Fargerik vintersalat med gulrot, rødbeter og tahinidressing

Herlige farger og smaker med sesongens beste grønnsaker i denne spenstige vintersalaten.

Herlig vintersalat med spennende smaker, inspirert av en drivende dyktig matskribent som ble vegetarianer mens hun jobbet i en verden omringet av kjøtt og fisk.

I øst-London, et lite stenkast fra den store rundkjøringen ved Old Street, i en alt annet enn prangende gate, ligger restauranten Fifteen. Restauranten er både etablert og eid av Jamie Oliver, noe maten bærer preg av. God råvarer, friskt – og med italiensk preg.

Likevel er det viktigste her ikke maten som står på bordet, men de som lager den. På kjøkkenet står nemlig kokker som for ett år siden aldri hadde vært i et restaurantkjøkken, og heller ikke har noen slags form for fagbrev.

Hovedmålet med Fifteen er å gi arbeidsledige ungdommer med en tvilsom fremtid muligheten til å skape seg en ny fremtid gjennom å trene dem opp til å bli profesjonelle kokker.

Spennende navn i matverden

En av de som har vært gjennom dette programmet er Anna Jones. Etter å ha gjort unna sitt år på Fifteen jobbet hun i flere restauranter før hun kom tilbake og jobbet som matstylist, skribent og “food creative” for Jamie Oliver. Etter hvert er hun blitt uavhengig skribent og har hatt spalter i flere aviser og gitt ut vegetariske kokebøker.

Fargerik vintersalat (4 of 4)

Og nå lurer du sikkert veldig på hva alt dette har med denne salaten å gjøre. Og den har på samme tid alt og ingenting med det å gjøre.

Vintersalat med herlige smaker!

Jeg fikk nemlig idéen til denne salaten da jeg flikket gjennom en del av Anna Jones’ oppskrifter på hjemmesiden hennes og i The Guardian. En vintersalat med tahinidressing fanget oppmerksomheten min. Det samme gjorde en polentarett med lettsyltede og ovnsbakte grønnsaker.

Så da slo jeg like godt sammen de to ideene og laget min egen vintersalat – med lettsyltede og ovnsbakte grønnsaker og tahinidressing. Kanskje ikke den mest maskuline salaten, men du verden så god den er!

Her er det søtt og surt på samme tid, og masse jordnær fylde fra tahinidressingen, som blir rosa men så god at den kan spises på egen hånd…

Litt tid krever det hele, all den tid grønnsakene skal finsnittes, marineres et kvarters tid og så ovnsbakes. Men det er det verdt.

Jeg har allerede lagd denne flere ganger, og flere ganger til blir det helt sikkert! Den er litt søt, uten at det blir for søtt, og den metter, uten å bli mektig.

Den passer derfor til det meste, men aller best synes jeg den passer til et lett måltid uten for kraftige smaker, for eksempel ovnsbakt kylling. Den passer også utmerket som forrett eller del av et tapasbord.

Oppskriften holder til 3-4 porsjoner som siderett eller 2-3 som forrett.

Fargerik vintersalat

4,7 (3 stemmer)
Salat, Siderett
Midtøsten-inspirert
45 minutter
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 250 g (2 store) gulrøtter, skrelt og skåret i tynne skiver
 • 250 g (2 mellomstore) rødbeter, skrelt og skåret i tynne skiver
 • 1 sitron, saften
 • 2 ts rødvinseddik
 • 1,5 ts honning
 • 2 ss olivenolje
 • 40 g (1 god neve) g ruccula, ev. annen type bitre grønne salatblader
 • 25 g (3 ss) gresskarfrø, ristet
 • 1/2 granateple, frøene
 • salt og pepper

Dressing

 • 0,5 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 2 ss saft fra syltingen
 • 1 ss rødvinseddik
 • 30 g (2 ss) tahini
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Finn frem den skarpeste kniven i skuffen eller en mandolin og skrell og skjær gulrot og rødbeter i tynne skiver. Ha i hver sin bolle og ha saften fra 1/2 sitron, 1 ts rødvinseddik og 3/4 ts honning i hver bolle. Bland godt sammen og la stå i 15 minutter.
 • Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 • Renn av gulrøttene og rødbetene, men ta vare på syltesaften (den går i dressingen). Fordel gulrot og rødbeter så godt som mulig på hver sin side av en langpanne (ellers kan gulrøttene bli røde), bland inn 2 ss olivenolje og sett i ovnen i 20 minutter. Avkjøl.
 • Lag dressingen ved å mose 1/2 hvitløksfedd med litt salt i en morter. Visp inn de øvrige ingrediensene og smak til med salt og pepper, og eventuelt mer syltesaft, olivenolje eller tahini etter smak. Husk å blande tahinien godt før du har den i, som nøttesmør skiller den seg og når den har stått en stund.
 • Rist gresskarfrøene i en tørr panne.
 • Når gulrøttene og rødebetene er kommet til romtemperatur, bland sammen med ruccola, gresskarfrø og granateple. Ha over litt av dressingen og server umiddelbart med resten av dressingen ved siden av.

Tips

 • Punkt 1-5 kan forberedes i forveien, men punkt 6 må gjøres rett før servering, ellers visner salatbladene.
 • Bruk gjerne rødbeter og gulrøtter i forskjellige farger, da blir salaten enda mer fargerik enn den jeg får til.
Har du prøvd denne oppskriften?Legg igjen din vurdering ved å klikke på stjernene:

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

3 kommentarer

 1. Det ble rågodt!

  Neste gang bruker jeg litt mindre tahini, den smaken ble litt for dominerende. Men ellers var både utseende, smak og konsistens helt ypperlig. Takk for inspirasjonen!

  1. Så hyggelig å høre! Tahini er litt smak og behag – noen kan aldri få nok og andre vil gjerne dempe den litt. Så det høres lurt ut å bruke litt mindre neste gang 🙂

 2. 5 stjerner
  Dette er blitt en av mine aller mest brukte oppskrifter. Jeg lager denne salaten flere ganger i måneden hele vinteren, og alle jeg har servert den til har elsket den. Tusen takk for inspirasjonen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM