Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Tyrkiske gryter enkle og med rene smaker – i motsetning til hva mange tror. En kyllinggryte med aubergine inneholder for eksempel ikke så mye annet enn kylling, aubergine og en rask og enkel tomatsaus.

Har du vært i Tyrkia har du kanskje lagt merke til de mange restaurantene som selger hjemmelagde gryter, stående i vannbad eller på elektriske varmere ved vinduet og inngangen?

Disse fast-food restaurantene er svært populære blant lokalbefolkningen. Her får man nemlig god og relativt sunn hjemmelaget mat til en billig penge.

Tyrkisk varemerke med enkel, men smaksrik saus

De fleste av disse grytene er bygd rundt en løk- og tomatbasert saus som er så tynn at det grenser til suppe, for deretter å bli tilsatt sine respektive hovedingredienser.

Denne gryten er basert på nettopp dette prinsippet, men jeg bruker nok vesentlig mer grønnsaker enn de fleste fast-food restaurantene gjør i sine kyllinggryter. De vil gi kundene valuta for pengene og har lite annet enn rent kyllingkjøtt og kanskje litt potet i gryten. Men ved å tilsette godt med paprika og beholde løken i ganske store biter blir gryten deilig saftig!

Kyllinggryte med aubergine gir veldig mye smak og næring for innsatsen; den er nemlig rask å tilberede og passer derfor veldig godt som hverdagsmiddag, for eksempel med litt ris eller bulgur ved siden av. Eventuelt kan du tilsette et par poteter i terninger underveis så har du hele middagen i en eneste kasserolle.

Oppskriften gir 3 porsjoner.

Kyllinggryte med aubergine / Et kjøkken i Istanbul

Kyllinggryte med aubergine

Mengde: 3 porsjoner

Ingredienser

 • 2 aubergine, i terninger
 • 6+ ss olivenolje
 • 1 løk, i store biter
 • 2 søtpaprika, i store biter
 • 500 g kyllingfilet, i terninger
 • 400 g hermetiserte tomater
 • evt. litt vann
 • 1 liten bunt flatpersille, grovhakket
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skyll og tørk auberginene godt. Skjær av stilken med en kniv. Skrell deretter av strimler av skinnet med en grønnsaksskreller eller ostehøvel så du får et zebramønster. Skjær så auberginene i terninger på ca. 1,5cm.
 3. Bland auberginene med 4 ss olivenolje og fordel på en stor stekeplate så ingen biter ligger oppå hverandre. Stek høyt i ovnen i ca. 20 minutter til aubergineterningene er relativt myke men fremdeles har litt motstand. Vend terningene et par ganger så de ikke blir brent og følg godt med mot slutten. Venter du til terningene er blitt helt myke holder de nemlig ikke formen når du blander de inn i gryta senere.
 4. Mens auberginen er i ovnen, varm 2 ss olivenolje i en stor panne med høy kant eller en kasserolle. Skjær løk og paprika i biter på ca. 1,5 cm. og surr i olivenoljen i 10-15 minutter til de mykner.
 5. Mens løken og paprikaen surrer, varm litt olivenolje i en annen tykkbunnet panne. Skjær kyllingfileten i terninger på ca. 1,5-2 cm., smaksett med salt og pepper etter smak og brun raskt i panna så de får stekeskorpe. De trenger ikke å gjennomstekes. Gjør det i flere omganger så temperaturen i panna ikke faller for mye – her er vi på jakt etter stekeskorpe.
 6. Når løken og paprikaen er myknet, ha i tomatene og smak til sausen med salt og pepper. La småkoke i 5 minutter. Blir sausen tykk, ha i litt vann. Sausen skal være veldig flytende.
 7. Bland inn kylling og vend deretter (forsiktig) inn auberginen. Fortsett å småkoke i 4-5 minutter til kyllingen er helt gjennomstekt og auberginen myk.
 8. Skjær av stilkene på flatpersillen, grovhakk og vend den forsiktig inn i gryta.
 9. Server umiddelbart med for eksempel ris eller bulgur og en frisk salat til.

SaveSaveSaveSave

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

3 kommentarer

 1. Dette var veldig godt, brukte en paprika og to løk (det jeg hadde) Brukte også litt hvitløk. Tror det vil være godt med litt chilli også, men det blir neste gang 😁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?