Kikertsalat med ovnsbakt aubergine, tomat, chorizo og halloumi

Kikertsalat med ovnsbakt aubergine, tomat, chorizo og halloumi

Når middagen skal raskt på bordet tyr jeg ofte til kikertsalat. Ikke bare er den rask å lage: den metter godt, kan varieres nærmest i det uendelige – og smaker alltid fortreffelig. Her er det bare å tilsette det en har i kjøleskapet, smelle sammen en kjapp dressing og, voilá, middagen er klar! Noe salt til er godt, men valgfritt – og kan være både kjøtt, fisk og ost.

Denne varianten trenger riktignok en drøy halvtime, all den tid tomat og aubergine skal ovnsbakes, men total arbeidsinnsats er minimal. Akkurat dette er det lett å undervurdere: selv om god mat ofte krever litt tid, er det ikke alltid det krever så mye innsats. For mens tomatene og auberginene står i ovnen kan en jo gjøre andre ting en skulle rekke over. Eller sette seg på terrassen, med en pils eller et glass bobler. Hver til sitt.

Smaksmessig er utgangspunktet mitt her spansk. Jeg er veldig glad i spansk mat og kjøper med meg både god chorizo og røkt paprika når jeg kommer over det. Røkt paprika er en fantastisk smakssetter som på egen hånd kan løfte maten rett opp i en helt annen liga. Har du ikke en god boks med røkt paprika i kjøkkenskapet anbefaler jeg på det varmeste å få tak i det neste gang du kommer over det, særlig om merket er spansk. Jeg kjøpte min hos fiskehandleren på Mathallen i Oslo og den er helt fantastisk god.

Kikertsalat med tomat og aubergine (1 of 2)

Siden auberginene tar til seg mye olivenolje er det ikke nødvendig med en ordentlig dressing i denne (enda mer tid spart!), men jeg blander inn litt sherryeddik for å balansere det hele med litt syrlighet. Får en ikke tak i det fungerer også en god rødvinseddik. Og selvfølgelig er det ingenting i veien for å droppe chorizoen og heller bruke litt mer halloumi for en helt vegetarisk versjon. Holder til 2-3 porsjoner som hovedrett.

Ingredienser

 • 2 aubergine, skrelt i zebramønster og skjært i 3 cm terninger
 • 8 tomater, delt i fire
 • 1/2 dl olivenolje
 • 500 g kokte kikerter eller 2 x 400 g hermetiske kikerter, skylt og avrent
 • 3 ss grovhakket bladpersille
 • 2 ts sherryeddik
 • 1/2 ts Pedro Ximeno sherryeddik (kan sløyfes)
 • 1 ts spansk røkt paprika, hot
 • 3 chorizo for steking, åpnet på langs
 • 150 g halloumi, i 1/2 cm tykke skiver

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 2. Bland aubergineterninger og tomat med olivenolje og litt salt og pepper. Fordel på stekebrett (jeg har alltid tomatene med kuttsiden opp) og sett i ovnen til auberginene er myke og tomatene litt rynkete, rundt 30 minutter. Slipp ut litt damp et par ganger underveis.
 3. Bland sammen kikerter, bladpersille, sherryeddik og 1/2 ts røkt paprika. Vend inn aubergine og tomat; vær forsiktig så de ikke moses, både aubergine og tomat er ganske myke og delikate etter at de har vært i ovnen.
 4. Stek chorizo og/eller halloumi i en grillpanne eller vanlig panne på medium varme. Chorizoen tar lenger tid, så legg på den først om du bruker begge.
 5. Server salaten med chorizo og halloumi på toppen. Topp med et dryss av 1/2 ts røkt paprika.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidiberg) og Snapchat (vidiberg).

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring