NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Urteomelett med tomat

Ordet omelett kom i bruk på fransk på 1500-tallet, men selve ideen med å steke rørte egg i litt fett i en rund panne er mye eldre enn som så. Før den ble omelett kalte man det det i fransktalende områder alumelle, som betyr “liten, tynn plate”. En ganske god beskrivelse på hvordan vi tenker på omelett den dag i dag.

Men som så mange andre kulinariske tradisjoner antas omeletten å ha sitt opprinnelige opphav lenger sør og lenger øst, i antikkens Persia. Her var det hele en mye tykkere affære, og i motsetning til den klassiske franske versjonen var perserne rundhåndet med bruken av ferske urter i sin versjon. Retten har overlevd til den dag i dag og er kjent som kuku, en tykk omelett som serveres i båter ikke ulikt den spanske tortilla, og gjerne med mer eller mindre substansielt fyll.

Men uansett hvor ideen kommer fra er det en ting de fleste kan enes om: omelett er like godt som det er enkelt. Om det nå er i den tynne, franske varianten uten for mye annet, den tykkere spanske tortilla med potetskiver eller en persisk variant med masse urter er det mye tilfredstillelse i denne måten å tilberede egg på.

I denne varianten har jeg latt meg inspirere litt av både franske og persiske tradisjoner: omeletten er tynn, men full av ferske urter. Og så har jeg tilsatt et par ingredienser til: raspet tomat, for litt ekstra friskhet og fylde, og salt ost, både for salthet og smakskontrast. Utrolig godt! Dette er nok for øvrig helt sikkert ikke første gang raspet tomat kommer til å bli brukt på bloggen, for dette er en fantastisk måte å bruke tomat på. Friskt, godt og utrolig versatilt. Funker like godt som dipp på egen hånd med litt salt og olivenolje som basis for saus.

Urteomelett med tomat og salt ost (2 of 3)

Jeg har brukt persille og dill, men bruk det du har av ferske urter; basilikum, oregano og timian burde alle passe veldig godt. Topp gjerne det hele med noen milde salatblader, for eksempel feltsalat. Holder til en for lunsj med litt godt brød og kanskje en enkel grønn salat til.

Ingredienser

 • 2 ss smør
 • 1 hvitløksfedd
 • 2 egg
 • 2 gode tomater, delt i to og raspet
 • 3 ss finhakket bladpersille
 • 1 ss finhakket dill
 • salt ost, f.eks. feta, smuldret
 • evt. noen feltsalatblader, babyspinat e.l., til topping
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Smelt smør i en liten tykkbunnet panne på lav varme. Ha i hvitløk og stek under jevnlig omrøring i et par minutter.
 2. Rasp tomatene ved å dele de i to og raspe på den grove delen av et rivjern fra den skjærte siden. Kast skallet.
 3. Visp egg og bland inn halvparten av tomatraspet (gjerne litt mer av den vannete delen), bladpersille og dill. Salt og pepre.
 4. Ha eggerøra i stekepanna og stek på lav/medium varme. Jeg pleier å sette på lokk, så slipper jeg å snu omeletten, men snu den gjerne om du vil. Vær i så fall veldig forsiktig så den ikke knekker.
 5. Server med resten av den raspede tomaten og osten på toppen. Smuldre gjerne osten litt mer enn jeg gjorde på bildet, om du vil. Topp med litt ekstra ferske urter eller, som meg, med noen feltsalatblader. Spis som den er, brett over på midten eller rull sammen til en slags wrap.
 • Kilde: Davidson, Allan: The Oxford Companion to Food, 2006.
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM