Tomat- og granateplesalat

Tomat- og granateplesalat

Sommeren er enda et godt stykke unna, men av og til er det likevel godt med noe friskt og sommerlig til maten. Nå som jeg er blitt kjent med hvordan tomat i sesong virkelig kan smake går det lite fersk tomat nå på vinteren. Men noen unntak gjør jeg. For eksempel denne.

Tomat og granateple er kanskje ikke noen åpenbar kombinasjon, men det funker som bare det! Med knalle farger og en frisk sursøt smak med masse krønsj er det nesten så en kjenner sommeren komme…

Tomat- og granateplesalat (3 of 3)

Når det er sagt står og faller denne salaten på kvaliteten på ingrediensene, også nå på vinteren. Siden granateplet har mer smak nå bruker jeg ganske mye av den, men det er likevel viktig å bruke så gode tomater som en kan få tak i på denne tiden av året. Jeg bruker cherrytomater som jeg strør litt salt på etter oppskjæring for å få ut enda mer smak, og ville aldri vurdert vanlige tomater på denne tiden av året.

Er det imidlertid sommer når du leser dette er det riktignok bare å bruke hvilken som helst type solmoden tomat, gjerne en blanding av forskjellige typer og farger. Og gjerne (mye) mer enn det som står i oppskriften, jeg bruker rundt 600 g på sommeren, altså 50% mer enn oppskriften nedenfor. Og da kan du også droppe ekstra salt på tomatene, siden tomatene allerede har så mye god smak i seg.

Tomat- og granateplesalat passer fint til det meste du ellers ville servert salat til, men særlig det som tåler litt sterke og syrlige smaker. Jeg får dessverre ikke tak i skrei her i Istanbul (noen fra eksportrådet for fisk som leser dette?), men jeg kan tenke meg at denne ville passet utmerket til skrei, eller forsåvidt all hvit fisk. Eller en god biff, for eksempel. Eller hvorfor ikke til spekemat? Jeg serverte det sist til børek, det passet også utmerket! Holder til 2-4 porsjoner som siderett.

Ingredienser

 • 400 g cherrytomater, delt i 8
 • 1/2 granateple, kjernene
 • liten håndfull bladpersille, grovhakket (4-5 ss)
 • 1/2 hvitløksfedd (eller 1 lite)
 • 1 ss sherryeddik, evt. rødvinseddik
 • 1 ts Pedro Ximeno sherryeddik (kan sløyfes)
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær opp cherrytomater og strø over en klype salt. Hakk bladpersille og ta kjernene ut av granateplet (se tips nedenfor).
 2. Lag dressingen ved å knuse hvitløk med litt salt i en morter til det er helt most. Visp inn eddik og deretter olivenolje og litt salt og pepper.
 3. Bland det hele godt sammen. Smak til med salt og pepper og server umiddelbart.

Tips

 • Sånn skreller jeg granateple: Del granateplet i to. Legg kuttsiden ned i en hånd og bruk baksiden av en tykk tresleiv til å forsiktig slå kjernene ut. Ta ut alt av det hvite som kommer ut, det smaker ikke godt.
 • For at salaten skal bli virkelig god er det helt nødvendig å bruke tomater av god kvalitet. Får du ikke tak i gode tomater ville jeg droppet det og lagd noe annet i stedet. Og så heller lagd dobbelt porsjon når jeg fikk tak i gode tomater igjen!

SaveSave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *