Mine ti favorittrestauranter i London (del 1 av 2)

Bilde lånt fra Honey & Co (www.honeyandco.co.uk)
Bilde lånt fra Honey & Co (www.honeyandco.co.uk)
Bilde lånt fra Honey & Co (www.honeyandco.co.uk)
Av

Jeg har tilbrakt mesteparten av mitt voksne liv i London. Her jobbet jeg, studerte jeg, levde jeg og spiste jeg i ti år, før jeg i fjor sommer satte snuten sørover mot Istanbul. Tiden var moden for nye eventyr. Men selv om jeg ikke er av typen til å se meg tilbake, hender det jeg tenker på London. Og da handler det ofte om mat; minner om gode restaurantopplevelser med gode venner.

Så når folk som skal til London spør meg om hvilke restauranter de bør dra til har jeg som regel et vell av tips å komme med, alt etter hva en er på jakt etter. For kanskje det fineste med London er at her finnes det kvalitet for enhver smak. Og ikke trenger det koste skjorta heller.

Og i dag deler jeg altså disse tipsene med dere! Eller det vil si: jeg har begrenset meg til ti restauranter. Fem i dag, og fem til i neste uke. Jeg har til og med rangert dem, mest fordi jeg er litt listenerd. Men ikke legg så mye vekt på akkurat det: Dette er alle fantastiske steder for gode matopplevelser.

Også er dette min kurerte liste. Mine preferanser ligger til grunn. Hva betyr det?

Jo, først og fremst fantastisk god mat. Spennende smaksopplevelser. Kilde til inspirasjon. Mulighet til å prøve noe nytt, men også noe som er kjent men bare utrolig bra tilberedt. Atmosfære. Livlig, avslappet, åpent. God service. Og en pris som står i stil med det som serveres. Ingen av restaurantene på listen er veldig kostbare, selv om de heller ikke er blant de billigste. To av de har Michelinstjerne. Jeg har også spist på flere steder med både to og tre stjerner, stort sett gjennom jobben, men ingen av disse var i nærheten av å nå lista. Jeg trives mye bedre på mindre steder som oser av atmosfære og med mye og spennende mat på tallerkenen. Gjerne lagd for å deles. Liker du maten på denne bloggen er sannsynligheten stor for at du også liker disse spisestedene. Her har jeg nemlig i tillegg til å spise hentet veldig mye inspirasjon.

Også hører jeg veldig gjerne fra dere. Hva er din Londonfavoritt? Har du vært på noen av stedene i listen? Hva syntes du? Legg igjen kommentar under så kan både jeg og andre lesere få gleden av å prøve din favoritt på neste Londonbesøk!

Men nå til listen. Fem i dag, de resterende (topp fem!) kommer i et eget innlegg neste uke. (prisnivå per april 2016)

10. Bone Daddies

A photo posted by Bone Daddies (@bonedaddies) on

Type mat: japansk (ramen)
Prisnivå: småretter £4-10, ramen £10-13
Prøv denne retten: tonkotsu ramen
Beliggenhet: soho
Booking: tar ikke reservasjoner

Det finnes etterhvert mange steder å få god ramen i London. Og etter at Koya stengte dørene, ble Bone Daddies min favoritt. Her er menyen kort og stemningen høy. Dele bord med ukjente må du kanskje og. Kokken som startet det hele har bakgrunn fra både Zuma og Nobu, og om dette kanskje ikke er Londons mest autentiske japanesiske spisested, serverer de knallgode småretter og ramen – og cocktails og høy stemning.

9. Honey & Co

A photo posted by Honey & Co. (@honeyandco) on


Type mat: midt-østen
Prisnivå: småretter £7.5, hovedretter £14.5, dessert £6.5
Prøv denne retten: alle typer meze, ostekake med kadaif og honning
Beliggenhet: warren st
Booking: nødvendig

Honey & Co drives av det israelske ekteparet Sarit Packer og Itamar Srulovich. Med bakgrunn fra blant annet Ottolenghi drives de av en enorm entusiasme for mat og dette stedet har nærmest perfeksjonert det ikke-perfekte. Lokalet er lite, men fylt til randen av entusiasme og sjarm, og i vinduet står både desserter og glass med egenprodusert syltetøy og kryddermiks. Maten står godt plantet i tradisjoner fra Midt-Østen, med en kombinasjon av tradisjonsretter og egne kreasjoner. Paret har også utgitt en veldig god kokebok (Honey & Co The Cookbook) og har fast lørdagsspalte i FT Weekend.

8. Antepliler

Type mat: tyrkisk
Prisnivå: småretter £4-6, hovedretter £10-14, dessert
Prøv disse rettene: lahmacun, antep dolma, çig köfte
Beliggenhet: angel & newington green
Booking: nødvendig fredag/lørdag kveld

Antepliler startet som tyrkisk patisserie og selger den dag i dag Londons beste baklava. To restauranter er etterhvert kommet til, den siste i Angel hvor jeg bodde et par år. Da var dette vår stamrestaurant. Antepliler spesialiserer seg på mat fra Gaziantep-regionen i sørøstre Tyrkia, et kjøkken som like før jul ble anerkjent av UNESCO. Her får du ellers klassiske tyrkiske meze og hovedretter. Selve restauranten er ikke så mye å skrive hjem om, men maten, den er knallgod. Lahmacunen (en slags tynn tyrkisk pizza) de selger her er bedre enn noen jeg har smakt i Tyrkia.

7. NOPI

A photo posted by Sami Tamimi (@sami_tamimi) on


Type mat: moderne, inspirert av midt-østen/asia
Prisnivå: småretter £6-15, hovedretter £20-25
Prøv disse rettene: valdeonostekake, burrata med røde appelsiner
Beliggenhet: soho
Booking: nødvendig

NOPI er restaurantversjonen av Ottolenghi. Ramael Scully og Yotam Ottolenghi står bak det meste av kreasjonene her, som er inspirert av både Midt-Østen og Asia, men nok må gå under kategorien moderne mat. Settingen er litt finere og stivere enn de fleste andre stedene på listen, men likevel uformell nok. På samme måte som rettene er litt mer sofistikerte enn for eksempel Honey & Co, men ikke så mye at det går på bekostning av smaken. Rettene er til for å deles, og det bør en også gjøre for her finner en alltid mer en har lyst på fra menyen enn det en fysisk klarer å spise. Er dere to, vurder å bestille flere småretter og del på en hovedrett, eller gå kun for småretter. De er best. De har også utgitt kokebok, en smakebit derfra finnes på Guardians hjemmesider.

6. Mangal 1 Ocakbasi


Type mat: tyrkisk
Prisnivå: småretter £3-6.5, hovedretter £10-17.5
Signaturrett: auberginesalat, mixed grill
Beliggenhet: dalston/stoke newington
Booking: anbefales fredag/lørdag kveld

En ting er mine tyrkiske venner med et forhold til London enige i: den beste tyrkiske kebaben finner du i London, i en liten sidegate mellom den tidligere litt smålugubre bydelen Dalston og Stoke Newington, et område som de senere år har gjennomgått fullstendig gentrifisering og nå er fullt av hipsterkafeer. Her ligger nemlig Mangal 1 Ocakbasi, tilsynelatende likt en av mange kebabjoints i dette området. I alle fall til maten kommer på bordet. For det restauranten mangler i innredning og sjarm tar den igjen mange ganger med maten som serveres. Kjøttet er alltid perfekt grillet. Salaten alltid ferskt oppskjært. Menyen er på et par sider, men alle vet at her bestiller man bare auberginesalat og mixed grill. Dropp risen, for porsjonene er store og brødet, hjemmelaget, er ubegrenset. Og etterpå slipper du å lure på hvor du har fått servert den beste grillmaten. For den fikk hos Mangal i Arcola Street, London.

Følg Et kjøkken i Istanbul på:

Illustrasjonsbildet øverst i artikkelen er lånt fra hjemmesiden til Honey & Co www.honeyandco.co.uk. Øvrige bilder er embed fra offentlige Instagramprofiler.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.