Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Tenk at kjøttkaker og sellerirot kan smake så godt sammen! Denne herlige kombinasjonen har sitt utspring i Midtøsten, her tolket med sterk inspirasjon fra Yotam Ottolenghi.

Vårværet er kommet til Istanbul. I dag var det nærmere 20 grader og sol på morgenen.

Men ennå er det vinterpreg over det som tilbys på det ukentlige markedet her i Balat, selv om også vintergrønnsakene nå synger på siste verset.

De eneste nye tilskuddene så langt er artisjokk og hvitløksskudd. Ellers går det i det samme som det har gjort i noen måneder nå: blomkål, sellerirot, purre, gulrot, rødbeter…

Og grunnsteinene i tyrkisk kjøkken da, som det alltid bugner av uavhengig av sesong, men selvfølgelig med litt varierende kvalitet om dagen: tomater, agurk, squash, aubergine, paprika. Så akkurat nå er det er litt vanskelig å få den helt store inspirasjonen.

Mye å lære av å fulle oppskrifter slavisk

Heldigvis bugner internettet av gode ideer når en selv må melde pass, og kokeboksamlinga fikk seg også et par nye tilskudd for et par uker siden da en venn kom på besøk fra London. Men dagens rett har jeg en gammel kjenning å takke for: Yotam Ottolenghi.

Akkurat denne retten var nemlig en del av hans ukentlige spalte i Guardian for noen år siden, under temaet kjøttboller.

Som oftest bruker jeg oppskrifter til inspirasjon; jeg plukker ideer litt her og der før jeg lager min egen versjon, tilpasset min egen smak.

Men av og til følger jeg også oppskrifter til punkt og prikke, særlig om det er noe litt uvanlig med ingrediensene eller fremgangsmåten.

Jeg lærer mye av det. Av og til får jeg nemlig en skikkelig a-ha-opplevelse jeg drar nytte av senere. En ny teknikk, en ny smakskombinasjon, andre kryddermengder.

Det er riktignok litt risikosport, det hender jo selvsagt at det er god grunn til at noe er uvanlig… Men en lærer jo av det også!

Kjøttkaker med sellerirot i syrlig saus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Og av og til er det bare sånn at oppskriften ser så ufattelig god ut at en ikke har så mye å endre på, men bare vil ha det en ser foran seg. Sånne oppskrifter er herlige å ty til når en, som meg akkurat nå, mangler litt inspirasjon.

Dette er en sånn, og jeg har derfor endret minimalt fra originaloppskriften. Og den ble så god at jeg helt sikkert vil lage den mange ganger til, og jeg ser egentlig ingen grunn til å endre på noe som helst til neste gang.

Trikset til gode kjøttboller med sellerirot

Det er veldig mye brødsmuler i disse kjøttkakene. Jeg pleier vanligvis ikke å bruke mer enn til å binde det hele sammen, og av og til ingen ting i det hele tatt. Men her funker det.

Til tross for at de er kokt i godt over en halvtime er kjøttkakene utrolig saftige. Og, selvfølgelig, fulle av smak.

Den syrlige sausen gir en fin motbalanse til fettet i kjøttkakene – og bitene av sellerirot passer perfekt til.

Så da deler jeg den selvfølgelig med deg. Selv om oppskriften denne gang verken er tradisjonell eller min egen. (Dog fant jeg flere år etter at jeg publiserte denne oppskriften at Ottolenghi nok har vært særdeles inspirert av en klassiker fra Tyrkia av syrlig sellerirot.)

Enkelt tilbehør passer best her, all den tid det er så mye smak i både kjøttkakene og sausen. Jeg serverte med kokt bulgur til, men jeg tenker at det også må passe veldig bra med couscous eller ris også.

Oppskriften gir 4 rause porsjoner med bulgur og gjerne en klatt yoghurt til.

Kjøttkaker med sellerirot i syrlig saus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kjøttkaker med sellerirot i syrlig saus

Mengde: 4 rause porsjoner

Ingredienser

 • 2 ss olivenolje
 • 1 liten sellerirot (ca 500 g), skrelt og skjært i staver med 1-1,5 cm tykkelse (omtrent som chunky chips)
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 0,5 ts gurkemeie
 • 0,5 ts malt spisskummen
 • 1,5 ts fennikelfrø, lett knust i en morter
 • 1 ts pul biber (tyrkiske milde chiliflak) eller 3/4 ts røkt paprikapulver
 • 5 dl kyllingkraft
 • 3 ss (45 ml) sitronsaft (ca. 1 1/2 sitron)
 • salt og pepper
 • eventuelt yoghurt til servering

Kjøttkaker

 • 500 g kjøttdeig
 • 1 medium løk, finhakket
 • 120 g brødsmuler
 • 20 g (ca. 1 dl) finhakket bladpersille, pluss ekstra til pynt
 • 1 egg
 • 0,5 ts malt allehånde
 • 0,75 ts salt

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen alle kjøttkakeingrediensene til alt er godt fordelt. Form til avlange og litt flate kjøttkaker, litt mindre enn de mor lager som skal i brunsaus, men ikke så små som de svenske. Og flatere enn begge. Jeg fikk ca. 20 kjøttkaker.
 2. Varm olivenoljen i en tykkbunnet kasserolle eller stor stekepanne på medium varme. Stek kjøttkakene i flere omganger til de er brunet på begge sider, men ikke gjennomstekt. Sett kjøttkakene til side på et fat, men la gryta og fettet (og eventuelle biter som har falt av kjøttkakene) stå på varmen.
 3. Ha sellerirot, hvitløk, gurkemeie, spisskummen, fennikelfrø og pul biber/røkt paprika i gryta og fres i et par minutter. Ha så kjøttkakene tilbake i gryta og ha i kyllingkraft, sitronsaft og litt pepper. Bruker du, som meg, usaltet kyllingkraft, ha også i 1/2 ts salt. Sett på lokk, kok opp og la putre på lav varme i en halv time. Ta så lokket av og la putre videre i 10-15 minutter, til sausen har tyknet litt. Trekk av varmen og la stå noen minutter før servering.
 4. Server med et dryss finhakket bladpersille over og yoghurt ved siden av.

Tips

 • Vil du gjøre nøyaktig som originaloppskriften til Ottolenghi, bruk 400 g kjøttdeig og 1/2 ts salt til kjøttkakene, ha 1/2 ts kanel i gryta når du har i selleriroten og bruk røkt paprikapulver (ikke pul biber).

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

5 kommentarer

 1. Denne retten var kjempegod! Kjøttkakene ble luftige og full av smak. Jeg har tidligere brukt sellerirot kun til gratenger og pure, så dette var en ny erfaring. Serverte med quinoa og byggryn kokt i kraft, https://etkjokken.com/2016/03/squash-med-mynte-chili-yoghurt-og-posjert-egg/ , hummus, stekte auberginer vendt i egg og tyrkisk salsa. Tusen takk for gode oppskrifter! Gjestene mine ble mette og veldig fornøyde. Fikk noen aha-opplevelser på kombinasjoner av smaker, og gode tips på bruke av grønnsaker.

  1. Så hyggelig å høre at det ble bra Nina! Hørtes ut som et riktig festbord! Og tusen takk for så fin tilbakemelding, setter veldig pris på det 🙂

 2. Dette var veldig godt! Brukte lammekjøttdeig og det passet veldig godt. Ikke årstid for så mye frisk persille, men litt blandede tørre urter i kjøttet ble bra 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?