Laks- og agurksalat med sumak

Når det kommer folk på middagsbesøk ligger det nok i genene i vår familie å overvurdere hvor mye folk spiser – også legger vi på en god sikkerhetsmargin på toppen av det igjen. Så jeg har spist mange restemiddager opp gjennom åra. Og når jeg nå står på kjøkkenet selv, er det jeg som må finne ut hva jeg skal gjøre med restene. Har jeg tid blander jeg de ofte med noe nytt, en annen salat til for eksempel. Det er jo ikke alltid man vil ha det samme flere dager på rad. Eller kanskje ble det ikke nok igjen til bare å ha rester.

Det var sånn denne salaten ble til. Laks til overs, men ikke nok til middag. Og oppvarmet laks hadde jeg ikke lyst på, noe litt syrligere og friskere fristet mer. Da ble det laks- og agurksalat.

Laks- og agurksalat (1 of 1)

Jeg flaket derfor laksen og tilsatte tre lag med syrlighet: sumac, et syrlig krydder som er mye brukt i salater her i Tyrkia men også passer ypperlig til fisk, biter av sitronbåter og sitronsaft. Sumacen tilfører en dybde i syrligheten du ikke får med bare sitron, men får du ikke tak i sumac finnes det ikke noe naturlig substitutt, så da ville jeg droppet den. Agurken gir litt friskhet, mens dill og ruccola gir både smak og farge. Friskt og kjempegodt! Du trenger selvfølgelig ikke å bruke rester, og retten passer ypperlig som forrett. Holder til to som forrett eller én for lunsj med litt brød til.

Laks- og agurksalat

Ingredienser

 • 200 g trukket, stekt eller bakt laks, flaket (gjerne rester, se tips nedenfor)
 • 1 ts sumac
 • 3 båter sitron, grovhakket (kan sløyfes for en mindre syrlig variant)
 • 25 tynne skiver agurk, grovhakket
 • 4 kvister dill, kun bladene, grovhakket
 • 10 g ruccola
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Flak laksen med hendene i en bolle og ha over sumac.
 2. Skrell sitronen med en kniv og skjær ut 3 båter så du kun får med fruktkjøttet (uten det tynne skallet). Grovhakk båtene og ha over i bollen sammen med agurk, dill og ruccola.
 3. Ha over sitronsaft, olivenolje og litt salt og pepper og bland forsiktig. Server umiddelbart.

Tips

 • Salaten er ganske syrlig. Jeg synes det passer veldig godt til den feite laksen, men dette er smak og behag og for en mindre syrlig variant.
 • Bruk gjerne rester til denne retten, men jeg ville brukt dem så snart som mulig, helst innen lunsj dagen etter. Fisk blir fort dårlig både på smak og det som verre er. Er du usikker om fisken er spiselig, la være.
 • Liker du makrell kan jeg tenke meg at den også vil passe utmerket til denne salaten, dog har jeg ikke prøvd den varianten selv.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring