Tyrkisk kirsebærsyltetøy

Klassisk tyrkisk syltetøy av surkirsebær. Noe av det beste jeg vet!
Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Tyrkerne lager syltetøy litt annerledes enn oss. Med surkirsebær kommer metoden helt og fullt til sin rett: Tyrkisk kirsebærsyltetøy er rett og slett noe av det beste jeg vet! Og du kan fint lage syltetøyet med frosne bær.

Jeg gleder meg like mye hvert år til de store kassene med surkirsebær dukker opp på markedet. Sesongen er kort, så her gjelder det å handle raskt.

Det er ikke fritt for at det er litt jobb å renske kirsebærene. Steinene må tas ut, en etter en. Stilken må rives av. Dårlige bær må kastes.

For mange tyrkere er dette likevel en yndet aktivitet på varme dager, gjerne på sommerhuset langs kysten et sted. Da kan flere i familien stå sammen, skravle og renske kirsebær.

Av det lager de selvfølgelig syltetøy. Men noen lager også andre ting – saft, kanskje sirup eller likør, til bruk i drinker.

Kirsebær ≠ moreller

Kirsebær må ikke forveksles med moreller, som er søte.

Det er altså moreller vi spiser rett fra fruktkurven, selv om mange kaller også det kirsebær. Feil er det forsåvidt ikke å si – begge tilhører kirsebærfamilien.

Moreller er som regel fastere i formen, surkirsebær nærmest bløte å ta på. De har også en anelse dypere rødfarge enn morellene. Fargeforskjellen er enklere å se enn å beskrive.

Mange kaller de syrlige bærene for surkirsebær. Det er også dette de heter på engelsk – sour cherries.

For sure er de. Men utrolig gode bare du får behandlet dem litt.

En litt annen fremgangsmåte for syltetøy

Tyrkerne lager syltetøy på en litt annen måte enn oss.

De beholder i større grad bærene hele. Så kokes de opp i en salgs sirup, lagd av sin egen saft og rause mengder sukker.

For meg blir det for søtt når det gjelder for eksempel jordbær. De er mer enn søte nok i seg selv og ikke trenger så mye ekstra for å bli godt syltetøy. Jeg pleier i alle fall aldri å ha særlig mye sukker i når jeg lager jordbærsyltetøy.

Men for syrlige kirsebær er denne metoden helt perfekt.

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kombinasjonen av det syrlige og det søtlige, med hele bær som gir det hele en mer spennende smak og konsistens, er helt uimotståelig!

Naturlig krydret smak

Kirsebær tilberedt på denne måten har en naturlig krydret aroma. Jeg tar meg ofte i å tenke at her er det kanel på gang. Kanskje en anelse nellik.

Og smaker ikke sirupen litt som en mye bedre versjon av solbærtoddyen vi hadde med på skitur i påska?

Kirsebærsyltetøy kan spises som alt annet syltetøy. Smaken er riktignok ganske kraftig, så ikke ta til deg alt for mye første gang.

En av mine favorittmåter å spise den på, er på en brødskive sammen med hjemmelaget hasselnøttpålegg. Den kombinasjonen er bare himmelsk! (Også godt med jordbærsyltetøy, for den saks skyld)

Får jeg lyst på noe søtt eller snacks på kvelden (eller dagtid, for den saks skyld…), er den knall også sammen med yoghurt. Uendelig mye bedre – og sunnere – enn fruktyoghurten full av sukker og tilsetninger du får kjøpt i butikken!

Oppskriften på det – i den grad man kan kalle det det – finner du under oppskriften til syltetøyet.

Syltetøyet er også obligatorisk på bordet når jeg lager vafler. Til frokost passer den best til hvitt brød, men jammen er den ikke så verst på en god gammeldags skive grovbrød også. Gir ca. 1 liter syltetøy.

