Det er ingen tvil om at hummus ikke bare er den mest kjente retten fra Midt-Østen, men også den mest populære – det er bloggens besøkstall bare en av flere pekepinner på. Mange lurer på hvordan en koker kikerter, andre vil ha tips til hvordan de kan lage hummus for første gang, andre igjen vil ha tips til hvordan de kan få enda bedre resultater.

Les også:

Men hummus spises jo sjelden alene, selv om det er godt det og. Den passer utrolig godt til mange forskjellige smaker. Jeg synes likevel at smaksopplevelsen blir mye bedre og mer spennende om krydder og andre smakstilsetninger heller kommer på toppen enn inni. Da kommer nemlig de individuelle smakene bedre frem, en får en litt forskjellig smaksopplevelse for hver munnfull – og så ser det så mye mer festlig ut.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Så om du vil ha en variant på hummusen til neste gang finner du kanskje inspirasjon i disse tre forslagene, om du nå bare vil ha en liten forrett eller en hel middag.

Hummus med pinjekjerner, sitron og bladpersille

Hummus med pinjekjerner (1 of 1)

Her er både syrlighet, lett krunsj og fylde. Smaker minst like godt som det ser ut!

Til hver 1/2 porsjon med hummus (ca. 200-250 g), rist 15-20 g pinjekjerner på medium/lav varme i en tørr non-stickpanne. Pass på så det ikke brenner seg og ha over på et annet fat så snart det er ferdig.

Anrett hummusen på et fat. Ha over 2 ss god extra virgin olivenolje og skvis over 1 ss sitronsaft. Topp med pinjekjernene og 1 ss finhakket bladpersille.

 

Hummus med za’atar

Hummus med zaatar (1 of 1)-2

Za’atar er både en urt og en krydderblanding fra Midt-Østen, men de fleste kjenner den best som krydderblanding. Urten er en type villtimian som ligger et sted mellom timian og oregano i smak. Den pulveriseres og er hovedingrediensen i blandingen, som også inneholder sumac og sesamfrø, samt litt salt. Les innholdsbetegnelsen, en del av de kommersielt tilgjengelige krydderblandingene er tilsatt til dels store mengder andre ting, som kikertmel. Velg en variant med så lite annet som mulig, om du kan.

Jeg lager min egen za’atar ved å pulverisere tørket zahter (det tyrkiske navnet på urten) og blande det med litt sumac, sesamfrø og salt (jeg bruker ca. 3 deler zahter og 1 del hver av sumac og sesamfrø). Som et substitutt for zahter skal det gå an å bruke en blanding av oregano og timian (dog har jeg ikke prøvd det selv). Sumac er en nødvendig bestanddel og har så vidt meg bekjent dessverre ikke noe godt substitutt om det også skulle være vanskelig å få tak i.

Men har du fått fatt i za’atar er denne versjonen like sabla god som den er enkel. Her er det bare å anrette hummus, helle over 2 ss god extra virgin olivenolje og drysse 1-1 1/2 ts za’atar over per 1/2 porsjon (ca. 200-250 g), gjerne i stripemønster eller på andre måter som gjør at det ser ekstra fint ut.

Hummus med krydret lam og granateple

Krydret lam med hummus (3 of 5)

En litt mer avansert variant, men jeg lover at den er verdt innsatsen! Det skjer rett og slett noe magisk med lammekjøttet når du steker og krydrer det på denne måten. Oppskriften ble publisert på bloggen for noen uker siden og du finner den her.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

4 kommentarer

  1. «Hummus og granateple» har gitt meg stor i inspirasjon til å bruke de råvarene som er tilgjengelige også på Kypros (sør), der vi oppholder oss deler av året. Nå tør vi å prøve ut mer av det rikholdige tilbudet av lokale grønnsaker, krydder mm. Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

    Gresskarsuppe med karamelliserte gresskarkjerner
    Borlottibønner med salvie, hvitløk, olivenolje og tomat
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?