Lammekjøttboller i krydret tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Lammekjøttboller i krydret tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Lammekjøttboller med pinjekjerner i krydret tomatsaus

Lammekjøttboller i krydret tomatsaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kjøttbollene blir ekstra gode med lammekjøtt og en krydret tomatsaus. Slik lager du lammekjøttboller med ekstra gode smaker!

Tyrkerne bruker ikke mye krydder i matlagingen sin. De baserer seg heller på gode ingredienser og god olivenolje.

Men noen krydder går igjen, ikke minst ved mer festlige anledninger. Og en av de absolutt klassiske kombinasjonene er allehånde og kanel, og det er det som har vært inspirasjonen til denne fantastisk gode varianten av kjøttboller i tomatsaus.

Kombinasjonen kjøtt, tomat og disse krydderne er noe helt eget, og særlig godt blir det med lam. Jeg pleier derfor å bruke lammekjøttdeig, eller en kombinasjon av lam og storfe, til disse kjøttbollene. Men det fungerer også utmerket med vanlig kjøttdeig av storfe.

Lammekjøttboller i krydret tomatsaus

Denne kombinasjonen er forbausende enkel å lage, og siden det er så mye smak i tomatsausen og kjøttbollene passer det best å servere noe enkelt til. Gir fire porsjoner, servert med ris eller godt brød og en enkel salat.

Lammekjøttboller med pinjekjerner i krydret tomatsaus

Ingredienser

Lammekjøttboller med pinjekjerner

 • 500 g kjøttdeig av lam, storfe eller blanding
 • 1/2 løk, revet
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 3 ss grovhakket bladpersille
 • 25 g pinjekjerner
 • 2 ss brødrasp
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts pepper
 • 1/2 ts chiliflak (eller etter smak)
 • solsikkeolje til steking

Krydret tomatsaus

 • 2 ss olivenolje
 • 1 løk, finhakket
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 ts allehånde
 • 1/2 ts spisskummin
 • 1/2 ts kanel
 • 800 g hakket tomat (2 bokser)
 • 1 ts sukker

Sånn gjør jeg det

 1. Begynn med å lage kjøttbollene. Rasp løk, finhakk eller press hvitløksbåten og grovhakk bladpersille. Bland alle ingrediensene (unntatt solsikkeoljen) sammen og form til runde kjøttboller. Jeg pleier å lage dem ganske små, omtrent som italienske kjøttboller, og får da ca. 15 stk. Om du har tid, sett i kjøleskapet i en halvtimes tid, eller lenger, så smakene får satt seg litt.
 2. Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 3. Brun kjøttbollene på alle sidene i en del solsikkeolje på høy varme. Kjøttbollene skal få farge, men ikke bli stekt. Stek i flere omganger om nødvendig. Sett til side på litt tørkepapir så de får rent av seg fettet.
 4. Lag tomatsausen ved å frese løken i olivenoljen i en stor panne, ovnssikker om du har. Når løken er myk, tilsett hvitløksfeddet og krydderet og fres videre i ca. ett minutt mens du rører hele tiden så det ikke blir brent. Tilsett resten tomatene og sukkeret og rør godt rundt. Kok opp og la putre i 5 minutter.
 5. Om pannen ikke er ovnssikker, hell tomatsausen over i en ildfast form. Legg i kjøttbollene og stek i ovnen til kjøttbollene er gjennomstekte, 10-15 minutter. Del gjerne en kjøttbolle i to for å være sikker på at de er helt gjennomstekte. Server umiddelbart.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring