Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Mangold, eller bladbete om du vil, er gammeltidens spinat. Siden babylonernes tid har den vært en viktig ingrediens i det arabiske og senere middelhavets kjøkken. Den var også utbredt lenger nord, men da spinaten kom ble mangolden helt marginalisert i disse områdene, kanskje på grunn av manglende tradisjoner med den. Det er synd, for ikke bare er den god på smak, den er også fantastisk fin å se på! Store, grønne blader med hvite, gule eller røde stilker som forgreiner seg rundt på bladet og krøller det opp og skaper en visuell dybde som spinaten ikke er i nærheten av.

Rundt Middelhavet er mangolden fremdeles mye brukt, særlig i mer tradisjonelle retter, selv om spinaten også her har tatt over som det klart mest brukte grønne bladet. Smaken er ikke ulik, men teksturen på mangolden er litt grovere og stilken veldig hard og må skjæres bort og tilberedes separat. På mitt lokale marked i Istanbul er den tilgjengelig året rundt, men får du ikke tak i mangold går det fint an å bruke spinat i stedet i denne oppskriften.

Filoquiche med mangold, urter og modnet ost (1 of 7)

Quiche, eller eggepai om du vil, er en fantastisk måte å tilberede et lett måltid på, enten det nå er snakk om sommermiddag eller lunsj. Og grønt som mangold eller spinat passer utmerket i. Jeg er veldig glad i akkurat denne kombinasjonen med urter og modnet ost. For selv om det hele blandes sammen beholder både mangolden, urtene og osten sin egen karakter og gir en fin smaksdybde. Fantastisk godt!

Filoquiche med mangold, urter og modnet ost (5 of 7)

I denne oppskriften har jeg brukt filodeig som jeg har tilberedt som om jeg lagde børek i stedet for en vanlig paibunn. Det har noen fordeler. Ikke trenger en lage noe deig. Og ikke trenger den forsteking heller. Det er riktignok litt jobb å tilberede filodeigen til porsjonsformer, som jeg har gjort her, men det samme gjelder jo for paibunn. Og sluttresultatet blir en slags mellomting mellom quiche og børek. Så kall det gjerne børekquiche om du vil 🙂 Server med fersk grønn salat. Gir 12 små filoquicher.

Ingredienser

 • 2 ss olivenolje
 • 1 liten løk, finhakket
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • en stor bunt mangold (ca. 50 blader), den tykke delen av stilken fjernet, i strimler eller tilsvarende spinat
 • 2 dl (liten bunt) grovhakket bladpersille (fjern det meste av stilkene)
 • 15-20 mynteblader, finstrimlet
 • ca. 400 g filodeig
 • 50-60 g smør eller olivenolje (eller blanding)
 • 100 g cheddar eller annen moden ost etter egen smak, smuldret eller hakket
 • 4 egg
 • 150 ml h-melk
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme.
 2. Sett en stor, tykkbunnet stekepanne eller kasserolle på medium varme. Fres løk i olivenolje til løken er myk men ikke har farge, 10-12 minutter. Rør jevnlig så løken ikke brenner seg. Ha i hvitløk og fres videre i ett minutt.
 3. Skjær bort stilken i mangoldene og ha i strimlede mangold, bladpersille og urter. Fres under omrøring til bladene har visnet. Smak til med salt og pepper. Ta av varmen.
 4. Skjær filodeigen i kvadrater store nok til at de stikker opp ca. 1 cm. når de presses ned i muffinsformen. Ta to og to ark (ett og ett hvis filodeigen ikke er så veldig tynn) og pensle med smør eller olje. Legg på to (eller ett) nye ark i en liten vinkel til det forrige og pensle med smør eller olje. Gjenta to ganger så du har åtte (eller fire) ark i en slags stjerneformasjon, eller tilpass til antall kvadrater du får så du får nok ark til 12 stk. Pensle en 12-hullet muffinsform med fett og press filodeigen nedi så den blir som en form til fyllet. Det skal helst gå minst 1 cm over kanten. Gjenta til muffinsbrettet er helt fylt.
 5. Ha mangoldblandingen på et rent kjøkkenhåndkle. Snurr sammen og press ut så mye vann du klarer/orker. Bland sammen med ost og fordel på de 12 filoformene.
 6. Visp sammen  egg og melk og litt salt og pepper. Fyll opp formene, men ikke ha i for mye; de kommer til å heve seg litt. Jeg har ca. 4 ss i hver form.
 7. Sett i ovnen og stek til eggeblandingen har satt seg, ca. 25 minutter. Kjernetemperaturen skal være minst 74 grader. Avkjøl på rist og spis ved romtemperatur.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?