Kjøttboller i syrlig kraft / Et kjøkken i Istanbul
Kjøttboller i syrlig kraft / Et kjøkken i Istanbul

Kjøttboller i syrlig kraft

Kjøttboller i syrlig kraft / Et kjøkken i Istanbul

Jeg pleier ikke å gjøre noe særlig ut av min egen bursdag, men i fjor høst ble det restaurantbesøk. Vi hadde egentlig ingen særlig plan utover å dra til Karaköy, et område som kan minne litt om for eksempel Shoreditch i London i sin tidlige gentrifiseringsfase – kule og hippe kafeer og restauranter side om side med jernvareforretninger og den slags som har vært der, om ikke siden tidenes morgen, i alle fall i manns minne.

Vi endte opp på Karaköy Gümrük, hvor kokken lager en daglig meny inspirert av tyrkiske tradisjoner, basert på sesongens råvarer. Moderne tyrkisk mat, med andre ord. Som så ofte med slike steder er en nødt til å bruke hodet litt når en velger, ikke alle kombinasjoner er like vellykkede. Men jeg var veldig fornøyd med mitt valg av hovedrett: syrlige kjøttboller i kyllingkraft med steinsopp og gresk yoghurt.

Denne retten var min inspirasjon her. Syrlige retter med kjøttboller har lange tradisjoner her i Tyrkia, og en av tipsene jeg plukket opp var å blande kokt ris inn i kjøttbolledeigen. Det gjør kjøttbollene nærmest fjærlette, perfekt for en suppeaktig rett som denne. Jeg har også en del syre inn i kraften, så dette er en ganske voksen rett. Vi var fire som spiste denne sist helg og tilbakemeldingene var usedvanlig gode, så liker du syrlige smaker lover jeg at denne er verdt innsatsen! Men er du ikke så glad i for eksempel surdeigsbrød eller yoghurt er kanskje dette ikke den riktige retten for deg.

Kjøttboller i syrlig kraft (2 of 2)

Kraften er viktig for smaken så jeg vil anbefale sterkt å koke din egen kraft til denne retten, selv om også kjøttbollene setter en del smak på den. Det er ikke vanskelig og krever veldig mye mindre enn mange tror. Hvordan jeg lager min kraft kommer på bloggen etter hvert, men inntil videre kan du jo ta en titt på for eksempel Kjøkkentjenestes innlegg om å lage sin egen kraft for inspirasjon. Jeg serverte med nudler i bunn, men du kan også sløyfe de om du vil og servere for eksempel nystekt brød til i stedet. Jeg tenker at kokt potet heller ikke ville vært et dårlig alternativ. Holder til middag for fire, gjerne med en liten siderett eller forrett til.

Ingredienser – kjøttboller

 • 1 skive surdeigsbrød, uten skorpe, i små terninger
 • melk
 • 500 g kjøttdeig
 • 75 g (en drøy dl) kokt ris
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts malt spisskummen
 • 1/4 ts svart pepper

Ingredienser – suppe

 • 1,2 l kyllingkraft
 • 2 gulrøtter, i tynne skiver
 • 1 sitron, saften
 • 2 vårløk, skjært i fire på langs og strimler på 2-3 cm på tvers
 • 4 porsjoner nudler
 • 200 g spinat, vasket og skjært i strimler (babyspinat kan brukes hel)
 • evt. 4 ss yoghurt naturell (kan sløyfes)
 • nøytral olje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Grovhakk en skive surdeigsbrød, gjerne dagsgammel men uten skorpe, og la ligge i melk til det har myknet litt, 15-20 minutter.
 2. Skvis melken ut av brødet med hendene (det kan godt bli med litt melk men ikke for mye) og bland sammen med kjøttdeig, kokt ris, salt, spisskummen og pepper. Form til teskjestore kjøttboller, ca. 40 stk totalt. Jeg deler opp deigen i 40 omtrent like store emner med en teskjer først før jeg ruller dem, det blir mest effektivt.
 3. Kok opp kyllingkraft. Bland inn sitronsaft og smak til med salt og pepper. Tilsett gulrøtter og kjøttboller. Kok opp og la stå å trekke på laveste varme til kjøttbollene er gjennomvarme, 10-15 minutter. Trekk av varmen og ha i vårløk. På dette tidspunktet kan suppen godt stå og godgjøre seg en liten stund, men du kan også spise med en gang; da må du i så fall gjøre unna punkt 4 og 5 så snart du har hatt i kjøttbollene.
 4. Kok nudler i godt med saltet vann til de er al dente, men ikke mer. Renn av og ha på litt nøytral olje så den ikke klebrer seg.
 5. Fres spinaten i en stekepanne i litt nøytral olje til den visner helt. Bland inn litt salt.
 6. Server ved å ha nudler i skålene. Hell over suppen og topp med spinat og, om du vil, litt yoghurt naturell og en klype av krydder eller ferske urter, f.eks. oregano, pul biber eller bladpersille.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidiberg) og Snapchat (vidiberg).

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring