Brent brokkoli

Jeg kaller denne brent brokkoli, men den er selvfølgelig ikke faktisk brent. Dette er i mine øyne ganske enkelt den desidert beste måten å tilberede brokkoli på. Når jeg tenker meg om kan jeg egentlig ikke tenke meg å spise brokkoli på så mange andre måter lenger. Hemmeligheten her ligger i fremgangsmåten, med tynne buketter og ovnsbaking.

Brent brokkoli (2 of 2)

Så vidt jeg kan finne ut av kommer konseptet brent brokkoli fra Italia, og det var også i en italiensk delikatesseforretning at jeg først kom over denne retten. Den passer veldig godt til det meste; passer det med salat til passer det med brent brokkoli til. Særlig nå på vinteren når salatgrønnsakene har mindre smak er det verdt å prøve denne varianten. Jeg har til og med blandet den inn med litt nykokt spaghetti, litt ekstra extra virgin olivenolje og litt parmesan – kjempegodt!

Brent brokkoli (2 of 3)

Av og til har jeg i chili og av og til ikke. Det avhenger av hva den skal serveres til, den gir nemlig et ganske kraftig kick, både til oljen og som garnityr. Chilien kan derfor sløyfes eller mengden reduseres om det skulle være ønskelig. Holder til to sjenerøse porsjoner som siderett.

Ingredienser

 • 1 stor brokkoli, i buketter
 • 4-5 ss (2/3 dl) olivenolje
 • 1 lite hvitløksfedd, i tynne skiver
 • evt. 1 chili, i tynne skiver
 • salt

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 25o grader, over- og undervarme.
 2. Skjær brokkolien i omtrent like store buketter. Jeg pleier å skjære hver stilk i to, så bukettene får en v-form med en halv bukett på hver side. Da steker de raskere. Behold ganske mye av den tykke stilken.
 3. Varm olivenoljen i en stekepanne på medium/lav varme og ha i hvitløksfeddet og, om du vil, chilien. Fres i et par minutter til oljen har fått godt med smak og hvitløken begynner å få litt farge men ikke er brent. Ta av varmen.
 4. Bland i brokkolibitene godt med mesteparten av oljen og litt salt (hold tilbake, det er best å ha på mesteparten av saltet til slutt). Pass spesielt på at tuppene får olivenolje over det hele. Fordel bitene på et stekebrett, pass på at de ikke ligger oppå hverandre.
 5. Stek midt i ovnen til brokkolien er brune i tuppene, 10-15 minutter, avhengig av stekeovn og hvor store buketter du har brukt. Brokkolien skal ha litt tyggemotstand, men ikke smake av rå brokkoli. Er du usikker, stek heller et par minutter for mye enn et par minutter for lite.
 6. Ha på serveringsfat og ha over resten av oljen med en skje. Dryss over litt flaksalt. Jeg pleier å servere den ved romtemperatur, men den kan også serveres varm.

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Boka inneholder over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten, og er full av spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *