Ovnsbakt brokkoli med hvitløk og chili

Annonse Norli (Hvorfor?)

Første gang jeg spiste ovnsbakt brokkoli, var en åpenbaring. Hvorfor hadde jeg ikke gjort dette før? Nå er den en del av repertoaret som jeg stadig vender tilbake til. Denne enkle oppskriften med chili og hvitløk er varianten jeg lager desidert mest om dagen.

Nå var jeg ikke alene om å oppdage ovnsbakt brokkoli de siste årene. Den skal ha jobbet seg opp som en åpenbaring gjennom matblogger gjennom 2000-tallet og godt inn i 2010-tallet.

Ovnsbakt brokkoli inspirert av italiensk deli-forretning

Jeg lærte det imidlertid ikke av matblogger, men av den italienske deli-en på hjørnet der jeg jobbet flere år i London. De hadde en variant som denne.

Litt brent i kantene. Godt med olivenolje. Kick fra chili, en anelse karamellisert hvitløk. De kalte den brent brokkoli.

Ovnsbakt brokkoli med hvitløk og chili

Den er selvfølgelig ikke faktisk brent. Den er bare ovnsbakt. Men når brokkolien ovnsbakter, blir duskene på endene litt brente, og gir en røyksmak som jeg knapt får nok av. Når jeg tenker meg om kan jeg egentlig ikke tenke meg å spise brokkoli på så mange andre måter lenger.

Hva kan du servere ovnsbakt brokkoli til?

Ovnsbakt brokkoli passer godt til det meste. Passer det med salat til, passer det med ovnsbakt brokkoli til. Særlig nå på vinteren når salatgrønnsakene har mindre smak, er det verdt å prøve denne varianten.

Jeg har til og med blandet den inn med litt nykokt spaghetti, litt ekstra extra virgin olivenolje og litt parmesan – kjempegodt!

Chilien er egentlig valgfri. Av og til har jeg det i, av og til ikke. Det avhenger av hva den skal serveres til, den gir nemlig et ganske kraftig kick, både til oljen og som garnityr. Gjør som du vil.

Uansett holder oppskriften til to rause porsjoner som siderett.

Ovnsbakt brokkoli med hvitløk og chili

Ovnsbakt brokkoli med chili og hvitløk

Mengde: 2 rause porsjoner

Ingredienser

 • 1 stor brokkoli, i buketter
 • 4-5 ss (2/3 dl) olivenolje
 • 1 lite hvitløksfedd, i tynne skiver
 • evt. 1 chili, i tynne skiver
 • salt

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 25o grader, over- og undervarme.
 2. Skjær brokkolien i omtrent like store buketter. Jeg pleier å skjære hver stilk i to, så bukettene får en v-form med en halv bukett på hver side. Da steker de raskere. Behold ganske mye av den tykke stilken.
 3. Varm olivenoljen i en stekepanne på medium/lav varme og ha i hvitløksfeddet og, om du vil, chilien. Fres i et par minutter til oljen har fått godt med smak og hvitløken begynner å få litt farge men ikke er brent. Ta av varmen.
 4. Bland i brokkolibitene godt med mesteparten av oljen og litt salt (hold tilbake, det er best å ha på mesteparten av saltet til slutt). Pass spesielt på at tuppene får olivenolje over det hele. Fordel bitene på et stekebrett, pass på at de ikke ligger oppå hverandre.
 5. Stek midt i ovnen til brokkolien er brune i tuppene, 10-15 minutter, avhengig av stekeovn og hvor store buketter du har brukt. Brokkolien skal ha litt tyggemotstand, men ikke smake av rå brokkoli. Er du usikker, stek heller et par minutter for mye enn et par minutter for lite.
 6. Ha på serveringsfat og ha over resten av oljen med en skje. Dryss over litt flaksalt. Jeg pleier å servere den ved romtemperatur, men den kan også serveres varm.

Få gratis utdrag fra min siste bok!

Vil du ha tre eksklusive oppskrifter fra min nyeste kokebok?

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 1.5.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Squashkaker mücver med yoghurt på gammel bakgrunn
  Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe

Velkommen tilbake!

Vidar Bergum leser kokebok

Som jevnlig leser tror jeg du kan ha stor glede av mitt populære nyhetsbrev, med masse inspirasjon fra Istanbul hver uke.

Få mine populære Postkort fra Istanbul

Som velkomstgave vil du også motta et gratis e-hefte!

Ved å trykke «Få nyhetsbrev!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring. Du kan når som helst melde deg av igjen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med ditt gratis e-hefte og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Heisann! Vidar her.

Vil du ha et gratis e-hefte med utdrag og tre eksklusive oppskrifter fra min siste bok?

Nei takk
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Ditt gratis e-hefte er på vei!

Finner du det ikke? Sjekke mappene for reklame, oppdateringer eller søppelpost.

 

Om litt vil du også få mer informasjon om nyhetsbrevene du vil motta. Gleder meg til å holde kontakten med deg!

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum 🇳🇴

Vidar Bergum 🇳🇴

Enkel og fargerik mat med en historie.

På norsk!

Hva har du lyst på?