Gresskarsalat med blomkål og grønne linser

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

Gresskar er en favoritt nå på vinteren. Jeg kjøper ofte med en pose fra markedet på tirsdager. Aller best synes jeg den er ovnsbakt, og servert lun eller kald. Som i en gresskarsalat.

Denne uken ble det også med en blomkål hjem fra markedet, så da slo jeg dem sammen til en salat. Med en raus håndfull urter og en litt syrlig dressing for å balansere sødmen fra gresskaret, ble det riktig så godt!

Gresskarsalat med blomkål og grønne linser

For det er dressingen som virkelig løfter denne gresskarsalaten. Har du ikke sherryeddik kan du bruke en god rødvinseddik. Jeg vil likevel anbefale å få tak i sherryeddik neste gang du kommer over det. Den er utrolig god til dressinger!

Får du ikke tak i tørkede linser kan du også bruke linser fra boks, da trenger du ca. 200 g (avrent).

Salaten passer fint som siderett til kylling, men kan også spises alene som hovedrett. Ha i så fall gjerne i litt mer linser eller stek litt halloumiost, så metter den enda bedre. Litt brød til er nærmest obligatorisk. Det er kanskje ikke en grønn salat, men det er fremdeles en salat! Gir 2 porsjoner som hovedrett, 4 porsjoner som siderett.

Gresskarsalat med blomkål og grønne linser

Ingredienser

Gresskarsalat

 • 1 rødløk, delt i 16 biter
 • 6 tykke skiver gresskar, i biter
 • 1/2 blomkål, i små buketter
 • 4-5 ss olivenolje
 • 100 g grønne linser, tørkede
 • lite bunt fersk persille, grovhakket
 • Bladene fra 3-4 kvister fersk mynte, grovhakket
 • 1/2 chili, i tynne skiver (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Dressing

 • 1 hvitløksfedd
 • 1/2 ts salt
 • 2 ss sitronsaft (saften fra 1/2-1 sitron)
 • 1/2 ss sherryeddik
 • 4 ss olivenolje

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skjær rødløk, gresskar og blomkål i tyggeklare biter og fordel i en langpanne. Du skal ha nok til å fylle hele pannen, og omtrent like mye blomkål som gresskar. Bland inn olivenolje, salt og pepper.
 3. Stek grønnsakene  i ovnen til de er myke, 20-30 minutter avhengig av ovnen og størrelsen på bitene. Åpne gjerne døren med jevne mellomrom for å røre litt i bitene og slippe ut damp. La grønnsakene komme til romtemperatur etter at de er ferdigstekte.
 4. Kok linsene i godt med vann (uten salt, ellers blir linsene harde) til de er myke men fremdeles har litt tyggemotstand. Det kan ta alt fra 15 til 40 minutter avhengig av linsene, så følg godt med fra 15 minutter og utover. Renn av, smak til med litt salt og pepper og la komme til romtemperatur.
 5. Lag dressingen ved å mose hvitløksfeddet sammen med saltet i en morter til du har fått en pure. Bland inn de øvrige ingrediensene og visp godt. Smak evt. til med mer sitronsaft, eddik eller olivenolje etter eget ønske.
 6. Snitt bladpersillen og myntebladene.
 7. Bland sammen de bakte grønnsakene, linsene, de ferske urtene og eventuelt litt chili. Vend inn dressingen og server umiddelbart.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

 1. Hei! Det er en kjempe fin oppskrift du skriver. Jeg må si du er flink til å ta bilde.
  Jeg lurte på om jeg kunne bruke dette bildet i et innlegg på bloggen min?

  Med vennlig hilsen

  Cindy Madeleine

  1. Hei Cindy! Takk for hyggelig tilbakemelding og spørsmål. Bildene er en viktig del av identiteten og stemmen til bloggen. Jeg bruker mye tid på de. Dersom det er snakk om et rent illustrasjonsbilde er svaret derfor at nei, det kan du dessverre ikke. Jeg gjør enkelte unntak dersom innlegget handler om ren omtale/anbefaling av bloggen av en ikke-kommersiell aktør eller det er andre forhold som tilsier at det skulle være greit. Dersom det gjelder ditt innlegg, send meg gjerne en e-post på post (at) etkjokken.com om hvordan du eventuelt tenkte å bruke bildet så kan jeg se på det. Ha en fin dag! ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring