NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Bygg- og urtesalat med fetaost

Bygg- og persillesalat med marinert fetaost

En av hjørnestenene i min matfilosofi er å bruke ferske urter. Mye ferske urter. For å fremheve hovedingrediensene – og for å tilføre en friskhet og smak som kan løfte retten flere nivå. Og vet du hva? De kan være knallgode som hovedingrediens også.

De fleste kjenner til tabbouleh, og de som har spist varianten som serveres i Midt-Østen vet hvor godt det kan bli. I motsetning til hvordan den ofte serveres i vesten er den her en knallgrønn urtesalat med noen få små korn av bulgur og gir en fantastisk frisk smak og nærmest renser ganen for å kunne ta fatt på nye smaker. Helt essensielt på et mezebord.

Dette er ingen tabbouleh, men som med tabboulehen unnskylder den seg heller ikke for å bruke mye urter: Her er bladpersille sammen med fetaost den viktigste ingrediensen. I tillegg bruker jeg en god del bygg, en ingrediens jeg har begynt å bruke en del mer av i det siste. Den er kjempefin i salater – smaken er nøytral nok til at den går sammen med det meste, samtidig som den tilfører salaten fylde, både i betydningen tekstur og metthetsfølelse.

Bygg- og urtesalat med fetaost (3 of 6)

Til denne salaten marinerer jeg fetaost. Jeg kjøper aldri ferdigmarinert fetaost og anbefaler alltid å kjøpe de firkantede pakkene. De er bedre på smak og mer versatil – å marinere fetaosten selv tar nemlig ikke så mye som ett minutt. Her bruker jeg krydderblandingen za’atar, som består av en type villtimian som heter nettopp za’atar (derav navnet på blandingen), sesamfrø, sumak og litt salt. Les alltid innholdsfortegnelsen på pakken når du kjøper za’atar – en del billigvarianter er tilsatt til dels store mengder maismel eller liknende og er derfor av vesentlig dårligere kvalitet. Får du ikke tak i za’atar der du bor kan du blande sammen to deler tørket timian, to deler sesamfrø, en del sumak (om du har) og litt salt. Det blir ikke nøyaktig det samme, men heller ikke veldig forskjellig. Og viktigst: Uansett veldig, veldig godt.

Denne salaten passer ypperlig som siderett til sommerens grillmat og egentlig alle typer stekt eller grillet kjøtt. Den passer også godt som forrett eller til mezebordet. Eller som vegetarisk hovedrett – så god og mettende er den. Gir 3-4 porsjoner som siderett.

Ingredienser

 • 100 g fetaost
 • 5 (75 ml) ss extra virgin olivenolje
 • 1 ts za’atar (se tips nedenfor for alternativ)
 • 50 g bygg
 • bladene fra 1 bunt bladpersille (ca. 40 g), hakket
 • 20-25 mynteblader (ca. 5 g), hakket
 • 1 søtpaprika/spisspaprika, i 1/2 cm terninger (evt. 1/2 vanlig rød paprika)
 • 1 hvitløksfedd, most i en morter med litt salt
 • 2 ss (30 ml) sitronsaft
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Smuldre fetaost i biter på ca. 2 cm. Bland sammen med 2 ss (30 ml) extra virgin olivenolje og 1 ts za’atar. Sett i kjøleskap for å marinere.
 2. Kok bygg i godt med lettsaltet vann til den er myk, 30-40 minutter. Renn av og skyll godt under kaldt vann.
 3. Tilbered urter og paprika. Mos hvitløksfedd i en morter med litt salt. Bland inn sitronsaft og 3 ss (45 ml) extra virgin olivenolje.
 4. Bland sammen bygg, urter, paprika og dressing. Smak til med salt og pepper. Anrett på serveringsfat og topp med fetaost.

Tips

 • I stedet for za’atar går det an å bruke 1/2 ts tørket timian, 1/2 ts sesamfrø og 1/4 ts sumak (om du har). Det blir ikke nøyaktig det samme, men også veldig godt!

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM