Hvordan lage kyllingkraft [enkel oppskrift + 8 retter du kan bruke den i]

Kyllingkraft [enkel oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Kyllingkraft [enkel oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Av

Buljongterning er lettvint. Likevel synes jeg ofte at alt smaker det samme. Smaken er for dominerende. Heldigvis er det enkel å lage din egen kraft! Slik lager jeg min kyllingkraft.

Etter at jeg flyttet til Istanbul hadde jeg ikke lenger noen unnskyldning til å bruke buljongterninger:

–Nå, tenkte jeg, nå har jeg tid til å koke kraften min selv.

Og fant selvfølgelig ut at kraftkoking har jeg egentlig alltid hatt tid til. Litt som med brød tar det slett ikke mye tid i det hele tatt, krafta passer seg nemlig godt selv, den. Det krever bare litt planlegging.

Nå er det selvfølgelig også sånn at en ikke trenger noen unnskyldning for å bruke buljongterninger. Men jeg er ikke så glad i å bruke dem. Hvorfor?

Hjemmelaget kyllingkraft smaker mye bedre

Først og fremst fordi hjemmelagd kraft er så utrolig mye bedre. Det løfter både supper og sauser og linser og hva det måtte være opp på et helt annet nivå som gjør det vanskelig å bli like begeistret for buljongterningene neste gang. Også kan en tilpasse krydringen litt til det det skal brukes til, om en vil det.

Men for meg er det også litt viktig at jeg med kraftkokinga får brukt hele dyret – og grønnsaksrester som ellers ville gått rett i søpla.

Jeg er ikke vegetarianer, men jeg tenker nå som så at når en først skal drepe et annet vesen for å spise det, kan man i alle fall vise såpass respekt at man utnytter det til siste rest.

Når det kommer til kylling, kjøper jeg derfor som regel hel kylling som jeg parterer selv (ikke så vanskelig med litt øving) eller lar slakteren gjøre det (om det må gå litt raskere unna). Da har jeg både brystfileter, lårstykker – og basisen for et par-tre liter med herlig god kraft. Alt som ikke blir fortært på annen måte blir med i kraftkokinga; skinn og vinger for eksempel gir bare enda mer smak.

Urtekvister og grønnsaker fra kjøleskapet setter ekstra god smak

Det går også en del ferske urter hjemme hos meg, og da bruker jeg stort sett bladene. Men det er også mye smak i stilkene. Så de tar jeg vare på og legger i kraftgryta. Og har jeg andre grønnsaker i kjøleskapet som synger på siste verset og jeg vet, hvis jeg er ærlig med meg selv, at jeg ikke kommer til å bruke, ja, da blir de med i gryta de og.

Også er det noe med at det er så mye rart i mange av disse buljongterningene som jeg egentlig ikke vet hva er. Og i et vell av velmenende råd om kosthold er en av de få tingene som alltid står seg at variert mat fra bunnen av er bra – og at veldig prosesserte ting ikke er fullt så bra. Så om ikke annet er det nok ganske sikkert at hjemmelaget kraft ikke er verre enn buljongterninger, i alle fall.

Tre favoritter fra bloggen basert på kyllingkraft (teksten fortsetter under)

Rask kyllingkraft med enkle ingredienser

Så mye tid tar det heller ikke å lage krafta selv.

Jeg har ofte kyllingskrog i fryseren. Det er ikke alltid det passer å koke kraft samme dag som jeg parterer kyllingen, så da slenger jeg skrogene i fryseren. Da er de alltid tilgjengelige på en ellers lat søndag som måtte passe perfekt til kraftkoking.

Det samme kan du gjøre med urtestilker. Jeg bruker mye ferske urter, men kaster aldri stilkene når jeg har brukt bladene. Jeg har derfor alltid et lite lager med urtestilker i kjøleskapet, men om du bruker litt mindre urter kan du slenge stilkene i en pose i fryseren etter hvert som du bruker de, så skal du se at du snart får en ganske så stor bunt. Med masse smak å gi til krafta.

Løk, gulrøtter og noen tørkede krydder har jo de fleste liggende. Mer trenger en faktisk ikke.

Slik krydrer du krafta etter hva du skal bruke den til

Jeg skal på ingen måte påberope meg den ultimate oppskriften, det er så mange gode oppskrifter på og tips til hvordan en kan koke god kyllingkraft selv der ute.

Jeg bruker dog litt andre aromater enn mange andre og synes denne oppskriften passer veldig godt til den typen mat jeg lager. Lager du mat fra bloggen eller boka mi, kan den være verdt et forsøk også for deg.

Har du lyst til å se hvordan andre gjør det? Se også bloggen Kjøkkentjeneste, som har flere fine innlegg om kraftkoking, og Green Bonanza, som skriver fint om koking av grønnsakskraft.

Er det første gang eller veldig lenge siden du har lagd kraft, anbefaler jeg å følge en oppskrift, om det nå er denne eller en annen. Så kan du heller improvisere etter hvert som du blir mer dreven. Tro meg, det vil komme naturlig.

Vil du gjøre som meg har jeg angitt målene og min fremgangsmåte nedenfor. Denne gir ca. 1,5-2 liter kraft, avhengig av hvor mye du koker den inn.

Kyllingkraft [enkel oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Hvordan lage kyllingkraft

Enkel oppskrift på hjemmelaget kyllingkraft. Passer særlig godt til mat fra Tyrkia og Midtøsten, men funker også bra til vestlig mat.
4,4 (5 stemmer).
Grunnoppskrift, Ingrediens
Internasjonal mat
4 timer
1 ,5 – 2 liter
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 kyllingskrog, (stekt eller rå, gjerne frossen)
 • 2 gulrot, i store biter
 • 2 løk, skrelt og delt i fire
 • 250-300 g sellerirot, skrelt og i store biter
 • 1 stor bunt bladpersille, kun stilk (ev. andre urterester), bundet sammen med hyssing (ikke plaststrikk!)
 • 3 laurbærblad
 • 15 hele allehåndefrø
 • 5 hele pepperkorn
 • 1 ts tørket rosmarin
 • vann

Sånn gjør jeg det

 • VALGFRITT: For en mørkere kraft med ekstra smak, forvarm ovnen til 250 grader, over- og undervarme. Stek kyllingskroget til det er brunet, 15-20 minutter. Kommer det rett fra fryseren, kan det ta litt lenger. Vær obs på at det kan sprette litt fett opp i varmeelementet, da kommer det en del røyk ut når du åpner ovnsdøra.
 • Ha alle ingrediensene (inkludert safter og fett som har rent ut av kyllingskroget) i en stor gryte og ha i vann så det dekker. Kok opp, ha på lokk og la putrepå lav varme så lenge du kan, minst 1 time og helst 3-4 timer. Skum av jevnlig til skummet ikke lenger dannes lett.
 • Sil av krafta og sett tilbake på varmen. La det putre uten lokk til det er redusert så mye du ønsker. Jeg pleier å la den stå en times tid og da er 1/3 forsvunnet, men det går fint å redusere mer eller mindre, alt etter hvordan du vil bruke krafta. Skal du fryse krafta, lønner det seg å la den koke inn en del, så den ikke tar så stor plass. Krafta holder et par dager godt innpakket i kjøleskapet, men kan også fryses i mindre porsjoner og tas opp ved behov.

Tips & noter

 • Jeg salter aldri krafta mens jeg koker den, men i stedet når den skal brukes. Så kan saltmengden tilpasses retten den skal brukes i.
 • Det går fint an å variere grønnsakene, men krafta bør inneholde en eller annen form for løk (vanlig, purre, vårløk), noe litt søtt (gulrot, kålrabi), sellerirot (jeg tenker at persillerot også går fint) og noen hele krydder.
 • Vær også obs på at enkelte grønnsaker kan gi litt farge, så tenk på det om du er var for fargen på det endelige resultatet.
 • Etter 3-4 timer har ingrediensene gitt så mye smak til krafta at de ikke har noe annet bruk. Jeg pleier å kaste de kokte grønnsakene og kyllingskrogene etter at krafta er ferdigkokt.
 • Krafta får en geleaktig konsistens når den står i kjøleskap, det er helt normalt og et tegn på en vel tilberedt kraft: kyllingbena slipper nemlig noen proteiner som gjør kraften fastere ved lavere temperaturer når de har kokt lenge nok. Krafta trenger ikke lenge i romtemperatur før den er tilbake i normal konsistens.
 • Er du opptatt av lite fett i maten kan du «skumme» av fettet når krafta er ferdig eller den har stått en stund i kjøleskap. Fettet legger seg helt på toppen.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Fem retter du kan bruke kyllingkraft i

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Hei Eirin. Det kommer an på hvor mye annet det er i suppa, om det er ingredienser i den som trekker til seg væske og hvor tykk eller flytende suppe man vil ha, så det er det derfor ikke så lett å gi noe godt svar på. I suppeoppskriftene på bloggen angir jeg hvor mye kraft som trengs for å få rett konsistens på akkurat de suppene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.