Rug- og søtpotetsalat med fetaost (3 of 7)

Rug- og søtpotetsalat med fetaost

Et par steinkast opp fra Oxford Circus ligger alle Londonboende skandinavers redning når savnet av hjemlandet trenger seg på: Scandi Kitchen. Her fører de nemlig kun skandinaviske varer. Det har seg jo sånn at Mors flatbrød, Nora syltetøy, Ahlgrens bilar, brunost, saltlakris og pinnekjøtt til jul ikke er i standardsortimentet til britiske supermarkeder. Enn så lenge, i alle fall.

Men Scandi Kitchen er ikke bare syltetøy og brunost. De serverer også fantastisk gode skandinaviske smørbrød og salater og har bidratt til å sette skandinavisk mat på kartet i London. Og er det én rett jeg forbinder med dette stedet er det en salat av hele rugkorn, søtpotet og fetaost. Kanskje ikke skandinavisk tradisjonskost, men det føles likevel veldig skandinavisk og hjemmekoselig i verdenskjøkkenets hovedstad.

Rug- og søtpotetsalat med fetaost (6 of 7)

Det er denne salaten jeg har latt meg inspirere av her. Identisk er den på ingen måte. Men jeg har tatt utgangspunkt i de samme smakskombinasjonene: hele rugkorn, søtpotet og fetaost.

I forhold til Scandi Kitchens salat har jeg byttet ut vårløk med ruccola, for å få en litt bitter motvekt til til den søte poteten, ikke minst siden jeg også bruker mindre rug. Jeg har også i granateplekjerner, for krønsj, friskhet og farge. Også har jeg i en enkel dressing for å binde det hele sammen. Jeg skal la andre bedømme, men jeg synes i alle fall dette ble en knallgod kombinasjon!

Siden den er ganske mettende, passer salaten både som en god lunsj eller til og med middag alene, kanskje med litt godt brød til, eller som siderett til for eksempel laks eller en svinekotelett. Holder til fire rause porsjoner som siderett.

Ingredienser

 • 2 dl hel rug
 • vann
 • 500 g søtpotet eller gresskar (eller en blanding), i 1,5 cm terninger
 • 2 ss olivenolje
 • 150 g fetaost, lett smuldret med hendene (se tips nedenfor)
 • 1/2 granateple, kjernene
 • 8 kvister dill, kun bladene, grovhakket
 • 40 g ruccola
 • salt og pepper

Ingredienser – Dressing

 • 1 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 2 ss (30 ml) sitronsaft
 • 4 ss (60 ml) extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Kok opp rugen i godt med vann. Sett på lokk, skru ned varmen til lav og la putre til rugen er kokt, 30-40 minutter. Den skal være omtrent al dente, altså være myk men fremdeles med litt tyggemotstand. Renn av og la stå fremme uten lokk.
 3. I mens, skjær søtpotet eller greskar (jeg brukte en blanding) i terninger på ca. 1,5 cm. Fordel på et stekebrett og bland inn 2 ss olivenolje og litt salt og pepper. Sett i ovnen til bitene er gjennomstekte og har fått litt farge, 20-25 minutter. Vend på bitene en gang eller to underveis. Sett til side.
 4. Lag dressingen ved å mose hvitløksfeddet helt fint i en morter med litt salt. Visp inn sitronsaft og deretter olivenolje litt etter litt. Smak til med salt og pepper.
 5. Klargjør resten av ingrediensene og la rug og søtpotet komme til romtemperatur. Bland sammen rug, søtpotet/gresskar, fetaost, granateplekjernene, dillen, ruccolaen og dressingen. Smak til med mer salt, pepper, sitronsaft og olivenolje etter smak. Strø over noen ekstra granateplekjerner og dillblader til slutt, så ser det enda finere ut. Server umiddelbart; dressingen gjør at ruccolabladene visner ganske raskt.

Tips

 • Skal du ikke servere alt med en gang, vent med å blande inn dill, ruccola og dressing til like før servering.
 • Har du ikke hele rugkorn går det fint an å bruke hvete eller spelt i stedet, men det er mulig koketiden må justeres.
 • Bruk hel fetaost, altså ikke den som selges i glass med olje. Den i glass er nemlig smaksatt med urter og olivenolje og da kan du få litt smakskræsj. Du kan for øvrig med fordel smuldre i mye større biter enn jeg gjorde da jeg tok bildene; jeg brukte nemlig en pakke ferdigsmuldret ost jeg hadde liggende akkurat da.

Oppskriften på Scandi Kitchens søtpotet- og rugkornsalat finner du her.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

  1. Hei Aslak. Bløtlegging er ikke nødvendig og jeg pleier ikke å gjøre det, men konsistensen på rugkornene kan bli noe bedre av det. Dessuten vil selve kokingen ta litt kortere tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring