Gulrotsalat med honning og chili - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Gulrotsalat med honning og chili

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Gulroten er naturlig søt, og holder seg godt med sterke smaker. Med drahjelp fra noen få ingredienser, får du en ordentlig god rett! Gulrotsalat med honning og chili er rett og slett en ordentlig favoritt hos meg på vinteren.

Gulrot er en godt brukt grønnsak her i Tyrkia, men en må nok hente inspirasjon andre steder fra for å få noe litt mer spennende ut av denne rotgrønnsaken. Som oss nordmenn serverer de den som regel enten som en grønnsak i en gryte eller rå, raspet.

Beveger vi oss imidlertid mot nord-Afrika får vi mange flere retter hvor gulroten får spille hovedrollen. Min inspirasjon her er en nord-afrikansk salat av bakte gulrøtter med harissa, den sterke tunisiske chilipastaen, jeg kom over for en tid siden. Jeg har dessverre glemt hvor, men salaten glemte jeg ikke.

Variant på tunisisk gulrotsalat

Siden harissa ikke er umiddelbart tilgjengelig her lagde jeg istedet en sterk-søt variant med honning og chili. Honningen får frem sødmen i gulroten på en fin måte, mens chilien gir et lite kick og persillen tilfører både friskhet og farge. Og med et lite dryss god extra virgin olivenolje på toppen ble dette fantastisk godt!

Fordi det er lettest tilgjengelig bruker jeg vanligvis tyrkisk chili – pul biber. Den er ganske mild, et sted mellom paprika og vanlig chili. Jeg bruker derfor en del mer enn det som står i oppskriften, som er tilpasset de litt sterkere chilitypene en vanligvis finner i krydderglassene i Norge. Bruk den chilitypen og mengden du ønsker, men husk at salaten blir best med litt kick! Så kan du jo servere litt yoghurt ved siden av om noen skulle synes det ble for mye 😉

Gulrotsalat passer som tilbehør til det meste, jeg serverte den denne gangen til kylling og ris. Holder til fire personer som en liten siderett, komplementer gjerne også med en grønn salat med en enkel vinaigrette for en syrlig kontrast.

Gulrotsalat med honning og chili - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Gulrotsalat med honning og chilli

Ingredienser

 • 1 kg gulrøtter
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ss honning, jeg bruker en klar og flytende type
 • 1/4 ts chiliflak eller -pulver, eller etter smak (unngå krydderblandingene som selges som chilipulver, det skal kun være knust tørket chili)
 • 3 ss finhakket bladpersille
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skrell gulrøttene eller vask dem godt, tørk av og skjær i 2-3 biter på tvers og i strimler på langs. Jeg pleier å skjære de tynne bitene i 4 strimler, de tykke i 8 eller 12. Det er ikke så viktig hvordan dette går til, men bitene bør være omtrent like store så de trenger like lang steketid.
 3. Bland gulrøttene sammen med olivenolje, honning og chiliflak eller -pulver samt salt og pepper etter smak. Fordel på et stekebrett og stek til gulrøttene er myke, rundt en halvtime eller mer, avhengig av tykkelsen på bitene. Rør om et par ganger underveis så gulrøttene ikke blir brent på den ene eller andre siden. La komme til romtemperatur.
 4. Bland inn finhakket bladpersille og extra-virgin olivenolje og smak eventuelt til med mer salt og pepper rett før servering.

Tips

 • Forbered gjerne god tid i forveien, den holder seg fint flere timer i romtemperatur. Ha da inn persillen og extra-virgin olivenolje rett før servering.

Prøv også

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

 1. Ser herlig ut! Jeg har harrissa, hvordan bruker jeg det i denne oppskriften? Tåler ikke honning, så fint hvis harrussaen gjør at heg slipper det?

  1. Tusen takk! 🙂
   Jeg har ikke prøvd med harissa, så du får nesten prøve deg frem. Jeg ville først forsøkt å blande den inn helt til slutt og droppet extra virgin olivenolje. Tåler du ikke honning kan du jo prøve med lys sirup eller litt finmalt brunsukker i stedet. Elelrs ville jeg vært ekstra påpasselig med at gulrøttene er så tørre som mulig på utsiden får du blander inn olivenoljen før steking, da er det større sjanse for å få god stekeskorpe. Lykke til! Og si gjerne fra hvordan det ble, om du prøver! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring