Grillet salat med kylling, aubergine og squash - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Grillet salat med kylling, squash, aubergine og urteolje

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

For et par måneder siden gikk jeg endelig til anskaffelse av noe jeg har tenkt på lenge. En grillpanne. En sånn med riller i, så du får et fint mønster på alt du steker i det. Men grillpanna gjør så mye mer enn å gi et fint mønster: den gir både grønnsaker og kjøtt et løft smaksmessig. Det ser grillet ut, er stekt – men smaker verken som grillet eller stekt. Grønnsaker som aubergine og squash blir mektigere, nesten kjøttaktig i sin konsistens og smak – og gjør du det riktig en lett røyksmak. Kjøtt får også en helt annen karakter på stekeskorpen og dermed en litt annen smak.

Det har jeg utnyttet til fulle i denne tilfredsstillende kyllingsalaten, som utnytter til fulle at grønnsaker som aubergine og squash er på sitt beste, i alle fall her i Tyrkia. Marinert kylling med en lett smak av sitron. Fylde fra aubergine. Saftighet fra squash. Farge og sødme fra paprika. Og ikke minst: friskhet fra en herlig urteolje. Fantastisk godt!

Denne oppskriften er av typen som gjerne kan improviseres – jeg gjør det i alle fall ikke likt hver gang. Varier grønnsakene litt, hvilke urter du bruker i oljen, hvordan kyllingen marineres… Men mariner kyllingen om du kan, ellers har kyllingen lett for å bli litt tørr om du misser den perfekte steketiden med noen sekunder. Det hele tar litt tidGir 2-3 porsjoner med godt brød til, mer om du også serverer andre retter til.

Grillet salat med kylling, squash, aubergine og urteolje

Ingredienser

 • 5 ss olivenolje
 • 1 sitron, finrevet skall (til marinade) og saften (til urteolje)
 • 3 hvitløksfedd, 2 most i morter (til marinade) og 1 hel (til urteolje)
 • 2-3 kyllingfileter (ca. 600 g)
 • 2 ss (ca. 25 g) pinjekjerner
 • 2 aubergine (ca. 450-500 g), i 1/2 cm skiver
 • 2 små squash (ca. 350-400 g), skjært diagonalt i 1/2 cm skiver
 • 1 rød paprika eller 2 søtpaprika/spisspaprika, uten frø og hinne, i 2-3 cm tykke strimler
 • 5-6 vårløk
 • 40 g bladpersille, det tykkeste av stilken skåret av, pluss en liten håndfull bladpersilleblader
 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Marinade: Bland sammen 2 ss olivenolje, skallet fra 1 sitron, 2 moste hvitløksfedd, 1/2 ts salt og 1/4 ts pepper. Del kyllingfiletene i to på langs. Legg mellom to lag clingfilm og slå med en stekepanne eller egnet redskap til jevn tykkelse på ca. 0,75 cm. Bland godt med marinaden og sett i kjøleskap i minst 1 time, gjerne flere timer.
 2. Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.
 3. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne til de har fått farge. Hell over på et fat og sett til side.
 4. Pensle grønnsakene med olivenolje og krydre med litt salt og pepper. Stek aubergine, paprika, squash og vårløk på grill eller i grillpanne på medium/høy varme til de har fått fint mønster, et par-tre minutter på den ene siden og ett eller to på den andre. Etterstek i 5-10 minutter i ovn etter behov. Aubergine og paprika trenger gjerne noen minutter ekstra i ovn, men det hender også at alt er mykt nok og at ovnsbaking er unødvendig. Stek kyllingen til slutt; la den hvile 4-5 minutter etter steking.
 5. Urteolje: Fres 40 g bladpersille, extra virgin olivenolje, saften fra 1 sitron og 1 hvitløksfedd med stavmikser eller kjøkkenmaskin til du har en grønn saus. Den trenger ikke være 100% homogen, men skal heller ikke ha store biter.
 6. Skjær kyllingen i skiver på skrå og vend forsiktig sammen med grønnsaker, mesteparten av urteoljen, mesteparten av pinjekjernene og en håndfull bladpersilleblader. Hell over resten av urteoljen og strø de resterende pinjekjernene på toppen og server lun eller varm.

Tips

 • Jeg liker bitene store, så man stort sett spiser en eller maks to ting om gangen og derfor får forskjellig smak i hver munnfull. Men synes du de er for store kan de kuttes i (litt) mindre biter før du blander det hele sammen.
 • Dette er en basisoppskrift som kan varieres i det uendelige. For eksempel:
  • 1 gul og 1 grønn paprika i stedet for squash. Ha i så fall gjerne 1 ts røkt paprikapulver i urteoljen.
  • Tomater delt i to i stedet for paprika
  • Rødløk i stedet for vårløk
  • Bruk andre friske urter, for eksempel basilikum, timian, oregano, koriander, eller en 50/50 kombinasjon som bladpersille/koriander, timian/oregano

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring