriften på side 129.

Server tyrkisk moussaka med ris eller bulgur og salat til (se tips under). Gryta kan fint lages på forhånd og varmes opp, men vær i så fall veldig forsiktig når du rører så ikke auberginen går i oppløsning.

Eventuelt kan du gjøre den ferdig helt til punktet hvor de bakte auberginebitene tilsettes gryta. Oppbevar så auberginebitene og gryta separat og gjør ferdig like før servering. Gir 2-3 porsjoner med ris eller bulgur og salat til.

Tyrkisk moussaka - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkisk moussaka (Patlicanlı musakka)

Enkel og kjapp oppskrift på tyrkisk moussaka.
4,8 (10 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Middag
Tyrkia
1 time
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Sånn gjør jeg det

  • Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme.
  • Bland aubergineterninger med ca. 4 ss olivenolje samt salt og pepper. Stek høyt i ovnen til auberginbitene er helt møre, typisk 20-25 minutter eller mer, avhengig av størrelsen på terningene. Ikke åpne ovnsdøra før etter 20 minutter – auberginen skaper sin egen damp i ovnen som gjør at den bevarer fuktigheten og ikke tørker ut.
  • Stek løk i en klype salt og 3 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium varme til løken er myk men ikke brunet, 8-10 minutter. Rør jevnlig så løken ikke brenner seg.
  • Skru opp varmen og ha i kjøttdeig. Hakk den opp godt. Rør om en gang i blant (ikke hele tiden), det er bare fint om kjøttdeigen får brunet seg litt innimellom.
  • Når kjøttdeigen er (nesten) stekt, ha i tomatpuré, chilipaste (om du bruker) og pul biber. Dersom du ikke ønsker at retten skal være spicy, dropp chilipaste og bruk 1 ts pul biber. Ønsker du en mer spicy variant er det bare å bruke begge deler og å ha i så mye pul biber du ønsker. Pul biber varierer i styrke, så ha heller i litt nå og smak deg eventuelt frem med litt mer når gryta har fått satt seg litt. Fres i et par minutter under omrøring til alt er godt blandet og det lukter godt.
  • Ha i hakkede tomater og 2 dl vann. Bland godt sammen og kok opp. La putre uten lokk i 10-15 minutter.
  • Vend forsiktig inn de stekte aubergineterningene og bladpersillen. Smak til med mer salt, pepper og pul biber om nødvendig. La putre videre til det meste av vannet har fordampet, typisk 5-15 minutter, avhengig av hvor bred kasserollen er. (Jeg måtte ta bildene før jeg fikk dampet bort vannet, så sausen må gjerne være mindre flytende enn på bildene.) Rør om minst mulig etter at du har hatt i auberginebitene, ellers moses de lett.

Tips & noter

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

4 kommentarer

  1. Jeg prøvde denne oppskriften i dag, og det var fantastisk godt:) Med 1 ss tyrkisk chilipaste og 1 ss pul biber ble det passe sterkt for meg og mine gjester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.