Ovnsbakte gulrøtter med labneh og dukkah

Gulrøtter med eksotiske smaker, fylde og krønsj.
Av

Ovnsbakte gulrøtter har en egen sødme som står utrolig godt til litt kraftigere smaker. Perfekt da, at jeg har et glass av den egyptiske nøtte- og krydderblandingen dukkah stående.

Ok, jeg vet hva du tenker: Her var det mange fremmedord! Og det er det jo forsåvidt, men dette er faktisk veldig enkle greier. Og du verden så godt!

Søte gulrøtter med masse smak etter en halvtimes tid i ovnen. Kremaktig fylde fra labneh, en tykk kremostaktig yoghurt som det er lett å lage selv fra vanlig yoghurt. Krønsj og eksotiske smaker fra dukkah, en egyptisk krydderblanding du enkelt blander sammen på egen hånd og som du kan.

Litt om ingrediensene

Labneh er altså en tykk yoghurt hvor mysen har fått renne av i noen timer så en står igjen med en veldig tykk, nesten kremostaktig konsistens. Det tar altså noen timer, men total arbeidstid er ikke mer enn ett minutt!

Labneh brukes som meze i store deler av Midt-Østen, ofte enkelt servert med litt olivenolje og et dryss za’atar over. Det er godt mulig du kan finne ferdiglaget labneh i en spesialforretning, men det er altså veldig enkelt å lage det selv fra vanlig yoghurt. I denne oppskriften går det også fint an å bruke en veldig tykk yoghurt, for eksempel det som selges som tyrkisk yoghurt.

Dukkah er en egyptisk krydderblanding av knuste nøtter, som regel hasselnøtter, sesamfrø og krydder. Spisskummen er det viktigste krydderet, men forskjellige regioner, tettsteder – og familier – har sine egne varianter. Så her tenker jeg at det må gå an å variere litt etter egen smak.

Dukkah er kjempegodt på salater; den gir både krønsj og eksotisk smak. Og ikke minst her, hvor den i tillegg til å gi krønsj også balanserer sødmen fra gulrøttene.

Dukkah er overraskende enkelt å lage. Alt du trenger å gjøre er å riste det som kan ristes, og så knuse det hele lett sammen i en morter.

Denne retten passer perfekt til et mezebord, eller koldtbord for den saks skyld, men passer også som forrett eller siderett til f.eks. en quiche. Eller som vegetarisk hovedrett med for eksempel noen bønner eller linser til.

Oppskriften holder til 2-3 porsjoner som forrett eller siderett. Dukkah-oppskriften gir mer enn du trenger til denne retten. Resten kan du oppbevare i kjøleskap og bruke som krydder i salater, eller på ferske eller ovnsbakte grønnsaker.

Ovnsbakte gulrøtter med labneh og dukkah

5 (1 stemme). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Siderett
Midtøsten-inspirert
40 minutter
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 6 store gulrot, jeg brukte to forskjellige farger men det går fint an å bruke bare vanlige gulrøtter
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts hel spisskummen
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts svart pepper
  • 200 g labneh, ev. tykk yoghurt (se steg 1 nedenfor)
  • 1 ss finhakket bladpersille
  • 1 ss finhakkede mynteblader

Dukkah

Sånn gjør jeg det

  • Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
  • Skrell gulrøttene eller vask de godt, tørk av, skjær av toppene og del i to eller tre på tvers. Del så i mindre biter på langs så alle bitene blir omtrent like tykke. Jeg deler de tynneste bitene i to, de mellomste i fire og de tykkeste i seks eller åtte deler.
  • Bland gulrøttene med olivenolje, hel spisskummen, salt og pepper og fordel i en langpanne. Stek høyt i ovnen til gulrøttene er møre, 25-30 minutter, avhengig av tykkelsen. Vend på dem en gang eller to underveis.
  • Anrett ved å legge gulrøttene på et fat. Ha over noen klatter med labneh og strø over litt dukkah samt finhakket bladpersille og mynte. Dukkahen er veldig mild og god så du kan godt ha på en del. Server med resten av labnehen og dukkahen ved siden av.

  • Labneh
  • Om du lager egen labneh bland 500 g yoghurt med 1/2 ts salt. Sett en sil over en stor bolle og ha over et osteklede eller et stort, tykt kaffefilter (jeg brukte av typen som selges til Chemex). Hell i yoghurten. Bruker du klede, stram til og lukk med en hyssingbit, bruker du kaffefilter, dekk til med clingfilm.
  • Sett i kjøleskapet i 6-8 timer, eller så lenge du har tid til. Pass på at det er nok plass i bollen til at yoghurten kan renne av seg mysen; det renner ut ganske så mye.

  • Dukkah
  • Rist hasselnøttene og sesamfrøene i ovnen (men hver for seg) til de begynner å få litt farge, 5-10 minutter. Jeg setter mine under gulrøttene. Pass på så de ikke står for lenge og blir brente, 230 grader er egentlig i overkant høy varme for risting av nøtter og frø. Har du tid til å riste dem separat kan du gjøre det på 180 grader, da trenger du 10-15 minutter.
  • Når hasselnøttene er kommet til romtemperatur, knus i en morter til du har en grov blanding, men ikke så mye at det former en pasta. Bland sammen med sesamfrø, korianderfrø, spisskummen, pul biber eller paprikapulver+chiliflak og flaksalt.

Tips & noter

  • Mysen kan tas vare på og brukes i f.eks. brøddeig, men bruk den raskt for den holder ikke lenge! Eventuelt kan du jo også slenge den i fryseren til behovet dukker opp.
  • Det blir overskudd av dukkahen. Oppbevar i kjøleskap i en tett beholder.
  • Til dukkahen går det selvfølgelig kjempefint an å bruke hel spisskummen og koriander som du selv knuser i en morter. Enda bedre blir det kanskje, til og med. Rist de i så fall gjerne et par minutter i en nonstickpanne først.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.