Kikertbonanza!

Kikertbonanza - ferske kikerter på fire måter - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Kikertbonanza - ferske kikerter på fire måter - oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Av

På søndager er det et lite marked i samme gata som tirsdagsmarkedet foregår. Ja, jeg er nesten ikke sikker på om jeg kan kalle det marked en gang, så lite er det, men jeg har ikke noe annet ord for det. Adspredte og mer og mindre profesjonelle boder selger det som tydeligvis er köyprodukter, altså landsbyprodukter. Disse har en forhøyet status i Tyrkia, litt som økologiske varer i mange andre land.

For det bodene mangler i profesjonalitet tar de igjen på produktsiden: til tross for det lille antallet boder finner jeg ofte ting jeg aldri ser på tirsdagsmarkedet her. Ikke minst typiske köymarkedsprodukter: hjemmebakt brød, hjemmelagd syltetøy og hjemmelagt tomatpure, for eksempel. Og av og til også noen grønnsaker eller frukter utenom det vanlige. Som sist søndag.

Da så jeg noe jeg aldri hadde sett før. Ferske kikerter. I belgen. På busken. Med rot og det hele. Til 6 lire, 18 kroner, kiloen. Jeg kunne ikke dy meg og kjøpte med en kilo hjem.

Ferske kikerter (1 of 9)

Jeg hadde selvfølgelig ingen anelse om hva jeg skulle gjøre med disse ferske kikertene. Jeg har lest en del oppskrifter og tekster om kikerter de siste årene, men aldri sett noen nevne tilberedning av ferske kikerter. Det har alltid vært tørre. Eller fra boks. Eller glass. Aldri ferske. Så da var det bare å google litt. Men først og fremst smake seg frem og eksperimentere; selv Google hadde ikke så veldig mye å by på akkurat her.

Ferske kikerter er grønne, men noen av de mest modne belgene var blitt gule. Fersk og rett ut av belgen er smaken ikke ulik sukkererter, men litt mindre friskt. Konsistensen er ikke fullt like spenstig. Jo eldre belgen er, jo tørrere og mindre frisk smaker det. Men de kan altså absolutt spises rå, for eksempel i en salat. Et tips jeg plukket opp på nettet var å spise de som edamamebønner: dampet og strødd med masse flaksalt. Også tenkte jeg at jeg måtte prøve å lage hummus av dette også. Det er jo en grunn til at araberne har ett og samme navn på belgfrukten og retten. Også hadde jeg lyst på labneh og tenkte at dette kanskje kunne være en fin topping.

Så da ble det kikerter på fire måter til middag.

Ferske kikerter (2 of 9)

Men først måtte belgene av busken. Og ertene ut av belgene. Og da forstod jeg raskt hvorfor ferske kikerter ikke er så mye brukt, i alle fall ikke solgt på denne måten: dette er tidkrevende arbeid. Jeg brukte en drøy time på det hele. Og da tok jeg bare halvparten av ertene ut av belgene. Buskene stikker litt, så med mine sarte byhender grep jeg til hagehanskene til denne delen av arbeidet.

Men sluttresultatet ble absolutt veldig godt! Aller best ble de dampede belgene som vi spiste som edamamebønner, men også de andre rettene ble veldig gode. Jeg kommer nok likevel ikke til å bli storinnkjøper av ferske kikerter – til det er det for arbeidssomt, særlig når det finnes gode substitutter for det meste. Og siden ferske kikerter knapt er i basisutvalget til Rema har jeg også angitt hva en kan bruke i stedet for ferske kikerter om du har lyst til å prøve noen av disse oppskriftene.

Ristede og dampede kikerter i belgen

Ristede og dampede kikerter i belgen - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

 • 1-2 ss olivenolje
 • 200 g kikerter i belgen (300 g om du vil ha overskudd til å lage labneh med ferske kikerter og syltet dill nedenfor)
 • 2-3 ss vann
 • flaksalt

Sånn gjør jeg det

 1. Varm olivenolje i en grillpanne eller stekepanne på medium/høy varme. Ha i kikertene så de dekker panna (får du ikke plass til alle, gjør det hele i to omganger). Fres i ett minutt, ha i litt vann og sett på lokk. La stå i 3-4 minutter. Ta av lokket og la stå til vannet er fordampet, belgene er blitt mørke på undersiden og grønne oppå.
 2. Ha i en liten bolle og strø over godt med havsalt. Spis som edamamebønner; press ut kikerten med tennene og kast skallet.

Vurdering og alternativer

Den mest vellykte måten å tilberede ferske kikerter på! Like godt som edamamebønner, altså ferske soyabønner, som vel strengt tatt er originalen her og derfor også alternativet.

Labneh med ferske kikerter og syltet dill

Labneh med ferske kikerter og syltet dill

Ingredienser

 • 200 g labneh eller veldig tykk yoghurt, evt. 400 g yoghurt naturell+en klype salt
 • 3 ss hvitvinseddik
 • 1/2 ts sukker
 • 1 laurbærblad
 • 1/2 hvitløksfedd, i skiver
 • 3-4 kvister dill, bladene
 • 100 g kikerter i belgen
 • 2 ss extra virgin olivenolje

Sånn gjør jeg det

 1. Om du ikke har ferdig labneh, lag den ved å renne av vanlig yoghurt blandet med en liten klype salt i et osteklede, rent kjøkkenhåndkle eller kaffefilter over en sil i en stor bolle i kjøleskap til den har passe konsistens, alt fra 6 til 24 timer avhengig av hvor tykk du vil ha labnehen.
 2. Kok opp hvitvinseddik, sukker, laurbærblad og hvitløk til sukkeret har løst seg opp og hell over dillen i en liten bolle. Alle dillbladene skal være dekt av væske. Sett til side i minst 20 minutter, gjerne lenger.
 3. Stek kikertene som i Ristede og dampede kikerter i belgen ovenfor. Ta så ertene ut av belgen.
 4. Ha labnehen i en skål og lag en fordypning i midten. Hell over extra virgin olivenolje, kikerter (uten belg) og topp med de syltede dillene.

Vurdering og alternativer

Dette ble også veldig godt, men kikertene tilførte kanskje ikke så veldig mye. Jeg tenker at favabønner, som brukes i retten jeg ble inspirert av her, passer minst like godt.

Hummus av ferske kikerter

Hummus av ferske kikerter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

 • 100 g ferske kikerter, ute av belgen (150 g med belg)
 • 50 ml kokevann fra kikertene
 • 2-3 ss tahini
 • 1 hvitløksbåt
 • 1 ss sitronsaft
 • 1/4 ts salt
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • evt. krydder som spisskummen eller paprikapulver

Sånn gjør jeg det

 1. Ta kikertene ut av belgen og kok i godt med vann til de er møre, minst en halvtime.
 2. Sett til side noen fine kikerter til garnityr. Kjør kikerter, kokevann, tahini, hvitløk, sitronsaft og salt i en foodprosessor til hummusen får den konsistensen du liker; jeg synes den er best ganske fin. Smak til med mer salt, sitronsaft eller tahini.
 3. Ha hummusen i en skål og lag en fordypning i midten. Hell over extra virgin olivenolje og garner med kikerter, og topp gjerne med det du ellers ville topped hummusen med.

Vurdering og alternativer

Dette ble faktisk ganske likt vanlig hummus, bare litt friskere, mindre fyldig og grønn i fargen. Kanskje kan noe av den samme effekten oppnås ved å tilsette for eksempel noen al dente erter i vanlig hummus? Teksturen ble litt grovere enn jeg er vant til, men det er mulig jeg skulle kokt kikertene litt lenger. Jeg foretrekker nok uansett vanlig hummus, oppskrift på den finnes her.

Salat av tomater og ferske kikerter

Salat av tomater og ferske kikerter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ingredienser

 • 100 g ferske kikerter, ute av belgen (150 g med belg) (bruk de grønne belgene, som er yngst)
 • 300 g tomater, i grove biter
 • 1 kortagurk eller 1/2 slangeagurk, delt i to på langs og skjært i tykke skiver (fjern kjernen om du bruker slangeagurk)
 • liten bunt bladpersille, kun bladene, grovhakket
 • 1 vårløk, finhakket (det hvite) og i tynne ringer (det grønne)
 • 1/2 hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
 • 2 ss sherryeddik
 • 4 ss olivenolje
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ta kikertene ut av belgen og blansjer i vann i 30-40 sekunder. Ha umiddelbart over i en stor bolle kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
 2. Tilbered grønnsakene og bland sammen tomater, agurk, bladpersille, vårløk og kikerter.
 3. Lag dressingen ved å mose hvitløksfedd i en morter med litt salt. Bland sammen med sherryeddik og olivenolje og smak til med salt og pepper.
 4. Vend dressingen inn i salaten og server.

Vurdering og alternativer

Salaten ble fin og frisk, men kikertene forsvant nok litt. De har verken nok smak eller spennende nok tekstur til å stikke seg ut i en salat, men grønnfargen er jo veldig fin. Jeg tenker at sukkerterter eller vanlig erter (eller en kombinasjon av de to) gir noe som likner ganske brukbart. Vanlige kokte kikerter på boks passer nok også veldig bra, men gir en litt annen smaksprofil.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.