Rødbetsalat

Jeg er veldig glad i rødbeter. Det siste året jeg bodde i London spiste jeg veldig ofte lunsj fra en kafe i nærheten av jobben. Konseptet var enkelt: Kylling, laks eller filopai med tre salater i en boks. En av salatene mine var nesten alltid en enkel rødbetsalat, kun smaksatt med litt eddik og olivenolje. Så friskt, enkelt og godt!

Heldigvis er rødbetsalat som dette veldig enkel å lage også hjemme. Arbeidsinnsatsen er minimal, selv om betene trenger litt tid i ovnen.

Denne salaten er mer versatil enn majonesvarianten som brukes mest i Norge og passer til det meste, jeg har for eksempel servert den til både kylling, quiche og vegetarmåltid. Den passer like godt til lunsj som middag og holder seg også godt i kjøleskapet, så det går fint å lage en ganske stor porsjon, som nedenfor, og så bruke den til et par-tre middager. Om en vil. Noen vil nok også like å ha litt vårløk eller finhakket sjalottløk i, jeg synes det er best uten, men her er det bare å gjøre som en selv vil. Holder til 4-6 porsjoner som siderett.

Ingredienser

 • 1 kg rødbeter
 • 1 hvitløksfedd
 • 2 ss sherry- eller rødvinseddik
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 2. Fordel rødbetene, med skallet på, i en langpanne dekket med bakepapir. Bakepapiret sparer oppvask om noen av betene skulle finne på å lekke farge… Stek til betene er myke helt gjennom, ofte en time eller mer. Dette avhenger helt av størrelsen på betene og det er mulig noen blir ferdige lenge før de andre om forskjellen i størrelse er stor. Stikk helt inn til midten med en skarp kniv for å være sikker på at de er helt møre.
 3. Når de er kalde nok til å jobbe med, skrell rødbetene og skjær i store biter, men ikke så store at de ikke kan spises i en munnfull.
 4. Lag dressingen ved å mose hvitløksfeddet med litt salt i en morter til det er helt most. Visp inn eddik og olivenolje og smak til med salt og pepper.
 5. Bland sammen rødbeter, dressing og bladpersille. Smak eventuelt til med mer eddik, salt eller pepper etter egen smak.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken) og Instagram (@vidiberg).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *