Harissamarinerte kyllingvinger
Harissamarinerte kyllingvinger
Harissamarinerte kyllingvinger

Harissamarinerte kyllingvinger

Harissamarinerte kyllingvinger

Jeg husker ennå forventningen og gleden de lørdagskveldene kyllingvinger ble servert. For dette var virkelig favorittmaten. Og rart er ikke det – vingene er jo egentlig det beste med hele kyllingen; her er det masse overflate med mye plass til krydder og dermed ganske så liten sjanse for at selve kjøttet skal bli tørt og kjedelig. Men i kjølvannet av antifettkampanjer mistet vingene litt av sin tidligere glans og forsvant nok ut av flere middagsbord enn vårt i det 90-tallet ble til 2000-tallet.

Men nå vet vi heldigvis bedre: Det er først og fremst sukker og prosessert mat som gjør oss syke og feite, ikke fettet. Alt med måte, selvsagt. Men for den som spiser kjøtt er det absolutt plass til kyllingvinger en gang i blant. Og da aller helst i en versjon litt oppgradert fra grillkryddervarianten fra 80- og 90-tallet, selv om den fremdeles er god den og.

Harissa, den tunisiske chilipuréen, passer utrolig godt til kylling. For harissa er ikke bare krutt, selv om den i hovedsak består av chili. Den er også krydret og har en dyp og relativt kompleks smak. Perfekt som marinade, med andre ord. Har du først harissa trenger du ikke finne frem verken det ene eller det andre. Alt du trenger er litt yoghurt, for balanse, og salt.

Harissamarinerte kyllingvinger (2 of 2)

Jeg la ut oppskrift på harissa for en ukes tid siden, og det er den jeg bruker. Men bruk en kommersielt produsert variant om du vil; jeg vil være overrasket om de ikke skulle være å finne i matbutikker med godt utvalg – og i alle fall i de som fører litt mer eksotiske varer. Styrken kan variere til dels ganske kraftig, så juster eventuelt mengden etter eget toleransenivå. Jeg griller disse vingene – enten på vanlig kullgrill eller på grillpanne – men er ikke været på din side og du ikke har grillpanne går det også an å bruke stekeovn – eller til og med vanlig stekepanne.

Og hva serverer man til disse kyllingvingene? Et par småretter eller salater uten altfor dominerende smaker – for eksempel grillet squash med kapers, fattoush eller en hakket salat. Og gjerne en yoghurtbasert dipp, for å kjøle ned eventuelle sensitive ganer. Hva med cacık, den tyrkiske fetteren til tzatziki, eller en sitron- og basilikumyoghurt? Eller de kan serveres som en forrett. Helt alene. Gir 3-6 porsjoner, avhengig av hva som serveres til.

Ingredienser

  • 1 ss harissa
  • 1 ss yoghurt (helst gresk eller tyrkisk type)
  • 1/2 ts salt
  • 1 kg kyllingvinger
  • 1 chili, i tynne skiver, til garnityr (fjern frø og hinner om du vil)

Sånn gjør jeg det

  1. Bland sammen harissa, yoghurt og salt. Bland godt sammen med kyllingvingene, dekk med plast og sett i kjøleskap til marinering i minst en time, gjerne natten over eller hele formiddagen.
  2. Med mindre du bruker utegrill, sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
  3. Ta ut av kjøleskapet i god tid så vingene kommer til romtemperatur. Stek på grillen, evt. på medium/høy varme i en grillpanne eller stekepanne i 2-3 minutter på hver side, til skinnet har fått godt med farge og er blitt ganske sprøtt. Ferdigstek på et mindre varmt område på grillen, eller i ovnen. Server umiddelbart med et dryss fersk chili på toppen.

Tips

  • Det går også an å bruke andre deler av kyllingen, for eksempel klubber eller lår. Jo større biter, jo lengre marinerings- og steketid trenger du.
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring