Aubergine med tomatsaus og yoghurt (2 of 2)

Aubergine med tomatsaus og yoghurt

– Det finnest over 100 måter å tilberede aubergine på i det tyrkiske kjøkken.

Denne setningen er en gjenganger blant mine tyrkiske venner. For blant tyrkerne er auberginen selve kongen av grønnsaker. Der de fleste råvarer har avgrenset bruk – artisjokk skal stekes i olivenolje med erter og bittesmå terninger av potet og gulrot, hvite bønner skal i tomatsaus og grønne bønner skal braiseres i olivenolje – er den varierte bruken av aubergine en kilde til stor stolthet blant tyrkerne.

Og blant auberginerettene er det en gylden kombinasjon som ofte går igjen: aubergine og tomat. Den mest kjente av dem alle, imam bayıldı, oppkalt etter imamen som besvimte etter å ha spist retten – enten fordi den var så god eller fordi han var så sjokkert over mengden olivenolje som var gått med, alt etter hvem du hører på.

Dette er en nær slektning med en frisk, nesten litt søtlig, tomatsaus som passer perfekt til den mer jordnære smaken av aubergine. Løken tilfører både syrlighet og fylde, og urtene på toppen gir en fin kontrast for både øyer og gane. Himmelsk godt!

Aubergine med tomatsaus og yoghurt (1 of 2)

En god aubergine skal være blank og skinnende på utsiden og føles ganske lett – det er et tegn på at den ikke har altfor mange frø inni. Jo færre frø, jo mer delikat smak. Mange mener aubergine må saltes før bruk for å fjerne fruktens iboende bitterhet. Dette er en myte som henger igjen fra gamle tide – dette er helt unødvendig med de moderne variantene som selges i dag. Det som imidlertid er litt bittert på auberginen er skallet – så her er det bare å skrelle av så mye eller lite man vil ettersom hvor mye bitterhet en vil ha. Jeg gjør som tyrkerne og skreller bort omtrent halvparten, i zebrastriper.

Denne retten kan serveres både varm og ved romtemperatur, og er kanskje aller best et sted midt i mellom. Den passer utmerket som meze eller tapas, som forrett med noen grønne salatblader til, som tilbehør til for eksempel krydrede kikerter – eller som hovedrett med for eksempel bulgur og en grønn salat til. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva som serveres til.

Ingredienser

 • 2 auberginer (ca. 400-450 g)
 • 8 ss olivenolje
 • 1/2 løk, finhakket
 • 3 hvitløksfedd, i tynne skiver
 • 3 solmodne tomater (ca. 400 g)
 • 1/2 ts sukker
 • evt. 1/2-1 ts tomatpure
 • yoghurt, til servering (gjerne gresk eller tyrkisk type)
 • 1-2 ss hakket bladpersille (kun bladene), til garnityr (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skrell aubergine i zebramønster og skjær diagonalt i 1 cm. tykke skiver. Legg bakepapir på stekebrett og fordel aubergineskivene over så ingen ligger oppå hverandre, jeg får akkurat nok til å dekke hele stekebrettet. Dynk med 6 ss (90 ml) olivenolje, halvparten på hver side, og krydre med salt og pepper. Stek aubergineskivene i ovnen til de begynner å få farge og er myke i midten, 20-25 minutter.
 3. Surr løk i de resterende 2 ss olivenolje på medium varme i en stekepanne til løken er myk, men ikke brunet, 8-12 minutter. Rør om jevnlig og ikke bruk for høy varme, blir løken litt småbrent i kantene får den en bitter smak som ikke passer til denne tomatsausen. Skjør samtidig tomatene i to og rasp fra kuttsiden på den grove delen av det rivjern. Kast skinnet. Ha hvitløksfedd i panna og surr videre i ett minutt. Ha deretter i tomatraspet og sukker. Er ikke tomatene kjempemodne og fulle av smak, tilsett litt tomatpure for å få fremheve smaken. La putre til mesteparten av tomatsaften har kokt inn, 6-8 minutter. Rør om av og til.
 4. Anrett aubergineskiver på et fat. Ha over tomatsaus og yoghurt som på bildene; en liten spiseskje tomatsaus og en teskje yoghurt på hver aubergineskive om du har like store skiver som meg. Garner med litt hakket bladpersille.

Tips

 • Det går an å bruke tomater fra boks, men dette er en relativt frisk og lett tomatsaus som ikke koker lenge, og blir derfor klart bedre med solmodne tomater om du har tilgang til det.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring