Labneh med koriander og chili (2 of 3)

Labneh med koriander og chili

Lite er så enkelt og godt som labneh. Du kan stå i timesvis på kjøkkenet og lage de mest fantastiske rettene – og så er det labnehen du slengte sammen på de 30 sekundene gjestene trengte på å gå opp trappen som får de beste komplimentene. Er det ikke ganske fantastisk?

Labneh er rett og slett en yoghurt som er rent av så den får konsistens som kremost. Labneh er således ikke noe måltid i seg selv, men det passer perfekt som snacks, forrett, eller som aperitif før selve middagen: sett den rundt om i stua sammen med litt oliven og brød før alle setter seg til bords. Også er den nærmest uunngåelig på ethvert meze/tapasbord; det er en veldig enkel rett å fylle opp bordet med. Som kremost kan den også brukes – som pålegg, kakefyll…ja du skjønner tegninga.

I Tyrkia, som i Midt-Østen, er kommersielt produsert labneh lett tilgjengelig, men det er egentlig ikke nødvendig for labneh er latterlig enkelt å lage selv. Ha yoghurt og litt salt i et osteklede, kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og sett i kjøleskapet til å renne av til konsistensen er slik du vil ha den, alt fra 6 til 24 timer. Det går også an å bruke veldig tykk yoghurt i stedet for labneh, men da blir ikke resultatet like kremete.

Labneh med koriander og chili (1 of 3)

Labneh er såpass mild at den tåler til dels sterke smaker. Den mest typiske og tradisjonelle varianten toppes med extra virgin olivenolje og za’atar, den arabiske krydderblandingen bestående av villtimian, sumak, sesamfrø og salt. Det er den som står i bakgrunnen på bildet over. Men akkurat nå er den i forgrunnen min favoritt: olivenolje med krispy korianderfrø, spicy chiliflak – og litt fersk koriander for friskhet og farge. Så utrolig enkelt og godt! Liker du ikke frisk koriander kan du selvfølgelig bruke bladpersille i stedet, eller droppe de ferske urtene helt. Holder til 3-4 som del av mezebord, men doble gjerne mengden labneh og topp halvparten med denne og den andre halvparten med extra virgin olivenolje og za’atar.

Ingredienser

  • 250 g labneh eller veldig tykk yoghurt, eventuelt 400-500 g yoghurt naturell (gjerne gresk type)
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ts hele korianderfrø
  • 1/2 ts chiliflak, eller etter smak
  • noen friske korianderblader, til garnityr
  • salt

Sånn gjør jeg det

  1. Lager du labnehen selv, bland sammen yoghurt og 1/2 ts salt. Ha i osteklede, kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og sett i en sil over en bolle. La yoghurten renne av seg til konsistensen er slik du liker den, 6-24 timer. Jeg liker min litt løs og synes den er fin etter 6-8 timer, men det avhenger jo også av hva du filtrerer med og yoghurten, så her er det bare å se innom med et par timers mellomrom. Sett for eksempel yoghurten i kjøleskapet før du legger deg og sjekk med 1-2 timers mellomrom fra du står opp. Når den er slik du vil ha den, ha over i en tett beholder. Labnehen holder seg slik i flere dager. Den avrente væsken er myse og kan brukes i for eksempel brøddeig.
  2. Varm olivenolje forsiktig i en stekepanne. Ha i korianderfrø og chiliflak og la frese på lav/medium varme i 3-4 minutter. Ta av varmen og la komme til (tilnærmet) romtemperatur.
  3. Pisk opp labnehen lett med en skje eller gaffel og garner på et fat som ikke er veldig dypt. Lag en liten fordypning i midten, for eksempel ved å holde en skje med undersiden ned mens du snurrer fatet. Hell over krydderblandingen og oljen og garner med noen friske korianderblader og evt. litt flaksalt.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring