Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk (Mujadarrah)

Fyll kjøkkenet med de vidunderligste krydderdufter fra Midtøsten!
Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk i skål
Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk i skål
Av

Klassiker fra det levantinske kjøkken som er like god som hovedrett som den er som luksuriøs siderett til kjøtt. Krydret ris med grønne linser, eller mujadarrah som den heter den den kommer fra, er en av mine favorittretter.

Mujadarrah, eller mejadra om du vil, de lærde strides hvordan man best oversetter dette navnet til det latinske alfabetet, ble først dokumentert så tidlig som i det 13. århundre i Irak.

Den gang inneholdt den krydrede risen også kjøtt, mens den kjøttfrie versjonen ble ansett som fattigmannskost. I dag er den kjøttfrie versjonen mest kjent og spises over hele den arabiske verden – og etter hvert også godt utover det.

Smaksbombe

Det er ikke vanskelig å forstå. Dette er nemlig en skikkelig smaksbombe: varmende krydder, fylde fra linsene – og store mengder godt karamellisert løk.

Dette er skikkelig festmat som kan både spises alene, som comfort food på en ellers trist dag med litt yoghurt, eller som del av et mezebord. Eller som tilbehør til kjøtt eller fisk, om en vil. Skjønt da blir nok fort kjøttet eller fisken tilbehøret, for mujaddarah henvises ikke lett til birollen.

Krydret ris i mange varianter

Som med alle retter med en rik og lang historie finnes det utallige varianter, antakelig like mange som det finnes mødre som lager den til sine kjære.

De aller fleste variantene er krydret med spisskummen, men mange har også i andre krydre. Det finnes helt sikkert mange mer eller mindre hemmelige kryddermikser rundt omkring i de mange arabiske kjøkken.

Jeg lager en gang i blant en variant helt uten krydder, kanskje ikke helt autentisk men et fantastisk alternativ til bare ris. Men det er varianten med krydret ris jeg liker best.

Oppskriften min er løst basert på den du finner i kokeboken Jerusalem av Sami Tamimi og Yotam Ottolenghi, en kokebok jeg har nevnt før og helt sikkert kommer til å nevne igjen.

Jeg har riktignok forenklet fremgangsmåten noe og jeg har også endret forholdet mellom krydderne noe for å tilpasse til min egen smak, men ingrediensene er de samme. Her er det bare å eksperimentere litt med kryddermiksen etter hva en selv liker best. Server krydret ris med cacık (tyrkisk tzatziki) eller yoghurt til. Holder til 4-8 porsjoner, avhengig av hva det serveres til.

Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk i skål

Krydret ris med grønne linser og karamellisert løk (Mujadarrah)

Klassisk kosemat fra det levantinske kjøkken. (Foto: Bahar Kitapcı fra Hummus & granateple)
4,8 (13 stemmer).
Middag, Siderett
Midtøsten
1 time 15 minutter
4 -8 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 dl linser, grønne eller brune
 • 3 løk, skrelt, delt i to og skjært i tynne skiver
 • 6 ss olivenolje
 • 2 ts hel spisskummen
 • 2 dl ris
 • 1 1/2 ts malte korianderfrø
 • 1 1/2 ts malt allehånde
 • 1 ts malt kanel
 • 1/2 ts malt gurkemeie
 • 1 ts sukker
 • 1/2 ts salt
 • 3 dl vann
 • svart pepper

Sånn gjør jeg det

 • Skyll linsene og ha i en kasserolle med godt med vann, minst dobbelt volum. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til linsene er al dente, ca. 15 minutter. Linsene skal tilbake i varmen så de skal ikke være ferdigkokt, men ha et godt bit i seg ennå. Renn av og sett til side.
 • Samtidig, fres løken i 4 ss olivenolje i en stor tykkbunnet kasserolle til den er blitt god og brun, 25-30 minutter totalt. Rør rundt jevnlig og pass på temperaturen så det ikke brenner seg. Sett til side.
 • Vask risen godt i flere omganger med vann og renn av. Dette gjøres for at mujadarrahen skal få en mer delikat konsistens. Hopper du over dette trinnet er sjansen større for at risen klumper seg.
 • Sett en stor tykkbunnet kasserolle på medium varme. Rist spisskummenfrøene til lukten kommer godt opp, ca. ett minutt. Rør jevnlig så frøene ikke blir brent. Tilsett olivenolje, malte krydder, de halvkokte linsene, ris, sukker, salt og pepper og rør godt rundt så alt er godt smurt inn med olje. Tilsett vann, sett på lokk og kok opp. Så snart det koker, skru varmen ned til laveste styrke og la stå i 15 minutter. Trekk av varmen og la stå i minst 10-15 minutter, gjerne lenger.
 • Like før servering, smak til med litt ekstra salt og visp litt luft inn i mujaddaraen med en gaffel. Bland inn halvparten av den karamellisert løken. Topp med resten av løken og server med yoghurt til.

Tips & noter

 • Bruk gjerne hele korianderfrø og hel allehånde om du har; rist de da i ett minutt sammen med spisskummenfrøene og knus i en morter. Ha så i sammen med de andre malte krydderne.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

8 kommentarer

   1. Jeg lager den ofte uten ris, eller bare minimalt med ris, fordi jeg har diabetes 2 og ris får blodsukkeret til å stige raskt. Bruker det som frokost med gresk yoghurt oppå – elsker det.

  1. Beklager, du har helt rett, det har falt ut! Den skal i helt tilslutt, når du blander luft inn i risen. Jeg bruker å blande inn halvparten, og ha resten over ved servering. Skal legge det inn i fremgangsmåten med en gang.

 1. 5 stjerner
  Har laget denne flere ganger. Skikkelig kosemat også perfekt som festmat på langbord.

4,77 from 13 votes (12 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.