Ovnsbakt brokkoli med chili og hvitløk

Å ovnsbake brokkoli er intet mindre enn en åpenbaring.
Ovnsbakt brokkoli med hvitløk og chili
Ovnsbakt brokkoli med hvitløk og chili
Av

Første gang jeg spiste ovnsbakt brokkoli, var en åpenbaring. Hvorfor hadde jeg ikke gjort dette før? Nå er den en del av repertoaret som jeg stadig vender tilbake til. Denne enkle oppskriften med chili og hvitløk er varianten jeg lager desidert mest om dagen.

Nå var jeg ikke alene om å oppdage ovnsbakt brokkoli de siste årene. Den skal ha jobbet seg opp som en åpenbaring gjennom matblogger gjennom 2000-tallet og godt inn i 2010-tallet.

Ovnsbakt brokkoli inspirert av italiensk deli-forretning

Jeg lærte det imidlertid ikke av matblogger, men av den italienske deli-en på hjørnet der jeg jobbet flere år i London. De hadde en variant som denne.

Litt brent i kantene. Godt med olivenolje. Kick fra chili, en anelse karamellisert hvitløk. De kalte den brent brokkoli.

Ovnsbakt brokkoli med hvitløk og chili

Den er selvfølgelig ikke faktisk brent. Den er bare ovnsbakt. Men når brokkolien ovnsbakter, blir duskene på endene litt brente, og gir en røyksmak som jeg knapt får nok av. Når jeg tenker meg om kan jeg egentlig ikke tenke meg å spise brokkoli på så mange andre måter lenger.

Hva kan du servere ovnsbakt brokkoli til?

Ovnsbakt brokkoli passer godt til det meste. Passer det med salat til, passer det med ovnsbakt brokkoli til. Særlig nå på vinteren når salatgrønnsakene har mindre smak, er det verdt å prøve denne varianten.

Jeg har til og med blandet den inn med litt nykokt spaghetti, litt ekstra extra virgin olivenolje og litt parmesan – kjempegodt!

Chilien er egentlig valgfri. Av og til har jeg det i, av og til ikke. Det avhenger av hva den skal serveres til, den gir nemlig et ganske kraftig kick, både til oljen og som garnityr. Gjør som du vil.

Uansett holder oppskriften til to rause porsjoner som siderett.

Ovnsbakt brokkoli med hvitløk og chili

Ovnsbakt brokkoli med chili og hvitløk

4,8 (4 stemmer).
Siderett
Middelhavs-inspirert
30 minutter
2 rause porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 stor brokkoli, i buketter
 • 4-5 ss (2/3 dl) olivenolje
 • 1 lite hvitløksfedd, i tynne skiver
 • 1 chili, i tynne skiver (kan sløyfes)
 • salt

Sånn gjør jeg det

 • Sett stekeovnen på 250 grader, over- og undervarme.
 • Skjær brokkolien i omtrent like store buketter. Jeg pleier å skjære hver stilk i to, så bukettene får en v-form med en halv bukett på hver side. Da steker de raskere. Behold ganske mye av den tykke stilken.
 • Varm olivenoljen i en stekepanne på medium/lav varme og ha i hvitløksfeddet og, om du vil, chilien. Fres i et par minutter til oljen har fått godt med smak og hvitløken begynner å få litt farge men ikke er brent. Ta av varmen.
 • Bland i brokkolibitene godt med mesteparten av oljen og litt salt (hold tilbake, det er best å ha på mesteparten av saltet til slutt). Pass spesielt på at tuppene får olivenolje over det hele. Fordel bitene på et stekebrett, pass på at de ikke ligger oppå hverandre.
 • Stek midt i ovnen til brokkolien er brune i tuppene, 10-15 minutter, avhengig av stekeovn og hvor store buketter du har brukt. Brokkolien skal ha litt tyggemotstand, men ikke smake av rå brokkoli. Er du usikker, stek heller et par minutter for mye enn et par minutter for lite.
 • Ha på serveringsfat og ha over resten av oljen med en skje. Dryss over litt flaksalt. Jeg pleier å servere den ved romtemperatur, men den kan også serveres varm.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.