Muhammara (Paprika- og valnøttdipp)

Muhammara - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Muhammara. (Foto: Mette Randem.)

Dippen som er alles uventede favoritt! Med gode krydder og spennende kombinasjoner er muhammara en paprika- og valnøttdipp som du kommer til å lage igjen og igjen.

– Denne er minst like god som den min tante lager!

Om det faktisk var sant eller ikke vet ikke jeg, men stort bedre kompliment kan en knapt få når en har lagd noe som den en serverer er vokst opp med å spise hver eneste dag.

Dipp fra Aleppo

Muhammara er en paprikadipp med opphav i Aleppo, den syriske byen som er en av verdens eldste, breddfull av historie, men som nå dessverre ligger nærmest i ruiner.

Den er også utbredt i Tyrkia, særlig i de sør-østlige områdene, hvor store deler av befolkningen er av arabisk opphav. Her spises muhammara som oftest til frokost. Den har også en naturlig plass på mezebord i store deler av landet.

Slik får du frem den beste smaken i muhammara

Enkelt å lage er det og, og på ingredienslisten er det vel bare granateplesirup som kan være en utfordring å få tak i i Norge. Den er tilgjengjeld nødvendig for å få den rette smaken og syrligheten på dippen. Men granateplesirup er verdt å jakte på, for den kan brukes til så mye mer enn bare muhammarah. Den søt-sure smaken og klissete konsistensen er suveren i salater og funker også veldig godt til marinader.

Ta en titt neste gang du er i en forretning med litt utvalg av importerte varer. Se imidlertid nøye på innholdsfortegnelsen; mye av det som selges som granateplesirup er kunstig smaksatt sirup. Granateple skal være hovedingrediensen, ikke sukker og vann.

Denne dippen er syrligere enn for eksempel hummus, men nesten like substansiell. Ikke fordi den er like mettende som hummus, men fordi smakene er så intense – på en god måte. Dippen spises også på samme måte: med godt og helst rykende ferskt brød til. For eksempel pitabrød.

Server som dipp før gjestene setter seg på bordet, som del av tapasbord, til kveldskosen eller søndagsfrokosten – eller til stekt eller grillet kjøtt. Holder til fire, avhengig av hva det serveres til.

Muhammara - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Foto: Mette Randem

Muhammara (Paprika- og valnøttdipp)

Oppskriften finner du også i boka mi «Hummus & granateple».

Ingredienser

 • 4 søtpaprika eller tilsvarende i vanlig rød paprika (350-400g)
 • 1 fersk brødskive, uten skorpe, i smuler (bruk foodprosessor, stavmikser e.l.) (ca. 40 g)
 • 1 hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
 • 1 ss sitronsaft
 • 1,5 ss granateplesirup
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1 ts pul biber (tyrkiske milde chiliflak) eller 1 ts hot paprika eller en liten klype chiliflak etter smak
 • 2 ss extra virgin olivenolje, pluss ekstra på toppen
 • 40 g valnøtter, finhakket for hånd, pluss et par valnøtter til garnityr
 • evt. 1 ss finhakket bladpersille, til garnityr
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme.
 2. Legg paprikaene på bakepapir eller oljet aluminiumsfolie på et stekebrett. Sett høyt i ovnen og la stå til paprikaene er myke og fulle av store svarte brentflekker, 30-40 minutter. Vend på paprikaene noen ganger underveis. Ta ut av ovnen, ha i en bolle og dekk til med clingfilm, eventuelt ha i en bolle med lokk og ha på lokket.
 3. Når paprikaen er kjølnet litt, 10-20 minutter, riv av skinnet og fjern kjernene.
 4. Knus hvitløksfeddet i en morter med litt salt. Ha i paprikaene og knus dem godt. Paprikaene skal ikke moses helt, men heller ikke være i store biter. Bland så inn resten av ingrediensene med en gaffel og smak til med salt og pepper. Server med litt ekstra olivenolje på toppen og garner med et par valnøtter og et lite dryss finhakket bladpersille.

SaveSave

 

Julegavetips!

«Hummus & granateple» er årets mest omtalte kokebok.

Her har jeg samlet over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Samt spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les hva andre har sagt om boka og bestill den her. Du finner den også i bokhandelen.

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *