Gulrotsalat med honning og chili

Søte gulrøtter elsker sterke smaker, som i denne herlige salaten.
Gulrotsalat med honning og chili - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Gulrotsalat med honning og chili - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Gulroten er naturlig søt, og holder seg godt med sterke smaker. Med drahjelp fra noen få ingredienser, får du en ordentlig god rett! Gulrotsalat med honning og chili er rett og slett en ordentlig favoritt hos meg på vinteren.

Gulrot er en godt brukt grønnsak her i Tyrkia, men en må nok hente inspirasjon andre steder fra for å få noe litt mer spennende ut av denne rotgrønnsaken. Som oss nordmenn serverer de den som regel enten som en grønnsak i en gryte eller rå, raspet.

Beveger vi oss imidlertid mot nord-Afrika får vi mange flere retter hvor gulroten får spille hovedrollen. Min inspirasjon her er en nord-afrikansk salat av bakte gulrøtter med harissa, den sterke tunisiske chilipastaen, jeg kom over for en tid siden. Jeg har dessverre glemt hvor, men salaten glemte jeg ikke.

Variant på tunisisk gulrotsalat

Siden harissa ikke er umiddelbart tilgjengelig her lagde jeg istedet en sterk-søt variant med honning og chili. Honningen får frem sødmen i gulroten på en fin måte, mens chilien gir et lite kick og persillen tilfører både friskhet og farge. Og med et lite dryss god extra virgin olivenolje på toppen ble dette fantastisk godt!

Fordi det er lettest tilgjengelig bruker jeg vanligvis tyrkisk chili – pul biber. Den er ganske mild, et sted mellom paprika og vanlig chili. Jeg bruker derfor en del mer enn det som står i oppskriften, som er tilpasset de litt sterkere chilitypene en vanligvis finner i krydderglassene i Norge.

Bruk den chilitypen og mengden du ønsker, men husk at salaten blir best med litt kick! Så kan du jo servere litt yoghurt ved siden av om noen skulle synes det ble for mye 😉

Gulrotsalat passer som tilbehør til det meste, jeg serverte den denne gangen til kylling og ris. Holder til fire personer som en liten siderett, komplementer gjerne også med en grønn salat med en enkel vinaigrette for en syrlig kontrast.

Gulrotsalat med honning og chili - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Gulrotsalat med honning og chili

4,8 (6 stemmer).
Salat, Siderett
Midtøsten-inspirert
40 minutter
3 -6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 kg gulrot
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ss honning, jeg bruker en klar og flytende type
 • 1/4 ts chiliflak, eller etter smak
 • 3 ss finhakket bladpersille
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 • Skrell gulrøttene eller vask dem godt, tørk av og skjær i 2-3 biter på tvers og i strimler på langs. Jeg pleier å skjære de tynne bitene i 4 strimler, de tykke i 8 eller 12. Det er ikke så viktig hvordan dette går til, men bitene bør være omtrent like store så de trenger like lang steketid.
 • Bland gulrøttene sammen med olivenolje, honning og chiliflak eller -pulver samt salt og pepper etter smak. Fordel på et stekebrett og stek til gulrøttene er myke, rundt en halvtime eller mer, avhengig av tykkelsen på bitene. Rør om et par ganger underveis så gulrøttene ikke blir brent på den ene eller andre siden. La komme til romtemperatur.
 • Bland inn finhakket bladpersille og extra-virgin olivenolje og smak eventuelt til med mer salt og pepper rett før servering.

Tips & noter

Forbered gjerne god tid i forveien, den holder seg fint flere timer i romtemperatur. Ha da inn persillen og extra-virgin olivenolje rett før servering.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Prøv også

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

 1. Ser herlig ut! Jeg har harrissa, hvordan bruker jeg det i denne oppskriften? Tåler ikke honning, så fint hvis harrussaen gjør at heg slipper det?

  1. Tusen takk! 🙂
   Jeg har ikke prøvd med harissa, så du får nesten prøve deg frem. Jeg ville først forsøkt å blande den inn helt til slutt og droppet extra virgin olivenolje. Tåler du ikke honning kan du jo prøve med lys sirup eller litt finmalt brunsukker i stedet. Elelrs ville jeg vært ekstra påpasselig med at gulrøttene er så tørre som mulig på utsiden får du blander inn olivenoljen før steking, da er det større sjanse for å få god stekeskorpe. Lykke til! Og si gjerne fra hvordan det ble, om du prøver! 🙂

 2. 5 stjerner
  Jeg er hektet på oppskriftene dine. Så manger herlige smaker. Servert denne med mujadurrah oppskriften din på kurvfest i dag og fikk mange gode kommentar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.