Polenta med sopp og ost

Polenta med sopp og ost

Det er ikke alt som høres like inspirerende ut på papiret, enkelte ting må en bare prøve før en forstår det. Polenta er en sånn ting. Hvem kan bli inspirert av tørket og knust mais, liksom? Men jeg tenker at det av og til er viktig å prøve også det som ikke høres så inspirerende ut. Det kan nemlig hende at det er akkurat som med polenta: ut-av-denne-verden godt!

Polenta, riktig tilberedt, er nemlig comfort food på høyt nivå. Den har mer smak enn for eksempel potetmos, men ikke minst kan den ta til seg til dels kraftige smaker. Kokt i god kraft og med rikelige mengder smør og ost, og kanskje noen urter, trenger en egentlig ikke mer enn bare polentagrøt til middag. Men det er jo godt med noe topping oppå og da… Og siden polenta er mettende saker passer det i mine øyne best med en vegetarbasert topping.

Denne versjonen med sopp og taleggio er basert på en oppskrift av Yotam Ottolenghi i boken Plenty. Taleggio er en italiensk halvmyk kittost laget av kumelk som smelter lett, og har en sterk aroma men mild smak. Den passer utrolig godt til akkurat denne retten, men får du ikke tak i taleggio kan du også bruke annen ost. Her i Tyrkia er det ikke så lett å få tak i utenlandsk ost, så siste gang jeg lagde det brukte jeg en kombinasjon av et par forskjellige tyrkiske hvite oster som smelter lett og har litt smak. Ble veldig godt det og, men taleggio løfter nok retten enda et hakk.

Polentaen finnes i to utgaver: hurtigkokt og vanlig. Her i Tyrkia har jeg dessverre ikke funnet hurtigversjonen; faktisk selges den eneste polentaen jeg har funnet ikke som polenta i det hele tatt, men som glutenfri bulgur! Men har du valget anbefaler jeg å gå for den hurtigkokte versjonen, jeg kjenner ikke forskjell på de to og du sparer en halvtime koketid. Oppskriften holder til 2-3 porsjoner som hovedrett, gjerne med en grønn salat til. Den passer også fint som en liten forrett, men lag i så fall små porsjoner for dette er mektige saker! Jeg ville ikke servert som del av et tapasbord, polentaen stivner nemlig ganske raskt når den tas av varmen og må spises umiddelbart.

Polenta med sopp og ost

Polenta med sopp og ost

Mengde: 2-3 porsjoner

Ingredienser

Polenta

 • 7,5 dl kylling- eller grønnsakskraft
 • 125 g polenta (gjerne hurtigkokt)
 • 45 g smør
 • 100 g revet parmesan
 • 3/4 ts tørket rosmarin

Topping

 • 4 ss olivenolje
 • 600 g blandet sopp, i store biter
 • 1 rødløk, i 1 cm terninger
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ts tørket timian
 • 2 ts tørket oregano
 • 150 g taleggio eller annen moden, myk ost etter smak
 • 4 ss finhakket bladpersille, pluss mer til pynt
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Stek soppen i olivenoljen på medium/høy varme i 3-4 omganger, avhengig av hvor stor pannen er. Jeg bruker wokpanna. Gjør det samme med rødløken, den skal kun stekes et par-tre minutter og ikke bli myk. Fres hvitløksfedd, timian og oregano i litt olje i noen sekunder og tilsett sopp og rødløk. Rør godt rundt og sett til side til polentaen er klar.
  2. Lag polenta ved å koke opp kraft. Ha i polenta og bland godt. Bruker du hurtigvarianten, fortsett å røre konstant til polentaen er blitt myk, omtrent fem minutter. Ha i mer væske om nødvendig, konsistensen skal være som en litt tynn grøt. Bruker du den vanlige varianten, sett på lokk når polentaen er tyknet godt og la stå og putre på lav varme til polentaen er myk, 30-40 minutter. Rør godt rundt hvert 10. minutt og ha eventuelt i mer væske om nødvendig. Konsistensen skal være som en litt tynn grøt.
  3. Når polentaen er myk, bland inn smør, parmesan og rosmarin. Ha soppblandingen tilbake på varmen og bland inn taleggio eller annen ost og bladpersille. Det hele er klart når osten har smeltet.
  4. Ha polentaen på fat og topp med soppblandingen og eventuelt litt mer bladpersille.

Tips

 • Bruk hurtigkokt polenta om du kan, jeg merker ikke forskjell på den og "vanlig" polenta men tar en halvtime mindre å koke.
 • Får du ikke tak i taleggio, bruk en annen halvmyk ost du liker som smelter lett.

Få gratis utdrag fra min siste bok!

Vil du ha tre eksklusive oppskrifter fra min nyeste kokebok?

Last ned mitt gratis e-hefte!

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 13.4.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Kakestykke på fat sett fra øyenivå
  Kollasj med fire retter fra innlegget
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Heisann! Vidar her.

Vil du ha et gratis e-hefte med utdrag og tre eksklusive oppskrifter fra min siste bok?

Nei takk
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Ditt gratis e-hefte er på vei!

Finner du det ikke? Sjekke mappene for reklame, oppdateringer eller søppelpost.

 

Om litt vil du også få mer informasjon om nyhetsbrevene du vil motta. Gleder meg til å holde kontakten med deg!

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum 🇳🇴

Vidar Bergum 🇳🇴

Enkel og fargerik mat med en historie.

På norsk!

Hva har du lyst på?