Knutekål er kanskje ikke det vanligste synet i grønnsaksavdelingen, men det burde den vært! Frisk og med en mildere smak en vanlig kål er den knallgod til å lage salat med. Moro å se på er den jo og; i England kaller de den ufo-grønnsaken på grunn av formen. Så er den tilgjengelig anbefaler jeg virkelig å kjøpe med et eksemplar.

Jeg kom først over knutekål da den kom i den ukentlige pakken med økologiske grønnsaker jeg abonnerte på for noen år siden. Noen samtaler med min israelske venn Mor senere fant jeg ut at de bruker den ganske flittig der nede, særlig rå i salater. Så da er det sånn jeg har brukt den til nå.

Knutekål og rødbetsalat (2 of 2)

Denne salaten er litt improvisert av hva jeg hadde hjemme da jeg lagde den, men helt tilfeldig er den ikke. Rå rødbeter tilfører, foruten den knalle fargen, en fin jordaktig smak som står fint til knutekålen uten å bli for dominerende. Ved å raspe betene får en også inn litt andre teksturer. Gulrøttene bidrar med litt sødme og enda skarpere krønsj, reddikene med litt bitterhet, granateplekjernene med litt syrlig krønsj og gresskarkjernene med en viktig kontrast, både i tekstur og smak. Likevel er det bare å variere etter det en måtte ha for hånden; knutekål passer til det meste!

Salaten er ganske syrlig og passer derfor til det meste en normalt måtte servere grønn salat med vinaigrette til, for eksempel stekt kjøtt eller quiche/pai. Og siden det ikke er noen blader som visner lett holder denne salaten seg forbausende godt og kan derfor godt tilberedes en time eller to i forveien. Holder til 4-6 porsjoner, avhengig av hva den serveres til.

Knutekål- og rødbetsalat

Knutekål- og rødbetsalat

Mengde: 4-6 porsjoner

Ingredienser

 • 4 ss gresskarkjerner
 • 1 stor knutekål, skrelt og skjært i tynne skiver
 • 1 gulrot, skrelt og i skjært i tynne skiver
 • 4 reddiker (av den lille runde typen), i tynne skiver
 • 1 rødbete, skrelt og raspet
 • 1 lite hvitløksfedd, most eller finhakket (kan sløyfes)
 • 2 dl finhakket bladpersille
 • 1/4 granateple, kjernene
 • 1/2 sitron, saften
 • 2 ss hvitvinseddik
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Rist gresskarkjernene i en panne på medium varme under stadig omrøring til de begynner å få litt farge, 3-5 minutter. Sett til side.
 2. Tilbered grønnsakene. Salaten blir best om skivene er tynne, så bruk din beste kniv eller en mandolin, om du har. Skrell knutekålen, del i to og skjær i tynne skiver. Skrell gulroten og skjær i tynne skiver. Skjær reddikene i tynne skiver. Skrell og rasp rødbeten. Finhakk hvitløksfedd og bladpersille. Ta ut kjernene fra 1/4 granateple (se tips nedenfor).
 3. Bland alle ingrediensene sammen i en stor bolle. Server med et ekstra dryss bladpersille og granateple på toppen.

Tips

 • Salaten holder seg fint og kan godt tilberedes et par timer før servering; la stå i romtemperatur. Bland det hele lett sammen igjen før du anretter.
 • Sånn skreller jeg granatepler: Del granateplet i to. Legg i en hånd med kuttsiden ned og hold over en dyp bolle. Bruk baksiden av en tykk tresleiv til forsiktig å slå på utsiden av granateplet så kjernene faller ned bollen. Kommer det en del saft slår du for hardt. Ta ut alt av det hvite som faller i bollen.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?