NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Aubergine med paprika, yoghurt og brunet smør

Herlig siderett fra Londons beste kebabrestaurant.

Tyrkerne er utrolig glade i aubergine, og det sies at de har over 100 måter å tilberede den på. Og for en gangs skyld er det faktisk mulig de ikke overdriver. For aubergine er usedvanlig anvendelig, og kan tilberedes på mange forskjellige måter som gir en ganske så forskjellig smaksopplevelse.

Kanskje den aller beste måten er denne: Grillet eller ovnsbakt til utsiden er nesten forkullet og auberginen har kollapset helt. De er den nemlig silkemyk inni, og fruktkjøttet har fått en mild røyksmak. Det er dette som gjør retter som for eksempel baba ghanoush så magisk.

Akkurat denne kombinasjonen spiste jeg riktignok første gang i London, dog på en tyrkisk restaurant: fløyelsmyk aubergine med søt, myk paprika, yoghurt og – ikke minst – brunet og klarnet smør. Her er det ikke rom for noen lightversjon; smøret løfter virkelig denne retten til nye høyder.

Aubergine med paprika, yoghurt og brunet smør (2 of 2)

Denne passer veldig godt til grillet eller stekt mat, eller som del av et tapas- eller mezebord. Vær imidlertid obs på  at denne ofte forsvinner fort! 🙂 Holder til 2-4 porsjoner, avhengig av hva den serveres til.

Aubergine & paprika med yoghurt & brunet smør

Aubergine med paprika, yoghurt og brunet smør

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
Bli den første til å vurdere
Meze & tapas, Siderett
Tyrkia
1 hour 30 minutes
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3 (ca. 600 g) aubergine
 • 2 rød paprika, (spisspaprika eller vanlig)
 • 1 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 1 ss sitronsaft
 • 4 ss smør
 • 3 ss yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • ev. chiliflak, valgfri type
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Sett ovnen på maksimum temperatur, over- og undervarme, eller bruk grillelementet på full styrke.
 • Stikk noen hull på auberginene og paprikaene med en gaffel, så reduserer du sjansen for at de sprekker i ovnen betraktelig. Ha bakepapir eller oljet aluminiumsfolie på et stekebrett, fordel auberginene og paprikaene oppå og sett høyt i ovnen. Vend på dem omtrent hvert kvarter og stek til paprikaene har store, svarte brentflekker over det hele og auberginene har kollapset helt. Det kan ta en time eller mer for auberginen, avhengig av ovnsvarmen og formen på auberginen, litt mindre for paprikaen.
 • Når paprikaene er ferdige, ha dem i en tett boks eller en bolle med clingfilm over. La stå til de er nedkjølt nok til å jobbe med, 10-15 minutter. Fjern skinnet og kjernene med hendene, ha bittelitt salt på filetene og sett til side.
 • Mens paprikaen (og auberginene) står og hviler, smelt smør på medium/lav varme i en liten kasserolle og la frese til det har blitt brunet. Ikke bruk for høy varme, smøret skal ikke bli brent. Bruk heller litt tid. Fjern urenhetene som har kommet opp til overflaten og hell det klare av smøret over i en kopp eller liknende. La bunnslammet være igjen. Vil du ha det helt klart kan du også dekke en sil med et klede og helle smøret gjennom, men jeg synes ikke det er så himla nøye om smøret ikke er 100% klart.
 • Når auberginene er nedkjølt nok til å jobbe med (men fremdeles varme), skjær av toppen og åpne auberginene. Skrap ut innholdet med hendene og ha i et dørslag. Press ut litt av væsken.
 • Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Del auberginene i lange “tråder” og bland sammen med hvitløk og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
 • Fordel auberginen på et fat. Del paprikafiletene i lange strimler med hendene og ha over. Ha på et par klatter yoghurt og hell over det klarnede smøret. Topp med litt finhakket bladpersille og eventuelt noen chiliflak, om du vil.
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM