Tomat- og granateplesalat. Foto: Bahar Kitapcı fra boka Hummus & granateple
Foto: Bahar Kitapcı fra boka Hummus & granateple
Tomat- og granateplesalat. Foto: Bahar Kitapcı fra boka Hummus & granateple
Foto: Bahar Kitapcı fra boka Hummus & granateple

Tomat- og granateplesalat

Tomat- og granateplesalat. Foto: Bahar Kitapcı fra boka Hummus & granateple
Foto: Bahar Kitapcı fra boka Hummus & granateple

Granateplekjerner løfter selv drivhustomater til en spennende salat. Tomat- og granateplesalat passer utmerket til fisk, kjøtt og gryteretter. Ikke minst på vinteren.

Sommeren er enda et godt stykke unna, men av og til er det likevel godt med noe friskt og sommerlig til maten. Nå som jeg er blitt kjent med hvordan tomat i sesong virkelig kan smake går det lite fersk tomat nå på vinteren. Men noen unntak gjør jeg. For eksempel denne.

Knallgod kombinasjon

Tomat og granateple er kanskje ikke noen åpenbar kombinasjon, men det funker som bare det! Med knalle farger og en frisk sursøt smak med masse krønsj er det nesten så en kjenner sommeren komme…

Når det er sagt, står og faller denne salaten på kvaliteten på ingrediensene, også nå på vinteren.

Siden granateplet har mer smak nå bruker jeg ganske mye av den. Det er likevel viktig å bruke så gode tomater som du får tak i.

I drivhussesongen er mindre tomater som regel best. Jeg bruker cherrytomater som jeg strør litt salt på etter oppskjæring for å få ut enda mer smak. Jeg ville aldri vurdert vanlige tomater på denne tiden av året.

Er det sommer når du leser dette, er det bare å bruke hvilken som helst type solmoden tomat, gjerne en blanding av forskjellige typer og farger. Og gjerne (mye) mer enn det som står i oppskriften – jeg bruker rundt 600 gram (altså 50% mer enn i denne oppskriften).

Dette passer tomat- og granateplesalat til

Tomat- og granateplesalat passer fint til det meste du ellers ville servert salat til, men særlig det som tåler litt sterke og syrlige smaker.

Jeg får dessverre ikke tak i skrei her i Istanbul (noen fra eksportrådet for fisk som leser dette?), men jeg kan tenke meg at denne ville passet utmerket til skrei, eller forsåvidt all hvit fisk. Og hvorfor ikke til spekemat?

Den er også utmerket til tyngre retter, som gryteretter eller stekt kjøtt. Jeg serverte det sist til børek, det passet også utmerket! Holder til 2-4 porsjoner som siderett.

Tomat- og granateplesalat
Mengde: 2-4 porsjoner

Tomat- og granateplesalat

Enkel og syrlig salat, utmerket til gryteretter, kjøtt og fisk.

Ingredienser

 • 400 g cherrytomater, delt i 8
 • 0,5 granateple, kjernene
 • liten håndfull bladpersille, grovhakket (4-5 ss)
 • 0,5 hvitløksfedd (eller 1 lite)
 • 1 ss sherryeddik, evt. rødvinseddik
 • 1 ts Pedro Ximeno sherryeddik (kan sløyfes)
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær opp cherrytomater og strø over en klype salt. Hakk bladpersille og ta kjernene ut av granateplet (se tips nedenfor).
 2. Lag dressingen ved å knuse hvitløk med litt salt i en morter til det er helt most. Du kan også bruke flatsiden av en kniv mot en skjærefjøl. Visp inn eddik og deretter olivenolje og litt salt og pepper.
 3. Bland det hele godt sammen. Smak til med salt og pepper og server umiddelbart.

Tips

 • Sånn skreller jeg granateple: Del granateplet i to. Legg kuttsiden ned i en hånd og bruk baksiden av en tykk tresleiv til å forsiktig slå kjernene ut. Ta ut alt av det hvite som kommer ut, det smaker ikke godt.
 • For at salaten skal bli virkelig god er det helt nødvendig å bruke tomater av god kvalitet. Får du ikke tak i gode tomater ville jeg droppet det og lagd noe annet i stedet. Og så heller lagd dobbelt porsjon når jeg fikk tak i gode tomater igjen!

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring