Rød linsesuppe (Kırmızı mercimek çorbası)

Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel og god rød linsesuppe inspirert av det tyrkiske kjøkken. Slik lager du den enkelt hjemme!

Suppe er en av hjørnesteinene i det tyrkiske kjøkken. Det skal finnes over 300 typer – pluss de uendelige variasjonene på de samme, selvfølgelig. Enten man spiser ute eller hjemme begynner ofte et måltid med suppe, særlig nå om vinteren. Og selv om man altså har et vell av forskjellige varianter å velge i er det som regel to typer som går igjen på restaurantmenyene: linsesuppe og kyllingsuppe.

Rød linsesuppe er en av mine absolutte favoritter. En mild suppe som kan kombineres med et litt sterkere chilismør på toppen, og noen gode dråper fersk sitronsaft gir en herlig balanse til det hele. I tillegg til å være god på smak gir den også en god metthetsfølelse, linser har jo mye protein og kan dermed godt serveres som en lett middag alene. Og den fargen er jo en fest i seg selv!

Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Oppskriften nedenfor er basert på tyrkiske oppskrifter, men jeg har valgt en versjon som er en del tykkere enn det en som regel får servert, rett og slett fordi jeg, etter ti år i England, liker suppene best sånn. Tynn derfor gjerne ut suppen med litt mer kraft eller vann til slutt om du synes den blir for tykk, særlig kan akkurat det være lurt om du skal servere suppen som forrett til en større middag. Det er jo greit om gjestene fremdeles er litt sultne når hovedretten kommer…

Prøv også: Krydret linsesuppe
Prøv også: Krydret linsesuppe

Tyrkerne bruker en chilipure som heter acı biber salçası, rett og slett tyrkisk for chilipuré, i suppa. Denne er relativt mild sammenlignet med chilipureer du finner fra en del andre land. I stedet for acı biber salçası kan du godt bruke tomatpure pluss litt sterkere chilipure etter smak. Suppa skal ikke være sterk – i den grad du vil ha skikkelig kick i suppa anbefaler jeg heller å gå for mer chili i smøret, det gir en mer interessant smaksopplevelse når en får servert den milde suppa, det sterke smøret og den sure sitronsafta separat ved bordet.

Suppa kan gjøres vegetarisk ved å bytte ut kyllingkraft med grønnsakskraft. Gir fire rause porsjoner.

Ingredienser

Suppe

 • 1 ss olivenolje
 • 1 løk, finhakket
 • 1 gulrot, finhakket
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ss tyrkisk chilipuré (acı biber salçası), evt. annen chilipure etter smak eller mer tomatpuré
 • 2 dl (175 g) røde linser
 • 1 l kyllingkraft
 • salt og pepper
 • 4 sitronbåter

Chilismør

 • 4 ss smør
 • 1 ts pul biber (tyrkiske chiliflak) eller 1 ts paprikapulver + 1/4-1/2 ts chiliflak eller cayennepepper, eller etter smak

Sånn gjør jeg det

 1. Finhakk løk og gulrot og fres i 1 ss olivenolje i en stor kasserolle til løken er myknet.
 2. Tilsett tomatpure og chilipure og fres i ett minutt.
 3. Tilsett linser og kyllingkraft. Kok opp, skru ned varmen og la putre til linsene er ferdigkokte, ca. 20 minutter.
 4. Kjør det hele i en stavmikser eller blender til du har en helt fin suppe. Smak til med salt og pepper og evt. mer kraft eller vann om suppen er for tykk.
 5. Lag chilismøret ved å smelte smøret på lav varme i ei panne. Rør inn paprikapulver og chiliflak.
 6. Server suppen varm, toppet med litt chilismør og sitronbåter ved siden av. Sitronbåtene skal skvises inn i suppa av den enkelte ved bordet og er viktig for både smaken og ritualet.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

 

Julegavetips!

«Hummus & granateple» er årets mest omtalte kokebok.

Her har jeg samlet over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Samt spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les hva andre har sagt om boka og bestill den her. Du finner den også i bokhandelen.

 


2 Comments

 • Hei!
  Valgte din oppskrift i kveld på rød linsesuppe. Det var et godt valg. Likte spes den sitronsmaken, lurt triks som ga linsesuppe en ny dimensjon. Meget godt!

  • Tusen takk for tilbakemeldingen. Så utrolig hyggelig å høre at det falt i smak! Er så enig med deg om sitronen. Jeg kan ikke ta æren for å ha kommet på det selv, det er faktisk sånn linsesuppe serveres i Tyrkia. Løfter virkelig suppa et lite ekstra hakk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *