Cacık (Tyrkisk yoghurtdipp med agurk)

Cacik er tyrkernes variant av tzatziki, en yoghurtdipp med agurk. I Tyrkia, er urter en viktig del av dippen i tillegg til agurk. Dessuten serveres den på flere måter – fra helt rennende, som suppe, til fast som dipp. Her får du min enkle oppskrift på cacik – tyrkisk tzatziki!

Alle kjenner tzatziki. Men ikke alle vet at den bare er en av mange varianter av mer eller mindre liknende dipper over hele det tidligere osmanske riket.

På Balkan lever den under navnet tarator. Her er variantene mange, men yoghurten er gjerne enda tykkere og noen steder tilsettes også finhakkede valnøtter. Og i Tyrkia har man cacık (uttales dsja-dsjik med åpen, nærmest uuttalt i), en klassiker som du får kjøpt nesten over alt.

Urter utgjør forskjellen mellom cacik og tzatziki

I cacık er mynte en essensiell ingrediens i tillegg til yoghurt, hvitløk og agurk. Det gir det hele en friskere og mer spennende smak, litt som en palate cleanser.

Nå er det riktignok en gang sånn at mynte ikke er for alle. Men siden opphavet til selve ordet cacık skal være relatert til urter, og det er definert som en urtesalat med yoghurt i gamle osmanske ordbøker, tenker jeg at det kan være litt fleksibilitet her. Det ser en også i variasjonen her i Tyrkia: enkelte bruker for eksempel dill i stedet for, eller i tillegg til, mynte.

Cacik (4 of 4)

To retter i en

I motsetning til tzatziki er ikke cacık bare en yoghurtdipp. Den er faktisk to retter i en, og det er ennå litt uklart for meg hvordan en skal vite hvilken variant en får når en bestiller cacık.

Den ene er en fast dipp, som tzatziki, og serveres både som siderett og meze.

Den andre er tilsatt vann og er veldig flytende, og spises som en kald suppe. Da serveres den ikke som meze, selv ikke tyrkerne deler suppebollene sine, men heller ikke som forrett. Suppa brukes som siderett, stort sett til kjøtt.

Oppskriften nedenfor tar høyde for begge variantene. Prøv gjerne begge to. Den faste varianten til grillmaten, eller som en liten smakebit før resten av maten kommer på bordet. Og suppevarianten på en skikkelig varm dag: da er det faktisk lite som slår en kald yoghurtsuppe (det må i såfall være en god, mikrobrygget, iskald øl). Gir én skål som dipp, to porsjoner som kald suppe.

Cacik (Tyrkisk yoghurtdipp med agurk)

Ingredienser

 • 1/2 hvitløksfedd
 • 250 ml yoghurt
 • 1 ts tørket mynte, pluss ekstra til garnityr
 • 150 g agurk, skrelt og finhakket (se tips nedenfor)
 • 1 dl vann (om du vil ha suppe)
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • salt

Sånn gjør jeg det

 1. Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter.
 2. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.
 3. Om du vil servere cacık som dipp, ha i en serveringsskål og topp med extra virgin olivenolje og et dryss mynte.
 4. Om du vil servere cacık som kald suppe, bland inn vann. Server med extra virgin olivenolje og et dryss mynte på toppen.

Tips

 • Agurken som brukes i Middelhavsregionen og Midt-Østen er en type some er mye mindre enn slangeagurken en får kjøpt i Norge. Den er også mer smakfull og ikke fullt så vassen. Kjøp denne typen om du får tak i det; da trenger du to små eller en stor for å få 150 g. Da kan du bruke hele agurken (minus skallet). Får du ikke tak i det, bruk en vanlig slangeagurk men skrap ut den bløte kjernen med en skje. Du trenger da antakeligvis et sted mellom en halv og en hel slangeagurk for å få passe mengde. Du kan selvfølgelig bruke mer eller mindre agurk om du ønsker det; oppskriften angir mine foretrukne mengder.

SaveSave

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Annonse

Vårsalg!

Gjør et kupp – få boka mi for kun 149 kr!
(vanlig utsalgspris 399 kr)

Kjøp hos Tanum!* Kjøp hos Ark!

* Lenken til Tanum er annonselenke. Det betyr at jeg får noen ekstra prosenter om du bruker denne lenken når du handler. Tusen takk for at du støtter Et kjøkken i Istanbul!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *