Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk (Mujadarrah)

Fyll kjøkkenet med de vidunderligste krydderdufter fra Midtøsten!
Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk i skål
Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk i skål
Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk i skål
Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Klassiker fra det levantinske kjøkken som er like god som hovedrett som den er som luksuriøs siderett til kjøtt. Krydret ris med grønne linser, eller mujadarrah som den heter den den kommer fra, er en av mine favorittretter.

Mujadarrah, eller mejadra om du vil, de lærde strides hvordan man best oversetter dette navnet til det latinske alfabetet, ble først dokumentert så tidlig som i det 13. århundre i Irak.

Den gang inneholdt den krydrede risen også kjøtt, mens den kjøttfrie versjonen ble ansett som fattigmannskost. I dag er den kjøttfrie versjonen mest kjent og spises over hele den arabiske verden – og etter hvert også godt utover det.

Smaksbombe

Det er ikke vanskelig å forstå. Dette er nemlig en skikkelig smaksbombe: varmende krydder, fylde fra linsene – og store mengder godt karamellisert løk.

Dette er skikkelig festmat som kan både spises alene, som comfort food på en ellers trist dag med litt yoghurt, eller som del av et mezebord. Eller som tilbehør til kjøtt eller fisk, om en vil. Skjønt da blir nok fort kjøttet eller fisken tilbehøret, for mujaddarah henvises ikke lett til birollen.

Krydret ris i mange varianter

Som med alle retter med en rik og lang historie finnes det utallige varianter, antakelig like mange som det finnes mødre som lager den til sine kjære.

De aller fleste variantene er krydret med spisskummen, men mange har også i andre krydre. Det finnes helt sikkert mange mer eller mindre hemmelige kryddermikser rundt omkring i de mange arabiske kjøkken.

Jeg lager en gang i blant en variant helt uten krydder, kanskje ikke helt autentisk men et fantastisk alternativ til bare ris. Men det er varianten med krydret ris jeg liker best.

Oppskriften min er løst basert på den du finner i kokeboken Jerusalem av Sami Tamimi og Yotam Ottolenghi, en kokebok jeg har nevnt før og helt sikkert kommer til å nevne igjen.

Jeg har riktignok forenklet fremgangsmåten noe og jeg har også endret forholdet mellom krydderne noe for å tilpasse til min egen smak, men ingrediensene er de samme. Her er det bare å eksperimentere litt med kryddermiksen etter hva en selv liker best. Server krydret ris med cacık (tyrkisk tzatziki) eller yoghurt til. Holder til 4-8 porsjoner, avhengig av hva det serveres til.

Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk i skål

Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk (Mujadarrah)

Mengde: 4-8 porsjoner

Klassisk kosemat fra det levantinske kjøkken. (Foto: Bahar Kitapcı fra Hummus & granateple)

Ingredienser

 • 2 dl grønne linser
 • 3 løk, skrelt, delt i to og skjært i tynne skiver
 • 6 ss olivenolje
 • 2 ts hel spisskummen
 • 2 dl ris
 • 1 1/2 ts malt koriander
 • 1 1/2 ts malt allehånde
 • 1 ts malt kanel
 • 1/2 ts malt gurkemeie
 • 1 ts sukker
 • 1/2 ts salt
 • 3 dl vann
 • svart pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skyll linsene og ha i en kasserolle med godt med vann, minst dobbelt volum. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til linsene er al dente, ca. 15 minutter. Linsene skal tilbake i varmen så de skal ikke være ferdigkokt, men ha et godt bit i seg ennå. Renn av og sett til side.
 2. Samtidig, fres løken i 4 ss olivenolje i en stor tykkbunnet kasserolle til den er blitt god og brun, 25-30 minutter totalt. Rør rundt jevnlig og pass på temperaturen så det ikke brenner seg. Sett til side.
 3. Vask risen godt i flere omganger med vann og renn av. Dette gjøres for at mujadarrahen skal få en mer delikat konsistens. Hopper du over dette trinnet er sjansen større for at risen klumper seg.
 4. Sett en stor tykkbunnet kasserolle på medium varme. Rist spisskummenfrøene til lukten kommer godt opp, ca. ett minutt. Rør jevnlig så frøene ikke blir brent. Tilsett olivenolje, malte krydder, de halvkokte linsene, ris, sukker, salt og pepper og rør godt rundt så alt er godt smurt inn med olje. Tilsett vann, sett på lokk og kok opp. Så snart det koker, skru varmen ned til laveste styrke og la stå i 15 minutter. Trekk av varmen og la stå i minst 10-15 minutter, gjerne lenger.
 5. Like før servering, smak til med litt ekstra salt og visp litt luft inn i mujaddaraen med en gaffel. Bland inn halvparten av den karamellisert løken. Topp med resten av løken og server med yoghurt til.

Tips

 • Bruk gjerne hele korianderfrø og hel allehånde om du har; rist de da i ett minutt sammen med spisskummenfrøene og knus i en morter. Ha så i sammen med de andre malte krydderne.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Flere oppskrifter med bønner & linser!

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker belgfrukter! Sjekk ut innlegget med 27 av mine favoritt-oppskrifter med bønner, linser & kikerter. Her finner du noe for enhver smak!

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

7 kommentarer

   1. Jeg lager den ofte uten ris, eller bare minimalt med ris, fordi jeg har diabetes 2 og ris får blodsukkeret til å stige raskt. Bruker det som frokost med gresk yoghurt oppå – elsker det.

  1. Beklager, du har helt rett, det har falt ut! Den skal i helt tilslutt, når du blander luft inn i risen. Jeg bruker å blande inn halvparten, og ha resten over ved servering. Skal legge det inn i fremgangsmåten med en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Det er i innboksen det skjer!

Unike oppskrifter og historier fra mitt kjøkken i Istanbul.

OVER 11.000 ABONNENTER

Ved å melde deg på aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

La meg lese bloggen først →

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?