Mykt pannestekt flatbrød

Mykt pannestekt flatbrød

Jeg er av den oppfatning at det alltid passer godt med brød. Også til middag. Kanskje ikke alle slags brød, og når jeg tenker meg om kanskje ikke til absolutt alle middager heller, men stort sett er det aldri feil med brød. Er det ikke for eksempel et lite høydepunkt når den lille brødkurven ankommer restaurantbordet? Jeg synes i alle fall det.

Når det er sagt er det ikke alltid like enkelt å få til ferskt brød til middagen. Butikkjøpte nanbrød eller pitabrød er alltid en skuffelse når en vet hvor myke, saftige og smakfulle de faktisk kan være. Grovbrødet fra morgenen passer ikke særlig godt. Og, for å være ærlig, tar gjærbakst stort sett for lang tid til å kunne lages til middags. Jeg har derfor lenge vært på jakt etter en god oppskrift som både smaker godt og kan gjøres unna på en times tid. Jeg senker nemlig ikke på smakskravene selv om det skal gå raskt unna. Og for noen uker fant jeg endelig en fantastisk oppskrift.

Mykt pannestekt flatbrød (6 of 7)

Bloggen fete’s oppskrift på Chewy Pan-Grilled Flatbread er nå blitt en gjenganger her i huset. Tykke, luftige, myke, litt seige – og med en svak røykaroma fra pannestekingen. Kjempegodt! Også er det gjort på nesten ingen tid. Deigen kan gjøres klar kvelden før, så er det bare utrulling og steking som står igjen når du skal lage middag. Gjort på en halvtime, maks!

Dette brødet likner mer på det indiske nanbrødet enn det man typisk får her i Tyrkia eller andre land i regionen, men det passer like godt til mezebordet som curryen. Eller salaten, for den saks skyld.

Mykt pannestekt flatbrød (7 of 7)

Det går som sagt fint an å lage deigen kvelden i før. Gjør i så fall klart til og med punkt 3, og sett så deigbollene i kjøleskapet, dekt med clingfilm. Der holder de seg fint en dag eller to. Det går også an å bruke kun fint hvetemel om en ønsker det, men da ville jeg redusert vannmengden til 200 ml; fint hvetemel absorberer nemlig væske litt dårligere enn sammalt. Oppskriften gir 8 brød på størrelse med nanbrød.

Ingredienser

 • 350 g fint hvetemel
 • 50 g sammalt hvetemel
 • 10 g sukker
 • 7 g salt
 • 8 g tørrgjær
 • 225 ml vann (romtemperatur eller kaldere)
 • 100 ml yogurt
 • 1 ss olivenolje

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen alle ingrediensene og elt i en kjøkkenmaskin på medium/høy hastighet til deigen er smidig og slipper kantene, 5-8 minutter.
 2. Dekk til og la heve i 45 minutter-1 time.
 3. Ha deigen på en melet benkeflate, del i åtte like store biter og form til baller ved å trekke kantene inn mot midten 4-5 ganger. La hvile med skjøten ned i 15-20 minutter.
 4. Strekk eller kjevle ut ballene til runde brød. La heve i 10 minutter.
 5. Sett en non-stick stekepanne med tykk bunn på medium/høy varme i minst 3-4 minutter til den er helt varm.
 6. Stek brødene en og en. Snu etter ca. 30 sekunder, når overflaten begynner å boble opp. Det holder med total steketid på 1,5-2 minutter.
 7. Oppbevar flatbrødene i et kjøkkenhåndkle og spis så ferskt som mulig.

Tips

 • Det er viktig å ikke bruke for varmt vann, siden temperaturen i deigen stiger en del under eltingen. Jeg bruker vann ved romtemperatur (knappe 20 grader) og yoghurt fra kjøleskapet.
 • Deigen er veldig løs, men blir fastere etterhvert som kjøkkenmaskinen får jobbe med deigen, så ikke gi opp om det ser håpløst ut etter noen minutter. Tilsett litt mer mel om deigen fremdeles er altfor løs etter 5 minutter.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken) og Instagram (@vidiberg).

2 Comments

 • For en lykke at jeg oppdaget deg. Eneste skår i gleden er at her i Mandal er det vanskelig med ingrediensene, men har en butikk i kr.sand. Håper du ikke blir borte med det første. Har du tenkt å gi ut kokebok? Har nemlig barnebarn som er “kjøttfrie” og dette er jo lykken for meg når jeg får besøk.

  • Tusen takk, så hyggelig å høre! Jeg blir ikke borte med det første 🙂 Kjøper du inn det meste av det jeg lister opp på denne siden kan du lage det aller, aller meste fra bloggen med varer fra en helt vanlig butikk. Alt holder seg i flere måneder. https://www.etkjokken.com/2016/09/i-mitt-kjokkenskap/

   Meld deg gjerne på mine postkort fra Istanbul (se nederst på siden) og følg bloggen på Facebook – da blir du blant de første til å få vite om eventuelle nye prosjekter. Ha en fin dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *