Hvite bønner med hvitløk

Hvite bønner med hvitløk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det er noen år siden jeg så smått begynte å spise mer vegetarmat og hadde mine første rene vegetarmåltider. Jeg har på ingen måte blitt vegetarianer, til det er jeg altfor glad i et godt kjøttmåltid. Men jeg har lært mye om hvor mye fantastisk en kan få ut av grønnsaker. Og det har endret måten jeg tenker på et måltid på. Det er nå like selvfølgelig for meg at det er en knallgod salat som skal være stjernen i måltidet som at et stykke biff skal være det. Også kan jeg godt servere et stykke kjøtt ved siden av. Eller kanskje ikke.

Jeg har etterhvert utviklet en del raske og gode bønneretter som passer like godt til middag som kjøtt eller fisk, og faktisk metter like mye. Jeg tar da utgangspunkt i ingrediensen jeg har for hånden og prøver å få det beste ut av den, slik at det blir både mye smak og en god metthetsfølelse. For meg er dette en mye bedre løsning enn å lage vegetarmat som etterlikner kjøttmåltider. Bønner smaker ikke det samme som biffkjøtt og må derfor tilnærmes på en annen måte. Men om jeg tilbereder dem annerledes, er disse bønnerettene for meg blitt helt likestilt med for eksempel kyllinglår, kjøttboller eller laks. Hvorvidt proteinet er animalsk eller vegetar tenker jeg for å være helt ærlig ikke alltid over. Forskjellige, men veldig gode på hver sin måte.

Hvite bønner i hvitløk retten er en sånn rask og enkel rett, og flere vil helt sikkert komme på bloggen etter hvert. Denne tar bare fem-ti minutter å lage om en bruker bønner fra boks eller fra fryseren og passer sånn sett veldig godt på en vanlig hverdag. Så enkel og versatil er den at den også passer godt som tilbehør til kjøtt eller fisk, om en nå skulle ønske det, men ønsker du å lage et helt vegetarisk måltid kan du for eksempel kombinere med:

Eller ta en titt på vegetarrettene jeg har lagt ut så langt og finn dine egne favoritter. Oppskriften holder til 3-4 porsjoner, avhengig av hva det serveres med.

Ingredienser

  • 2 ss olivenolje, gjerne extra virgin
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 2×400 g bokser hermetiserte hvite bønner, skylt og avrent (evt. ca. 200 g tørkede bønner tilberedt som du som du gjør med tørkede kikerter)
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss finhakket bladpersille
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Varm olivenoljen forsiktig i en tykkbunnet panne eller kasserolle. Tilsett finhakket hvitløk og stek, fortsatt på lav varme, i ett minutt. Hvitløken skal ikke bli brun, da er varmen for høy.
  2. Tilsett hvite bønner. Stek til bønnene er gjennomvarme, det tar bare noen minutter. Rør forsiktig underveis så du ikke skviser bønnene.
  3. Bland inn sitronsaft og finhakket persille. Smak til med salt og pepper. Server varm eller ved romtemperatur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *