Aubergine med chiliyoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Aubergine med chiliyoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Aubergine med chiliyoghurt

Aubergine med chiliyoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Jeg elsker alle varianter av ovnsbakt aubergine med en enkel saus. Aubergine med chiliyoghurt har et fint kick, samtidig som chilien ikke er for dominerende. Knallgodt!

Her i vårt nabolag Balat i Istanbul er det ikke så mange restauranter, om en ser bort fra stedene som selger gryteretter eller köfte til den arbeidende delen av lokalbefolkningen. Men en velkjent restaurant har vi: Agora. Eid av en tyrkisk filmregissør og med alkohollisens på plass er dette et populært sted som trekker mange til Balat ut i de sene timer.

Blant mezerettene de serverer er en chiliyoghurt – rett og slett yoghurt smaksatt med sterk chili. Det er litt uvanlig å få noe som faktisk er ganske spicy i Tyrkia, det tyrkerne kaller chili er som regel ganske mye svakere enn det de fleste vil tenke på som chili og sterk mat er sjelden vare, i alle fall utenom områdene i sør-øst Tyrkia.

Jeg liker den i alle fall veldig godt. Det er jo også noe interessant i seg selv å kombinere det lindrende med det sterke.

Da jeg handlet inn noen auberginer her om dagen fikk jeg ideen om at en slik yoghurt smaksatt med chili måtte passe bra til aubergine. Og om den gjorde! Aubergine med chiliyoghurt satt som et skudd.

Aubergine med chiliyoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Aubergine er en fantastisk grønnsak å eksperimentere med. Den tåler det meste av smaker, kan tilberedes på utallige måter – og kan se veldig imponerende ut med relativt lite arbeid hvis den tilberedes riktig. Så dette blir nok helt sikkert ikke det siste aubergineeksperimentet fra meg 😉

Jeg lagde chilioljen selv, du kan bruke fremgangsmåten nedenfor eller en annen om du har en favoritt. Eller du kan kjøpe kommersiell chiliolje, men da ville jeg hakket opp litt fersk chili også til å strø over, de små bitene gir litt ekstra kick og, ikke minst, masse farge til retten. Det skal også sies at chiliyoghurten her ikke er akkurat som Agora sin, det var heller ikke meningen – den var kun inspirasjonen bak.

Kan serveres som forrett eller som siderett. Holder til 4-6 personer, avhengig av hva den serveres til.

Aubergine med chiliyoghurt

Ingredienser

 • 4 aubergine (ca. 1 kg), i 2 cm. tykke skiver
 • 1 dl olivenolje
 • 300 g yoghurt naturell (gjerne type gresk)
 • 1/2 sitron, saften
 • 3-4 ss chiliolje (se nedenfor), eller etter smak
 • 3-4 ss finhakket bladpersille
 • salt og pepper

Ingredienser – chiliolje

 • 2 dl olivenolje, gjerne extra virgin
 • 3 rød chili, i tynne skiver
 • 1 hvitløksfedd, skrelt og delt i to

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skrell av ca. halvparten av aubergineskallet i et zebramønster (se bildene her). Skjær av topp og bunn og skjær auberginene i tykke skiver på ca. 2 cm.
 3. Bland skivene med olivenolje og ha på litt salt og pepper. Jeg pleier å pensle dem på den ene siden, snu dem, og så pensle den andre siden, da blir det mest jevnt fordelt. Juster mengden olivenolje om du vil, men husk at olivenolje er ganske så sunt og auberginen kan bli litt tørr om du bruker mye mindre.
 4. Stek til auberginen har fått farge og er myk, ca. 25-30 minutter. Følg med jevnlig fra 20 minutter og utover.
 5. Lag chilioljen mens auberginen er i ovnen ved forsiktig å varme opp olje, chili og hvitløk i en liten kasserolle. La det småkoke på laveste varme i ca. 5 minutter til chilien begynner å mykne. Sett til side. Pass på at ikke varmen blir for høy, hverken chilien eller hvitløken skal få særlig farge.
 6. Når auberginen og chilioljen er kommet til romtemperatur, bland sammen yoghurt og sitronsaft. Smak til med chiliolje, salt og pepper. Hvor mye chiliolje du trenger avhenger av både egen smak og hvor sterk chilioljen er, men husk at yoghurten skal få et bra kick. Ta gjerne med noen chiliskiver men unngå hvitløken.
 7. Anrett auberginen på et stort fat. Rigle over så mye du ønsker av yoghurten og server resten i en skål ved siden av. Topp med finhakket persille og noen chiliskiver (fisk dem ut av chilioljen med en gaffel). Det går fint å anrette det hele en time eller to i forveien, men det ser finere ut om en gjør det like før servering.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 7.11.20, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring