Hvite bønner i tomatsaus (Kuru fasulye)

Hvite bønner i tomatsaus på tyrkisk vis (Kuru fasulye) / Et kjøkken i Istanbul

– Hva kan jeg lage med disse?

Svigers hadde vært på reise og i tillegg til en liter honning og minst en kilo oliven hadde de med seg en stor pose tørkede hvite bønner til oss.

Kuru fasulye, selvfølgelig!

Jeg kunne like gjerne spurt hva en bruker en penn eller stekepanne til. For i Tyrkia er enkelte ingredienser så tett knyttet til én enkelt rett at å bruke de til noe annet er helt utenkelig. Artisjokk stekes i olivenolje med små terninger av potet, gulrot og erter. Med linser lager en linsesuppe. Og med hvite bønner lager man hvite bønner i tomatsaus. Eller kuru fasulye som tyrkerne kaller det: tørre bønner. Som ingrediensen, så retten.

Som tradisjonsretter flest foretrekker folk sin kuru fasulye på forskjellig vis. Den største forskjellen er uten tvil om en tilsetter kjøtt eller ikke, og her brukes både ferskt kjøtt og pastırma, speket storfekjøtt. Men det finnes også andre nyanser. Noen lager en lett rett med tynn saus, andre går for en tykkere variant med store mengder smør eller animalsk fett. På en restaurant med mat fra Svartehavsregionen fikk vi servert kuru fasulye som var så mektig at den kunne gitt rømmegrøten kamp. Men felles for dem alle er at tomatsausen stort sett er ganske ren i smaken og fri for den store krydringen.

Kuru fasulye (1 of 3)

Så min versjon er ikke helt autentisk i så måte. Så lenge jeg ikke har i kjøtt eller store mengder smør, synes jeg det fort blir litt kjedelig om en ikke smaksetter litt. Så da har jeg i både kraft (som er helt innafor) og noen hele krydder (som nok hever noen øyenbryn). Jeg er veldig glad i å bruke hele krydder; de gir en fantastisk aroma og virkelig løfter retten uten å bli dominerende. Jeg bruker kyllingkraft siden det er det jeg stort sett lager hjemme, men en kraftigere kraft av storfe eller lam gir nok et minst like godt resultat. Vil du ha det helt vegetarisk kan du bruke grønnsakskraft. Jeg bruker også passata eller hermetiserte tomater der tyrkere flest bruker tomatpure og vann, også det for smakens skyld.

Jeg koker som regel bønnene selv men det går helt fint å bruke hvite bønner på boks. Koker du selv (se tips under) kan du gjerne koke mer enn du trenger og fryse overskuddet, så har du bønner tilgjengelig på null tid senere.

Kuru fasulye smaker best med yoghurt, ris og kanskje en frisk salat til. Det går også fint an å servere et stykke kjøtt til, om du ønsker det. Oppskriften holder godt som hovedrett til fire personer, kanskje får du til og med rester dagen etterpå. De er kjempegode dagen etterpå så lag gjerne mer enn du trenger! Dropp yoghurten og bruk vegetarkraft om du spise vegansk.

Hvite bønner i tomatsaus (Kuru fasulye)

Ingredienser

 • 3 ss olivenolje eller smør
 • 1 løk, finhakket
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 laurbærblad
 • 10 hele allehånde
 • 1/2 kanelstang (kan sløyfes)
 • 800 g passata eller 800 g tomater på boks, most med stavmikser
 • 3 dl kraft – kjøttkraft gir mest smak men bruk det du vil
 • 1 ts sukker
 • 1/4 sitron, saften
 • 3×400 g bokser hermetiske hvite bønner eller ca. 750 g ferdigkokte hvite bønner (fra ca. 300 g tørre bønner)
 • salt og pepper
 • finhakket bladpersille og yoghurt, til servering

Sånn gjør jeg det

 1. Finhakk løken og fres i olje eller smør til løken er myk men ikke brun, ca. 15 minutter. Tilsett hvitløk, allehånde og kanelstang og fres videre i 1 minutt.
 2. Tilsett tomater, kraft og sukker. Bland sammen og la putre under lokk i en halv time.
 3. Fisk ut laurbærblad, kanelstang og allehånde (om du vil). Tilsett sitronsaft og smak til med salt og pepper.
 4. Tilsett ferdigkokte hvite bønner. Husk å skylle dem først om du bruker bønner fra boks. Kok opp, trekk av varmen og la stå i noen minutter så smakene får satt seg. Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig, før servering, siden bønnene ikke er saltet er det mulig du trenger mer. Dryss over litt finhakket bladpersille ved servering og server med yoghurt ved siden av.

Tips

 • Koker du bønnene selv, legg tørre bønner i minst dobbelt volum med vann og la stå over natten eller minst 5-6 timer. Skift vann på bønnene, tilsett natron og kok under lokk til bønnene er gjennomkokte og blitt ganske så myke, alt fra 20 minutter til 1 time. Når bønnene er så myke som du vil ha de, trekk av varmen, tilsett salt og la stå til bønnene er kommet til romtemperatur.

Innlegget ble først publisert 13. januar 2016 og oppdatert med små forbedringer i tekst 19. januar 2017.

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Med over 80 av mine beste oppskrifter og en grundig introduksjon til mat fra Tyrkia og Midtøsten, er boka full av spennende retter og historier.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *