Helstekt blomkål med tahiniyoghurt og hakket salat

Helstekt blomkål er ikke bare retromat – det er også moderne mat fra Midtøsten.
Av

Ovnsbakt blomkål er nydelig i alle former. Også helstekt. Og særlig med smaker fra Midtøsten.

Jeg er ikke helt sikker på når eller hvor, men på et eller annet tidspunkt i fjor høst kom jeg over konseptet helstekt blomkål. Jeg er glad i blomkål, men på denne måten hadde jeg aldri tilberedt den. Jeg er altså født noen år for sent til å tenke på dette som retromat.

Tanken var jo fantastisk. Men siden det tar en god del lengre tid enn å steke buketter var jeg usikker på hva slags rett som kunne gjøre at det var verdt den ekstra tidsbruken.

Så slo det meg. For noen år siden spiste jeg en dekonstruert kylling shawarma på en restaurant i Tel Aviv. Helstekt blomkål må jo være et fantastisk alternativ til kjøtt i denne retten, tenkte jeg.

Og jommen meg om det var!

Kremete fylde fra tahiniyoghurt, friskhet og krønsj fra hakket salat – og majestetisk umami fra blomkålen. Med et lett dryss krydder over det hele. Her er det ingen som kommer til å savne kjøtt!

Å helsteke blomkålen intensiverer og løfter smaken enda mer enn ovnsbaking av mindre buketter. Kanskje er det innbilning, men jeg synes umamismaken blir mer fremtredende. Blomkålen fremstår som et naturlig alternativ til kjøtt på en måte den ikke gjør når en steker buketter.

Det tar som nevnt en del tid, men det er jo nesten utelukkende steketid. Mens blomkålen står i ovnen passer den seg selv.

Å lage tahiniyoghurten og salaten tar bare noen minutter. Total innsats er faktisk veldig liten i forhold til hvor mye en får igjen.

Denne retten passer som forrett, eller som hovedrett med for eksempel hvite bønner i hvitløk til. Jeg tenker meg at ovnsbakt kylling også passer veldig godt til, selv om kjøtt ikke er nødvendig. Og så har den selvfølgelig en helt naturlig plass på et tapas- eller mezebord.

Oppskriften holder til 4-6 porsjoner, avhengig av hva det serveres som og til.

Helstekt blomkål med tahiniyoghurt og hakket salat

5 (2 stemmer).
Lunsj, Middag
Midtøsten-inspirert
1 time 45 minutter
4 -6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 blomkål, gjerne med noen av bladene på
 • 3 ss olivenolje
 • 4,5 dl yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • 1,5 dl tahini
 • 2+2 ss sitronsaft
 • 2 tomat
 • 4 små agurk, ev. 1 slangeagurk
 • 3 ss finhakket bladpersille, pluss ekstra til garnityr
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 2 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper)
 • 1/2 ts svartfrø (nigellafrø), ev. sesamfrø (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 • Ha 3 ss olivenolje og litt salt og pepper på blomkålen. Blomkålblader er spiselige (og gode!) så behold gjerne noen av disse på. Sett i ovnen og stek til den er myk helt gjennom og litt brun på toppen, ca. 1 1/2 time eller mer, avhengig av størrelsen. Stikk en kniv i bunnen for å sjekke at den er helt gjennomstekt. Hell over oljen som renner ut av blomkålen noen ganger underveis. Dekk med folio eller bakepapir om den blir for brun på utsiden før den er gjennomstekt.
 • Lag tahiniyoghurten ved å blande yoghurt, tahini og 2 ss sitronsaft (ca. saften fra 1/2 sitron) godt sammen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt sitron eller tahini for mer smak. Eller mer yoghurt om du synes tahinismaken ble for dominerende.
 • Lag hakket salat ved å skjære tomat og agurk i små terninger. Størrelsen på agurk og tomat kan variere ganske mye. Her skal det være omtrent like mye tomat og agurk, så juster mengden etter dette. Ha litt salt på den hakkede tomaten og agurken og la stå i noen minutter før de blandes sammen med finhakket bladpersille, extra virgin olivenolje og 2 ss sitronsaft (ca. saften fra 1/2 sitron). Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig.
 • Skjær blomkålen i passe biter. Anrett på tahiniyoghurten og ha over den hakkede salaten. Dryss ekstra bladpersille, chiliflak, nigellafrø eller sesamfrø og litt flaksalt over det hele. Blomkålen kan serveres varm eller ved romtemperatur.

Tips & noter

 • Prøv gjerne forskjellige toppinger i stedet for chili og nigellafrø. Gode alternativer kan være: spisskummensalt, røkt paprikapulver eller masse ferske urter som mynte, koriander eller dill.
 • Tahini er en sesampasta laget av knuste sesamfrø. Den er tilgjengelig i de fleste matvarebutikker med stort utvalg samt spesialforretninger. Har du mulighet, kjøp et arabisk merke, de har litt høyere kvalitet enn for eksempel kypriotiske eller greske merker. Tahini kan ikke erstattes med sesamolje, da ville jeg heller brukt bare yoghurt.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.