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Vişne reçeli)

Enkel oppskrift på klassisk tyrkisk kirsebærsyltetøy
4,6 (30 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Frokost, Pålegg
Tyrkia
1 Dag
1 liter
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 1 kg ferske surkirsebær, ev. 700 g ferdigrensede frosne
  • 700-850 g sukker
  • 2-3 ss sitronsaft

Sånn gjør jeg det

  • Skyll kirsebærene godt. Fjern alt av blader og greiner. Kast eventuelle råtne bær. Ta ut kirsebærsteinene. Jeg bruker en liten, skarp kniv som jeg stikker inn og bruker til å “vippe ut” steinen – du finner raskt en teknikk på det.
  • Topp renskede kirsebær med sukker, dekk til og sett i kjøleskapet i ca. et døgn. Hvor mye sukker du trenger avhenger av hvor syrlig bærene er og hvordan du liker det. Jeg pleier å veie bærene når jeg er ferdig med renskingen og har i like mye sukker som bær. Du trenger minst så mye, og blir det ikke søtt nok kan du ha i mer mens de koker.
  • Etter et døgn vil du ha fått masse saft ut av kirsebærene. Ha alt over i en kasserolle. Kok opp og la putre i 20 minutter. Smak til med sitronsaft og eventuelt mer sukker. La putre i 5 minutter til. Sjekk konsistensen ved å ha 1 ts av syltetøysaften på en iskald asjett. Avkjøl og dra en finger rett gjennom. Hvis syltetøyet renner raskt tilbake, er det for tynt. Kok i så fall noen minutter til og test på nytt til syltetøyet har tyknet tilstrekkelig.
  • Hell over i steriliserte glass. Skru på lokket ordentlig og sett opp-ned på kjøkkenbenken til syltetøyet har kjølnet. Oppbevar deretter i kjøleskap. Har du sterilisert og lukket glassene ordentlig holder syltetøyet seg fint i flere uker, kanskje til og med måneder.
Tyrkisk kirsebærsyltetøy (Visne receli) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Yoghurt med tyrkisk kirsebærsyltetøy

Herlig mellommåltid!
5 (8 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Snacks
Tyrkia
2 minutter
1 porsjon
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 3-4 ss yoghurt, gresk eller tyrkisk type
  • 1-2 ts tyrkisk kirsebærsyltetøy
  • mynteblader, til garnityr (valgfritt)

Sånn gjør jeg det

  • Ha yoghurt og kirsebærsyltetøy i et glass, i lag om du vil. Topp med litt mynte, om du har det stående. Spis umiddelbart.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

9 kommentarer

  1. Nydelig blogg! Det minner meg på kjøkkenet fra hjemmelandet mitt Serbia..
    Liten tips:
    Når du skal ta ut stein fra kirsebær eller liggende frukt kan du bruke binders. ☺ det fungerer perfekt!

  2. Hei,
    Takk for de mange fine oppskriftene og alle gode tips!
    Jeg har noen tørkede kirsebær liggende, de er kjøpt i en tyrkisk butikk. Jeg har før brukt dem til likør, men jeg har mye mer lyst til å lage syltetøy av dem! Familien elsker det, men det er vanskelig å få tak i sure kirsebær med mindre du har god kontakt med hageeiere som har skjønt hva som gjelder! Hva tror du om det?

    Mvh Elin

    1. Hei! Det har jeg aldri prøvd, men resultatet blir nok i så fall ganske annerledes enn her. Anbefaler å lete opp en oppskrift som bruker tørre bær og prøve deg frem derfra. Lykke til!

  3. Hei ! Dette er min favoritt syltetøy fra barndom ! Har alltid elsket den. Men nå prøver jeg å kutte raffinert sukker i matlaging. Liker ikke kunstige søtstoffer heller. Har du noen tips hvordan jeg kan lage sunn kirsebær syltetøy ?

  4. Prøvde meg på denne oppskriften nå, med kirsebær fra egen hage. Selvom geleprøven viste at det ikke rant sammen, er syltetøyet blitt veldig løst. Kokte det mer enn dobbel av den tiden du oppgir i oppskriften. Var kanskje bærene for modne? De var blitt veldig mørke i fargen. Neste år blir det nok syltetøy med syltepulver for å få det stivere. En stor fordel med din/den tyrkiske metoden å koke syltetøy på, er at man slipper å skumme av.

    1. Vanskelig for meg å si, men om det er en trøst er det veldig vanlig å servere syltetøyet veldig rennende også i Tyrkia, og smaken er jo like god. Da spiser en for det meste bærene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.