Tyrkisk rød linsesuppe

Rød linsesuppe er kanskje den enkleste gode suppen du kan lage. Jeg lager den nesten hver uke vinteren gjennom.
Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel og god rød linsesuppe inspirert av det tyrkiske kjøkken. Slik lager du den enkelt hjemme!

Suppe er en av hjørnesteinene i det tyrkiske kjøkken. Det skal finnes over 300 typer – pluss de uendelige variasjonene på de samme, selvfølgelig.

Enten man spiser ute eller hjemme begynner ofte et måltid med suppe, særlig nå om vinteren. Og selv om man altså har et vell av forskjellige varianter å velge i er det som regel to typer som går igjen på restaurantmenyene: linsesuppe og kyllingsuppe.

Rød linsesuppe er mild – men med mye smak

Denne suppen er en av mine absolutte favoritter. En mild suppe som kan kombineres med et litt sterkere chilismør på toppen, og noen gode dråper fersk sitronsaft gir en herlig balanse til det hele.

I tillegg til å være god på smak gir den også en god metthetsfølelse, linser har jo mye protein og kan dermed godt serveres som en lett middag alene. Og den fargen er jo en fest i seg selv!

Rød linsesuppe - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Flere varianter

Det er mange måter å lage denne suppen på. I vinterhalvåret lager jeg den flere ganger i uka. Da er det fint å ha litt variasjon!

Her er noen av mine favoritter:

Noen tips for perfekt linsesuppe

Oppskriften er basert på tyrkiske supper. Den er riktignok tykkere enn det du typisk får når du bestiller den i Tyrkia. Rett og slett fordi jeg, etter ti år i England, liker suppene best sånn.

Liker du suppa litt tynnere, ha i litt mer vann eller kraft til slutt. Særlig kan det være lurt om du skal servere suppen som forrett til en større middag. Det er jo greit om gjestene fremdeles er litt sultne når hovedretten kommer…

Tyrkerne – i alle fall noen av dem – bruker en chilipure som heter acı biber salçası i suppa. Denne er typisk relativt mild sammenlignet med chilipureer du finner fra en del andre land.

Finner du det ikke, kan du fint bruke tomatpure i stedet. Rød linsesuppe skal uansett ikke være sterk. Vil du ha skikkelig kick i suppa, gå i stedet for mer chili i smøret. Det gir en mer interessant smaksopplevelse når en får servert den milde suppa, det sterke smøret og den sure sitronsafta separat ved bordet.

Det tyrkiske supertrikset

Aller best blir suppen om du gjør som tyrkerne gjerne gjør. Topp suppen med et fantastisk chilismør.

Det er superenkelt å lage. Alt du trenger å gjøre er å smelte smør i panna (eller varme litt olivenolje, om du heller ønsker å bruke det), trekke det av varmen og blande inn tyrkiske chiliflak. Også kjent som pul biber eller Aleppo pepper.

Så er det bare å helle en spiseskje over suppebollen ved servering. Knallgodt!

Serveringstips

Tyrkisk rød linsesuppe serveres med godt brød og sitronbåter ved siden av. Sistnevnte for å skvise over. Du kan prøve deg på en klassisk tyrkisk pide (brytebrød), eller du kan bruke vanlig hverdagsbrød.

Selv pleier jeg å spise suppen som forrett. Skal du ha den som hovedrett, kan det lønne seg å ha noen ekstra godsaker i suppa og lage chunky linsesuppe i stedet.

Oppskriften gir fire rause porsjoner.SaveSaveSaveSave

Rød linsesuppe / Et kjøkken i Istanbul

Rød linsesuppe

4,7 (52 stemmer)
Enkel og god rød linsesuppe inspirert av det tyrkiske kjøkken.
Suppe
Tyrkia
30 minutter
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Linsesuppe

 • 1 ss olivenolje
 • 1 løk, finhakket
 • 1 gulrot, finhakket
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ss tyrkisk chilipuré (acı biber salçası), ev. annen chilipure etter smak eller mer tomatpuré
 • 175 g (2 dl) tørre røde linser
 • 1 l kraft, ev. vann
 • salt og pepper
 • 4 sitronbåter

Chilismør

Sånn gjør jeg det

 • Finhakk løk og gulrot og fres i 1 ss olivenolje i en stor kasserolle til løken er myknet.
 • Tilsett tomatpure og chilipure og fres i ett minutt.
 • Tilsett linser og kyllingkraft. Kok opp, skru ned varmen og la putre til linsene er ferdigkokte, ca. 20 minutter.
 • Kjør det hele i en stavmikser eller blender til du har en helt fin suppe. Smak til med salt og pepper og evt. mer kraft eller vann om suppen er for tykk.
 • Lag chilismøret ved å smelte smøret på lav varme i ei panne. Rør inn paprikapulver og chiliflak.
 • Server suppen varm, toppet med litt chilismør og sitronbåter ved siden av. Sitronbåtene skal skvises inn i suppa av den enkelte ved bordet og er viktig for både smaken og ritualet.
Har du prøvd denne oppskriften?Legg igjen din vurdering ved å klikke på stjernene:

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

11 kommentarer

 1. Hei!
  Valgte din oppskrift i kveld på rød linsesuppe. Det var et godt valg. Likte spes den sitronsmaken, lurt triks som ga linsesuppe en ny dimensjon. Meget godt!

  1. Tusen takk for tilbakemeldingen. Så utrolig hyggelig å høre at det falt i smak! Er så enig med deg om sitronen. Jeg kan ikke ta æren for å ha kommet på det selv, det er faktisk sånn linsesuppe serveres i Tyrkia. Løfter virkelig suppa et lite ekstra hakk!

 2. Spiste linsesuppe flere ganger i uken når jeg studerte i Kairo. Denne oppskriften er det nærmeste jeg har kommet. Så enkelt, så godt!

 3. 5 stjerner
  Må være den enkleste suppen jeg har laget, og hallo så god den er! Jeg var litt skeptisk til at dette skulle smake noe, men den var mild og smaksrik. Blir definitivt en gjenganger her hos meg.

 4. Hei! Hvis jeg vil bruke hermetiske linser i stedet for tørre, hvor mye skal jeg bruke da? Har til sammen liggende 3 pakker med 380-400 g hver. Skal jeg bruke væsken som kraft i suppa, eller sile av og skylle linsene først?

  1. Hei! Jeg har aldri lagd denne med hermetiske linser så jeg kan ikke garantere for resultatet, men ferdig kokte linser veier omtrent dobbelt så mye som tørre. Du trenger altså dobbelt så mye vekt som oppgitt. Vær obs på at dette er avrent vekt, på pakken inkluderer vekten ofte laken. Du må renne av laken og skylle linsene først. Koketiden blir vesentlig kortere og jeg kan ikke garantere for smaken. Generelt pleier jeg å anbefale å kjøpe tørre linser heller enn ferdige. De er kjempelette og kjappe å koke opp og smaker mye bedre enn hermetiske. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM