Polenta med sopp og ost

Kosemat på høyt nivå.
Av

Det er ikke alt som høres like inspirerende ut på papiret, enkelte ting må en bare prøve før en forstår det. Polenta er en sånn ting. Hvem kan bli inspirert av tørket og knust mais, liksom?

Men jeg tenker at det av og til er viktig å prøve også det som ikke høres så inspirerende ut. Det kan nemlig hende at det er akkurat som med polenta: ut-av-denne-verden godt!

Kosemat på høyt nivå

Polenta, riktig tilberedt, er nemlig kosemat på høyt nivå. Den har mer smak enn for eksempel potetmos, men ikke minst kan den ta til seg til dels kraftige smaker. Kokt i god kraft og med rikelige mengder smør og ost, og kanskje noen urter, trenger en egentlig ikke mer enn bare polentagrøt til middag.

Men det er jo godt med noe topping oppå og da… Og siden polenta er mettende saker passer det i mine øyne best med en vegetarbasert topping.

Denne versjonen med sopp og taleggio er basert på en oppskrift av Yotam Ottolenghi i boken Plenty. Taleggio er en italiensk halvmyk kittost laget av kumelk som smelter lett, og har en sterk aroma men mild smak. Den passer utrolig godt til akkurat denne retten, men får du ikke tak i taleggio kan du også bruke annen ost.

Her i Tyrkia er det ikke så lett å få tak i utenlandsk ost, så siste gang jeg lagde det brukte jeg en kombinasjon av et par forskjellige tyrkiske hvite oster som smelter lett og har litt smak. Ble veldig godt det og, men taleggio løfter nok retten enda et hakk.

Polentaen finnes i to utgaver: hurtigkokt og vanlig. Her i Tyrkia har jeg dessverre ikke funnet hurtigversjonen; faktisk selges den eneste polentaen jeg har funnet ikke som polenta i det hele tatt, men som glutenfri bulgur!

Men har du valget anbefaler jeg å gå for den hurtigkokte versjonen. Jeg kjenner ikke forskjell på de to og du sparer en halvtime koketid.

Oppskriften holder til 2-3 porsjoner som hovedrett, gjerne med en grønn salat til. Den passer også fint som en liten forrett, men lag i så fall små porsjoner for dette er mektige saker!

Jeg ville ikke servert som del av et tapasbord, polentaen stivner nemlig ganske raskt når den tas av varmen og må spises umiddelbart.SaveSave

Polenta med sopp og ost

5 (2 stemmer).
Lunsj, Middag
Middelhavs-inspirert
25 minutter
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Polenta

 • 7,5 dl kraft, kylling eller grønnsak
 • 125 g polenta, (gjerne hurtigkokt)
 • 45 g smør
 • 100 g parmesan, revet
 • 3/4 ts tørket rosmarin

Topping

 • 4 ss olivenolje
 • 600 g blandet sopp, i store biter
 • 1 rødløk, i 1 cm terninger
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ts tørket timian
 • 2 ts tørket oregano
 • 150 g taleggio, ev. en annen moden myk ost etter smak
 • 4 ss finhakket bladpersille, pluss mer til pynt
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Stek soppen i olivenoljen på medium/høy varme i 3-4 omganger, avhengig av hvor stor pannen er. Jeg bruker wokpanna. Gjør det samme med rødløken, den skal kun stekes et par-tre minutter og ikke bli myk. Fres hvitløksfedd, timian og oregano i litt olje i noen sekunder og tilsett sopp og rødløk. Rør godt rundt og sett til side til polentaen er klar.
 • Lag polenta ved å koke opp kraft. Ha i polenta og bland godt. Bruker du hurtigvarianten, fortsett å røre konstant til polentaen er blitt myk, omtrent fem minutter. Ha i mer væske om nødvendig, konsistensen skal være som en litt tynn grøt. Bruker du den vanlige varianten, sett på lokk når polentaen er tyknet godt og la stå og putre på lav varme til polentaen er myk, 30-40 minutter. Rør godt rundt hvert 10. minutt og ha eventuelt i mer væske om nødvendig. Konsistensen skal være som en litt tynn grøt.
 • Når polentaen er myk, bland inn smør, parmesan og rosmarin. Ha soppblandingen tilbake på varmen og bland inn taleggio eller annen ost og bladpersille. Det hele er klart når osten har smeltet.
 • Ha polentaen på fat og topp med soppblandingen og eventuelt litt mer bladpersille.

Tips & noter

 • Bruk hurtigkokt polenta om du kan, jeg merker ikke forskjell på den og "vanlig" polenta men tar en halvtime mindre å koke.
 • Får du ikke tak i taleggio, bruk en annen halvmyk ost du liker som smelter lett.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.