Aubergine i tomatsaus - tyrkisk oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine i tomatsaus (Patlıcan soslu)

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Denne retten av aubergine i tomatsaus var mitt første møte med det tyrkiske kjøkken. Det som den gang fremstod som annerledes, er i dag hverdagsmat. Her får du oppskrift på hvordan du enkelt kan lage en knallgod aubergine-rett på ditt eget kjøkken!

Tyrkere er glade i grønnsaker, men auberginen er den ubestridte kongen på haugen. Den silkemyke konsistensen og milde smaken gjør den svært så versatil, og det sies at det finnes over hundre måter å tilberede aubergine på i det tyrkiske kjøkken. Et mezebord uten en auberginerett eller to er rett og slett utenkelig.

Aubergine og tomat – en klassisk kombinasjon

Den første aubergineretten jeg falt for var en klassisk kombinasjon av aubergine og tomat. Det finnes en mengde varianter som kombinerer disse råvarene, den kanskje mest kjente er halve auberginer med tomatsausfyll, en rett som først skal ha blitt servert til en imam på 1700-tallet. Imamen ble så voldsomt imponert at han besvimte og siden er retten kjent som imam bayıldı, tyrkisk for imamen besvimte.

Den noe lettbesvimte imamen får vi imidlertid komme tilbake til senere. Varianten jeg tar for meg her er perfekt som tilbehør til for eksempel stekt kjøtt eller som del av et tapas- eller mezebord.

Den er best ved romtemperatur, men jeg har også spist den varm og som hovedrett sammen med ris. Tilsett da gjerne for eksempel kikerter, både for å få litt tyggemotstand og litt protein, og gjerne litt ekstra krydder som for eksempel kanel og allehånde. Da har vi riktignok beveget oss et langt steg mot den libanesiske versjonen av moussaka.

Slik skreller du aubergine

Hvordan tilberede aubergine / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkerne pleier å skrelle auberginen i zebrastriper for å dempe den bitre smaken fra skallet.

Til de fleste aubergineretter, så også denne, pleier tyrkerne å skrelle auberginene som en zebra. Da får en bevart litt av bitterheten som skallet tilfører uten at det tar over for mye. Det gjør også jeg, men i neste steg avviker jeg fra tyrkiske tradisjoner.

Auberginen til denne retten skal egentlig friteres, men jeg synes det gjør retten i overkant mektig og oljete, og dessuten liker jeg den milde olivenoljesmaken som bevares ved ovnsbaking. Så jeg baker auberginen i ovnen i stedet. Som en bonus er jo det også mye enklere! Men friter gjerne om du heller har lyst til det; bruk da solsikkeolje eller en annen olje som tåler høy varme i stedet for olivenolje til auberginene, men bruk olivenolje som vanlig i tomatsausen.

Og du: bruk de beste ingrediensene du kan finne. Her er det ingen krydder som kan gjemme bort smaker som ikke er helt som de skal være. Er ikke tomatene kjempegode, bruk den beste på boks du har råd til – det blir mye bedre. Og se etter aubergine som er faste og blanke. Gir 6-8 porsjoner som siderett eller del av mezebord.

Aubergine i tomatsaus - tyrkisk oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine i tomatsaus

Ingredienser

 • 4-5 (1 kg) aubergine
 • 1,5 + 0,5 dl olivenolje
 • 1 liten løk, skrelt og finhakket
 • søt paprika, kjerne, membran og frø fjernet, i 1 cm terninger
 • 2 hvitløksbåter, skrelt og skjært i tynne skiver
 • 2 solmodne tomater (ca. 200 g), skrelt og grovhakket eller 200 g hermetiserte tomater
 • 1 ts sukker
 • extra virgin olivenolje, til garnityr (kan sløyfes)
 • finhakket bladpersille, til garnityr (kan sløyfes)
 • pul biber (tyrkiske chiliflak), til garnityr (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 2. Bland auberginebitene sammen med 1,5 dl olivenolje og litt salt og pepper og fordel dem på en stor bakeplate så ingen biter ligger oppå hverandre. Stek midt i ovnen til de er myke, 25-30 minutter.
 3. Samtidig, stek løk og paprika i resten av olivenoljen i en stor panne på medium varme til de er myke og løken nærmest gjennomsiktig men ikke brun, 12-15 minutter. Rør om jevnlig. Tilsett hvitløk og fres videre i ett minutt. Ha i tomat og sukker, bland godt og la putre i 10 minutter. Rør om av og til.
 4. Vend auberginen forsiktig inn i sausen og stek videre på lav varme under lokk i fem minutter, lenger om auberginebitene dine ikke var helt myke – det eneste som kan ødelegge denne retten er understekt aubergine. Det er også viktig å ikke være for hardhendt eller røre for mye, da blir auberginene fort most.
 5. Trekk av varmen og la stå med lokk på til retten er nådd romtemperatur. Garner gjerne med litt extra virgin olivenolje og et dryss chiliflak og finhakket flatpersille på toppen.

Tips

 • Er ikke tomater i sesong, bruk tomater fra boks eller tilfør ekstra smak med litt tomatpuré av god kvalitet.

Innlegget ble først publisert 2. november 2015 og oppdatert med nye bilder og renskriving av fremgangsmåte 7. oktober 2016.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

 1. Lagde denne retten til middag i dag av selvdyrkede aubergin og grønnsaker. Oppskriften er fantastisk god! Tror du den vil egne seg til frysing? Har mye aubergin som modnes nå og lurer på hvordan jeg skal ta vare på den best mulig. Mvh Anne Veierland

  1. Hei, tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har aldri prøvd å fryse denne retten. Det burde gå bra, men kan hende konsistensen ikke blir helt den samme etter opptining. Lykke til! Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring