Blomkål- og gresskarsalat med grønne linser

Blomkålen er en favoritt nå på vinteren, og det blir ofte med et blomkålhode hjem fra bondens marked på tirsdager. Den passer jo til så mye. Aller best synes jeg den er ovnsbakt, og servert lun eller kald.

Denne uken ble det også med noen gresskarskiver hjem fra markedet, så da slo jeg dem sammen til en salat med en god håndfull urter og en litt syrlig dressing – siden gresskaret er såpass søtt trenger den litt syrlighet og bitterhet.

Blomkål og gresskarsalat (3 of 3)

Både blomkål og gresskar er veldig godt, men her er det dressingen som virkelig løfter salaten. Har du ikke sherryeddik kan du bruke en god rødvinseddik, men jeg vil i så fall anbefale å få tak i sherryeddik neste gang du kommer over det. Den er så god til dressinger! Får du ikke tak i tørkede linser kan du også bruke linser fra boks, da trenger du ca. 200 g (avrent).

Salaten passer fint som siderett til f.eks. kylling, men kan også spises alene som hovedrett. Ha i så fall gjerne i litt mer linser eller stek litt halloumiost, så metter den enda bedre. Litt brød til er heller ikke gæernt. Gir 2 porsjoner som hovedrett, 4 porsjoner som siderett.

Ingredienser – Salat

 • 1 rødløk, delt i 16 biter
 • 6 tykke skiver gresskar, i biter
 • 1/2 blomkål, i små buketter
 • 4-5 ss olivenolje
 • 100 g grønne linser, tørkede
 • lite bunt fersk persille, grovhakket
 • Bladene fra 3-4 kvister fersk mynte, grovhakket
 • 1/2 chili, i tynne skiver (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Ingredienser – Dressing

 • 1 hvitløksfedd
 • 1/2 ts salt
 • 2 ss sitronsaft (saften fra 1/2-1 sitron)
 • 1/2 ss sherryeddik
 • 4 ss olivenolje

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skjær rødløk, gresskar og blomkål i tyggeklare biter og fordel i en langpanne. Du skal ha nok til å fylle hele pannen, og omtrent like mye blomkål som gresskar. Bland inn olivenolje, salt og pepper.
 3. Stek grønnsakene  i ovnen til de er myke, 20-30 minutter avhengig av ovnen og størrelsen på bitene. Åpne gjerne døren med jevne mellomrom for å røre litt i bitene og slippe ut damp. La grønnsakene komme til romtemperatur etter at de er ferdigstekte.
 4. Kok linsene i godt med vann (uten salt, ellers blir linsene harde) til de er myke men fremdeles har litt tyggemotstand. Det kan ta alt fra 15 til 40 minutter avhengig av linsene, så følg godt med fra 15 minutter og utover. Renn av, smak til med litt salt og pepper og la komme til romtemperatur.
 5. Lag dressingen ved å mose hvitløksfeddet sammen med saltet i en morter til du har fått en pure. Bland inn de øvrige ingrediensene og visp godt. Smak evt. til med mer sitronsaft, eddik eller olivenolje etter eget ønske.
 6. Snitt bladpersillen og myntebladene.
 7. Bland sammen de bakte grønnsakene, linsene, de ferske urtene og eventuelt litt chili. Vend inn dressingen og server umiddelbart.

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Boka inneholder over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten, og er full av spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


2 Comments

 • Hei! Det er en kjempe fin oppskrift du skriver. Jeg må si du er flink til å ta bilde.
  Jeg lurte på om jeg kunne bruke dette bildet i et innlegg på bloggen min?

  Med vennlig hilsen

  Cindy Madeleine

  • Hei Cindy! Takk for hyggelig tilbakemelding og spørsmål. Bildene er en viktig del av identiteten og stemmen til bloggen. Jeg bruker mye tid på de. Dersom det er snakk om et rent illustrasjonsbilde er svaret derfor at nei, det kan du dessverre ikke. Jeg gjør enkelte unntak dersom innlegget handler om ren omtale/anbefaling av bloggen av en ikke-kommersiell aktør eller det er andre forhold som tilsier at det skulle være greit. Dersom det gjelder ditt innlegg, send meg gjerne en e-post på post (at) etkjokken.com om hvordan du eventuelt tenkte å bruke bildet så kan jeg se på det. Ha en fin dag! 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *