Blomkålsalat med hasselnøtter og granateple

Siden det nå en gang er mandag, sågar kjøttfri mandag for så veldig mange, har jeg en innrømmelse å komme med: Jeg har ikke faste kjøttfrie dager. Jeg spiser verken mer eller mindre kjøtt og fisk på mandag enn andre dager.

Men jeg kan også gå flere dager uten å være nær andre animalske proteiner enn egg, melk og ost. Og de fleste middagene er bygd opp som vegetarmåltider, kanskje med et enkelt tilberedt stykke kjøtt eller fisk til. Eller kanskje ikke. Her i huset er det nemlig kjøtt og fisk som må ta til takke med tilbehørsrollen. Man kan jo gjøre så mye mer spennende med grønnsaker enn med kjøtt!

Blomkålsalat med hasselnøtter og granateple (2 of 3)

Det er noen år siden jeg oppdaget blomkålen, eller det vil si gjenoppdaget blomkålen, den er jo en ganske velkjent grønnsak for oss nordmenn, og hvor fantastisk den kan være i en lun vintersalat. Den tar til seg nesten hva det skulle være av smaker; mildt, sterkt, salt, surt, søtt… Den er nå en av mine favorittgrønnsaker, særlig nå på høsten når utvalget av grønnsaker i sesong er såpass innskrumpet.

Stekeovnen er blomkålens beste venn, den får ut smaken på en helt annen måte enn damping eller koking får til. Siden varmebehandlet blomkål er en relativt myk affære pleier jeg alltid å tilsette noe krønsj, her er det ristede hasselnøtter som får den rollen, og noe litt syrlig, for eksempel granateplekjerner, som her, eller revne biter av sitrusfrukt. Også noen ferske urter da, men det tilsetter jeg vel strengt tatt til nesten hva det måtte være…

Blomkålsalat med hasselnøtter og granateple (1 of 3)

Denne salaten er basert på en Ottolenghioppskrift, men jeg har gjort noen justeringer, mest for å forenkle og tilpasse til ingredienser som er lettere tilgjengelig. Det er likevel dressingen som virkelig løfter denne salaten: de milde kryddersmakene fra allehånde og kanel løfter dette til en rett som helst vil ha det meste av oppmerksomheten på middagsbordet. Så server med for eksempel grønne linser til for en sjenerøs vegetarmiddag for to, eller med enkelt stekt eller grillet kjøtt eller fisk som tilbehør, da holder oppskriften til fire. Eller sleng den på tapasbordet, da holder den lett til seks til åtte porsjoner, avhengig av hva annet du serverer.

Ingredienser

 • 1 medium blomkål, i små buketter (ca. 800 g.)
 • 4 ss olivenolje
 • en stor neve hasselnøtter (ca. 40 g.)
 • 1 liten bunt bladpersille, grovhakket
 • 2-3 kvister dill, grovhakket (fjern stilkene)
 • Kjernene fra 1/2 granateple (ca. 50 g.)
 • salt og pepper

Dressing

 • 1 hvitløksfedd, most i en morter med 1/2 ts salt
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts allehånde
 • 1 ss sherryeddik
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 1 1/2 ss lys sirup eller flytende honning

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skyll og tørk blomkålen godt. Riv eller skjær av små buketter, ikke bruk det tykkeste av stammen. Fordel blomkålbukettene på en stekeplate, bland med 3 ss olivenolje og strø over litt salt. Sett midt i ovnen til mange av bukettene har fått farge, 25-30 minutter avhengig av ovnen din og hvor store bukettene er. Rør om et par ganger så de ikke blir brent. Sett til side.
 3. Skru ned ovnstemperaturen til 180 grader.
 4. Rist hasselnøttene i ovnen til de har fått litt farge, ca. 10-12 minutter. Sett til side og grovhakk når de er kalde nok til å ta i.
 5. Lag dressingen ved å mose hvitløksfeddet i en morter sammen med 1/2 ts salt. Bland deretter godt sammen med de øvrige dressingingrediensene.
 6. Bland sammen blomkålsbukettene, hasselnøttene, granateplekjernene, urtene og dressingen i en bolle. Server lun eller ved romtemperatur, gjerne med noen ekstra granateplekjerner og urter til pynt.

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *