Rispilaff med tranebær og helstekt blomkål

En smakfull oppgradering av risen.
Rispilaff med tranebær & helstekt blomkål
Rispilaff med tranebær & helstekt blomkål

I Midt-Østen er ikke ris bare et karbohydrat som kan fylle opp tallerkenen på en relativt billig måte. Den kan være en hel fest i seg selv! Rispilaff kan gjøre risen uendelig mye mer spennende enn mange vil ha det til.

Rispilaff er vanlig i Tyrkia og Midtøsten

I Tyrkia bruker en gjerne godt med smør, og gir smak med for eksempel løk, hvitløk, allehånde, rosiner og pinjekjerner om anledningen tilsier et festmåltid. Og beveger en seg ut i den arabiske verden blir variasjonene nærmest uendelige.

Så langt har jeg mujadarrah her på bloggen, men håper jeg får anledning til å introdusere flere risretter fra denne regionen i tiden fremover – for her er det utrolig mye godt som løfter risen fra tallerkenfyll til et høydepunkt i seg selv.

Rispilaff med helstekt blomkål - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Men dagens rispilaff er min egen kreasjon, løst basert på den tyrkiske festvarianten.

Rispilaff er godt til lammelår – eller på egen hånd

Jeg komponerte denne til å serveres til lammelår med spisskummen, kanel og timian, men den kan utmerket også være hovedretten. (I så fall ville jeg tilsatt noen kikerter og skoldede mandler, og servert med tahiniyoghurt eller tahinidressing til.)

Den passer også godt til alle typer stek eller grillmat uten for mye krydder. Svært så anvendelig, altså. Og med helstekt blomkål på toppen både ser den ut og smaker som en fest!

Slik lykkes du med rispilaff

Litt av nøkkelen til å lykkes med en risrett som denne er å være litt nøye med forholdsmengden ris/vann. Mange bruker for mye vann, antakelig fordi pakkeinstruksene anbefaler for mye vann, og da blir risen lett klebrig. Samtidig må det heller ikke bli for lite, da blir ikke risen helt kokt og kan brenne seg i bunnen.

Med akkurat passe vann holde riskornene seg mer eller mindre separate og blir perfekt kokte. Jeg bruker forholdstallet 1,7-1,8x vekt (altså 170-180 ml vann per 100 g ris), eventuelt 1,3-1,4x volum (altså 1,3-1,4 dl vann per 1 dl ris) og bruker aldri øyemål.

Siden det var det som var tilgjengelig på hytta brukte jeg jasminris denne gangen, men jeg bruker alltid basmatiris når jeg kan – den har klart best kvalitet. Gir 8 porsjoner.

Rispilaff med tranebær & helstekt blomkål

Rispilaff med tranebær og helstekt blomkål

Bli den første til å vurdere
Festris til grillmat, stek og andre anledninger.
Siderett
Tyrkisk-inspirert
1 time
8 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 små blomkål
 • 2+2 ss olivenolje
 • 50 g smør
 • 1 stor løk, finhakket
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ts malt allehånde, (se tips nedenfor)
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1/2 ts malt kanel
 • 60 g pinjekjerner
 • 50 g tørkede tranebær, grovhakket
 • 500 g basmatiris
 • 8,75 dl vann
 • 5 g frisk oregano, bladpersille eller dill, grovhakket
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 • Kok opp godt med lettsaltet vann i to kasseroller. Skjær til bunnen av blomkålen så den står stødig oppreist, men la gjerne bladene være på (jeg skjærer av kun de aller tykkeste og eventuelle skjemte biter). Ha blomkålene i kokende vann og kok i 10 minutter.
 • Renn av blomkålene og sett på et stekebrett med toppen opp. Ha over 1 ss olivenolje og litt salt og pepper på hver blomkål. Sett i ovnen og stek til blomkålen er lett brunet på utsiden og myk inni. Sett til side.
 • Vask risen godt i flere omganger med vann og renn av. Dette gjøres for at risen skal få en mer delikat konsistens og gjør at den klumper seg mindre.
 • Fres løk i smør og 2 ss olivenolje på medium/lav varme til den er myk og begynner å få litt farge. Ha i hvitløk, krydder, pinjekjerner og tranebær og fres videre i 2 minutter. Ha i risen og 1 ts salt og rør godt rundt. Hell i vann, ha på lokk og kok opp. Så snart det koker opp, skru ned varmen til laveste setting og la stå i 15 minutter. Trekk så av varmen og la stå i minst 15 minutter til, gjerne en liten halvtime.
 • “Fluff opp” risen med en gaffel. Smak til med mer salt og bland inn oreganoblader. Skjær blomkålene i store biter. Anrett på serveringsfat med risen nederst, blomkålbitene oppå og gjerne et ekstra dryss oregano på toppen.

Tips

Blomkålen kan tilberedes på morgenen eller dagen i forveien og varmes opp i ovn på 160-180 grader rett før servering, for eksempel mens kjøttet hviler om du skulle servere dette til en stek.
Dette gir en ganske mild kryddersmak som passer for de fleste ganer. Øk gjerne kryddermengden til 1 ss allehånde, 1 1/2 ts spisskummen og 3/4 ts kanel og bruk nykvernet allehånde og spisskummen for en mer utpreget kryddersmak.
Har du prøvd denne oppskriften?Legg igjen din vurdering ved å klikke på stjernene:

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM