Spicy gresskar med grønne linser

God og enkel vegetarmiddag.

Med ovnsbakte grønnsaker og grønne linser er en god og enkel middag aldri langt unna. Akkurat det var noe av det første jeg lærte da jeg begynte å eksperimentere med for meg inntil da ukjente ingredienser, som grønne linser, kikerter, halloumiost og jeg vet ikke hva.

Og før jeg visste ordet ble det som en gang var eksotisk, fremmed og litt uangripelig blitt velkjent og enkel hverdagsmat. Vi mennesker er nemlig ganske gode til å tillegge oss nye vaner. Heldigvis!

Serveringstips

Denne varianten med spicy gresskar er så god at en ikke trenger noe annet til middag. Bortsett fra litt gresk eller tyrkisk yoghurt ved siden av, da.

Gresskaret har en naturlig sødme i seg som passer utrolig godt til varme krydder som chili og spisskummen – og sammen med grønne linser blir dette et fullverdig måltid.

Gresskar og søtpotet er veldig lik både i smak og bruksområder, så det går helt fint an å bruke søtpotet også.

Vil du servere noe annet til passer den godt til for eksempel kylling, halloumiost eller en god salat eller to.

Oppskriften gir 2-4 porsjoner, avhengig av om den serveres alene eller sammen med noe annet.

Spicy gresskar med grønne linser

5 (1 stemme)
Lunsj, Middag
Midtøsten-inspirert
40 minutter
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2+4 ss olivenolje
 • 1 løk, finhakket
 • 1 kg gresskar, ev. søtpotet, skrelt og skåret i 1-1,5 cm terninger
 • 1 ts hel spisskummen, knust lett i en morter
 • 1 ss tyrkiske chiliflak (pul biber), eller 1-2 ts hot paprikapulver eller 1 ss paprikapulver og 1/4-1/2 ts chiliflak (se tips nedenfor)
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 10 hel allehånde
 • 1 laurbærblad
 • 250 g (3 dl) tørre linser, grønne (ev. brune)
 • 5 dl vann
 • 25 g bladpersille, grovhakket
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 • Finhakk løken og stek i 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium varme til den er myk men ikke brun, 10-15 minutter. Rør om jevnlig så løken blir jevnt stekt.
 • Mens løken steker, skjær gresskar i terninger og bland med spisskummen, pul biber eller paprikapulver/chiliflak og 1/2 ts salt. Fordel på et stekebrett og stek høyt i ovnen til gresskaret er gjennomstekt, rundt en halvtime. Rør om et par ganger underveis og følg med fra 25 minutter og utover om gresskaret begynner å bli ferdig. Det er bedre å la det stå i ovnen et par minutter for mye enn for lite.
 • Når løken er myk, ha i finhakket hvitløk, allehånde og laurbærblad. Fres videre i 1 minutt til det lukter godt av hvitløk og krydder.
 • Ha i linser, bland godt og tilsett deretter vann. Sett på lokk og kok opp. Når det koker, skru ned til lav varme og la det putre til linsene er ferdige. De skal være myke men ha litt tyggemotstand. Følg med så det ikke koker tørt, ha i  mer vann om det begynner å se skummelt ut. Rør gjerne om en gang i blant så linsene blir jevnt kokte, det kan ta alt fra 20 til 45 minutter, avhengig av linsene, så her er det bare å følge med og smake fra tid til annen.
 • Når linsene er kokte, ta av varmen, renn av eventuelt overflødig vann og la stå uten lokk i et par minutter så noe av vannet som er igjen fordamper. Ta ut laurbærblad og allehånde.
 • Vend gresskarbitene og bladpersillen inn i linsene. Jeg synes denne er best varm, men den kan også serveres ved romtemperatur. Ha gjerne noen av gresskarbitene og bladpersillen på toppen, så ser det finere ut.

Tips

Pul biber er en type chiliflak som er utbredt i Tyrkia og kan fås i enkelte spesialforretninger i Norge. Pul biber er relativt mildt og aromatisk, og det beste substituttet er derfor en kombinasjon av paprikapulver og chiliflak. Men siden vanlige chiliflak typisk er mye sterkere må du bruke mye mindre. Stol på egen smakssans, men husk at denne er best når den er litt, men ikke altfor, spicy!
Har du god kraft tilgjengelig kan du godt bruke det i stedet for vann, da kan du sløyfe laurbærblad og allehånde i kokevannet. Men husk at hvis det er en del salt i krafta kan det være vanskelig å få kokt linsene ordentlig.
Har du prøvd denne oppskriften?Legg igjen din vurdering ved å klikke på stjernene:
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

2 kommentarer

 1. Denne retten testet vi i går (med søtpotet), det ble utrolig godt! Den blir definitivt laget flere ganger.

  Til forrett hadde vi rødkålsalat med appelsin og granateple, men den må jeg jobbe litt mer med. Jeg masserte rødkålen med salt flere timer i forveien etter tips fra en annen av oppskriftene dine, men syns fortsatt det ble i overkant mye tyggemotstand.

  Takk for inspirasjon og oppskrifter!

  1. Hei Mette, så hyggelig å høre! 🙂

   Rødkål er nok en grønnsak som av natur har ganske mye tyggemotstand når den brukes rå. Vi liker jo alle forskjellige ting, så synes du det blir for mye tyggemotstand er det kanskje andre råvarer som passer bedre for deg. Men ett tips kan være å prøve å skjære enda tynnere skiver, for eksempel ved bruk av disse skivene som følger med foodprosessorer, eller tynneste setting på en mandolin. Jo tynnere de er, jo mindre tyggemotstand blir det.

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM