Rødkålsalat med pinjekjerner

Rødkålsalat med pinjekjerner

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Rødkålsalat er kanskje mest kjent som viktig tilbehør til kebab i pitabrød, men denne fargerike salaten kan brukes til så mye mer enn det. Her i Tyrkia serves den med største selvfølgelighet til det meste av stekte kjøttretter, gjerne sammen med ris eller bulgur og en agurk- og tomatsalat. Og det er ikke så vanskelig å forstå: Hvilke andre salater gir så mye farge og smak for en så billig penge? Prøv det neste gang i stedet for en vanlig grønn salat!

Nøkkelen til å få denne salaten til å smake noe mer enn rå rødkål ligger i tilberedningen av rødkålen, og her er det to ting som er viktige.

Først er det viktig å snitte rødkålen i tynne skiver, så tynt du bare klarer. Blir skivene for tykke blir det vanskeligere å mykne rødkålen og du får en bitrere salat. Det går selvfølgelig fint å bruke mandolin eller annet sånt utstyr hvis du har det, men jeg bruker bare en god kniv.

Deretter må kålstrimlene knuses godt mellom hendene sammen med en god del salt. Dette gjør at kålen mykner og noe av bitterheten trekkes ut. Her er det bare å ta ut dagens frustrasjon for et godt resultat!

Hva passer rødkålsalaten til?

Rødkålsalaten er versatil og passer til det meste av stekt kjøtt og ris, for eksempel. Den passer også godt som salat til en vegetarmiddag og står seg godt også mot middager med litt krydder! Og ikke minst passer den godt i fylte pitabrød, nær sagt uansett hva pitabrødet ellers måtte være fylt med, om det er kebab, ost og skinke eller noe helt annet. Denne salaten er så versatil at det nærmest bare er fantasien som setter grenser. Gir 4-6 porsjoner som siderett.

Ingredienser

 • 1/2 rødkål, i tynne skiver
 • 1 ss salt
 • 2 ss pinjekjerner
 • liten bunt bladpersille, finhakket
 • 2 ss olivenolje
 • 1/2 sitron, saften
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Del den halve rødkålen i to, skjær av stemmen og finstrimle. Ha i et stort dørslag, det du bruker til å renne av pasta med.
 2. Mykne rødkålen litt ved å blande inn 1 ss salt mens du klemmer og rubber rødkålstrimlene godt i hendene. Ta i litt! Sett så dørslaget med rødkålen på en tallerken og la den stå en halvtimes tid, gjerne lenger, til rødkålen har myknet litt.
 3. Tørrist pinjekjernene i noen minutter i en non-stick panne på medium varme. Rør rundt eller rist på pannen nesten hele tiden; pinjekjernene blir fort brent. Pinjekjernene er klare når de har fått litt farge. Ha de over på et fat for å kjølne.
 4. Finhakk bladpersille. Du kan også bruke en annen fersk urt, for eksempel kruspersille eller mynte. Ferske urter gir både friskhet og farge til salaten.
 5. Når rødkålen har stått en halvtimes tid, skyll av i dørslaget og tørk av.
 6. Bland rødkålen sammen med olivenoljen, sitronsaften og mesteparten av bladpersillen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer olivenolje eller sitron.
 7. Anrett på et fat eller i en bolle og topp med pinjekjernene og litt ekstra bladpersille.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring