Hummus på tre måter

Av

Det er ingen tvil om at hummus ikke bare er den mest kjente retten fra Midt-Østen, men også den mest populære – det er bloggens besøkstall bare en av flere pekepinner på. Mange lurer på hvordan en koker kikerter, andre vil ha tips til hvordan de kan lage hummus for første gang, andre igjen vil ha tips til hvordan de kan få enda bedre resultater.

Les også:

Men hummus spises jo sjelden alene, selv om det er godt det og. Den passer utrolig godt til mange forskjellige smaker. Jeg synes likevel at smaksopplevelsen blir mye bedre og mer spennende om krydder og andre smakstilsetninger heller kommer på toppen enn inni. Da kommer nemlig de individuelle smakene bedre frem, en får en litt forskjellig smaksopplevelse for hver munnfull – og så ser det så mye mer festlig ut.

Så om du vil ha en variant på hummusen til neste gang finner du kanskje inspirasjon i disse tre forslagene, om du nå bare vil ha en liten forrett eller en hel middag.

Hummus med pinjekjerner, sitron og bladpersille

Hummus med pinjekjerner (1 of 1)

Her er både syrlighet, lett krunsj og fylde. Smaker minst like godt som det ser ut!

Til hver 1/2 porsjon med hummus (ca. 200-250 g), rist 15-20 g pinjekjerner på medium/lav varme i en tørr non-stickpanne. Pass på så det ikke brenner seg og ha over på et annet fat så snart det er ferdig.

Anrett hummusen på et fat. Ha over 2 ss god extra virgin olivenolje og skvis over 1 ss sitronsaft. Topp med pinjekjernene og 1 ss finhakket bladpersille.

 

Hummus med za’atar

Hummus med zaatar (1 of 1)-2

Za’atar er både en urt og en krydderblanding fra Midt-Østen, men de fleste kjenner den best som krydderblanding. Urten er en type villtimian som ligger et sted mellom timian og oregano i smak. Den pulveriseres og er hovedingrediensen i blandingen, som også inneholder sumac og sesamfrø, samt litt salt. Les innholdsbetegnelsen, en del av de kommersielt tilgjengelige krydderblandingene er tilsatt til dels store mengder andre ting, som kikertmel. Velg en variant med så lite annet som mulig, om du kan.

Jeg lager min egen za’atar ved å pulverisere tørket zahter (det tyrkiske navnet på urten) og blande det med litt sumac, sesamfrø og salt (jeg bruker ca. 3 deler zahter og 1 del hver av sumac og sesamfrø). Som et substitutt for zahter skal det gå an å bruke en blanding av oregano og timian (dog har jeg ikke prøvd det selv). Sumac er en nødvendig bestanddel og har så vidt meg bekjent dessverre ikke noe godt substitutt om det også skulle være vanskelig å få tak i.

Men har du fått fatt i za’atar er denne versjonen like sabla god som den er enkel. Her er det bare å anrette hummus, helle over 2 ss god extra virgin olivenolje og drysse 1-1 1/2 ts za’atar over per 1/2 porsjon (ca. 200-250 g), gjerne i stripemønster eller på andre måter som gjør at det ser ekstra fint ut.

Hummus med krydret lam og granateple

Krydret lam med hummus (3 of 5)

En litt mer avansert variant, men jeg lover at den er verdt innsatsen! Det skjer rett og slett noe magisk med lammekjøttet når du steker og krydrer det på denne måten. Oppskriften ble publisert på bloggen for noen uker siden og du finner den her.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

4 kommentarer

  1. «Hummus og granateple» har gitt meg stor i inspirasjon til å bruke de råvarene som er tilgjengelige også på Kypros (sør), der vi oppholder oss deler av året. Nå tør vi å prøve ut mer av det rikholdige tilbudet av lokale grønnsaker, krydder mm. Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.