Rosenkålsalat med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Rosenkålsalat med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rosenkålsalat med granateple

Rosenkålsalat med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rosenkål er ikke en veldig vanlig grønnsak i Tyrkia, men den finnes og min lokale grønnsakshandler i Balat har alltid noen pakker på lur. Denne bittelille kålen har en relativt særegen smak som ikke alle er like glade i, men med den rette tilberedningen kan den bli riktig så god i en rosenkålsalat.

For det første må rosenkålen for all del ikke kokes. Den er så mye bedre ovnsbakt. Og i granateplet har rosenkålen en god venn. Den sursøte krønsjen er en fin kontrast til den lett bitre rosenkålen, og fargen den tilfører er jo en liten fest i seg selv. Det konverterer kanskje ikke alle rosenkålhatere, men jeg synes i alle fall dette ble godt!

Dressingen er en av mine absolutte favoritter, og jeg bruker den ofte

I dressingen er det mer granateple i form av granateplesirup. Dette er rett og slett granateplesaft som er kokt inn til en sirup, og brukes mye som salatdressing i Tyrkia, men er også fin i matlaging ellers. Den kan være vanskelig å få tak i enkelte steder i Norge, men jeg anbefaler virkelig å få tak i en flaske om du kommer over det. Vær imidlertid obs på at en del av det som selges er kunstig smaksatt sukkersirup; se på innholdsfortegnelsen og velg den mer naturlige varianten om mulig – den er så mye bedre!

Dressingen er for øvrig en av mine absolutte favoritter og en jeg bruker ofte, den er for eksempel fantastisk på alle typer salater med kikerter. Den er basert på en basisoppskrift i Moro Cookbook av Sam & Sam Clarke, en godt brukt kokebok her på mitt kjøkken. Vanligvis pleier jeg, som ekteparet Clarke, å krydre dressingen med kanel, men her har jeg brukt allehånde. Jeg har prøvd begge deler i denne salaten, og selv om begge ble veldig gode, synes jeg allehånden passer bedre til rosenkålsalaten. Holder til fire som en liten siderett.

Rosenkålsalat med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rosenkålsalat med granateple

Ingredienser

Salat

 • 500 g rosenkål, i biter
 • 2 små rødløk, i biter
 • 2 ss olivenolje
 • 1/2 granateple, kjernene
 • 3-4 ss finhakket bladpersille
 • salt og pepper

Dressing

 • 1/2 hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
 • 1/4 ts allehånde
 • 1 ss granateplesirup
 • 1/2 ss vann
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme.
 2. Ta av eventuelle dårlige blader på rosenkålene, snitt av evt. brune flekker i bunnen og del i to. Er det noen ekstra store, del de i fire; de ekstra små kan bevares hele. Det viktigste er at bitene er omtrent like store. Skrell rødløken og del i to. Skjær så hver halvdel i to på langs og fire på tvers.
 3. Bland rosenkål og rødløk med olivenolje og fordel på et stekebrett. Ha på litt salt og pepper, jeg brukte ca. 1/2 ts salt og noen runder med pepperkverna. Jeg synes rosenkålen blir best med kuttsiden ned, snu de til slik om du vil.
 4. Stek i ovnen til rosenkålen har fin farge utenpå men fremdeles litt tyggemotstand inni, ca. 18-20 minutter. Ta ut og la komme til romtemperatur.
 5. Lag dressingen ved å mose hvitløksfedd og allehånde med litt salt i en morter til den er helt most. Visp inn granateplesirup og vann, deretter olivenolje litt etter litt mens du visper godt. Smak til med salt og pepper, evt. mer granateplesirup eller olivenolje.
 6. Bland sammen det hele og anrett på serveringsfat. Garner med litt ekstra granateplekjerner og persille, om du har.

Innlegget er oppdatert med nye bilder 26. desember 2017.

Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring